Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Etelä-Korea

Rantojen Busan

Elina Venttola Päivitetty: 03.12.2019
Etelä-Korean kaakkoisnurkassa sijaitseva Busan on maan toiseksi suurin asutuskeskus ja yksi maailman vilkkaimmista satamakaupungeista.

Kansainvälinen satamakaupunki

Soul on selkeästi Etelä-Korean suurin ja tunnetuin kaupunki – harva suomalainen on edes kuullut Busanista, vaikka vajaan neljän miljoonan asukkaan metropoli on itse asiassa koko Etelä-Korean kansainvälistymisen keskus.

Kaupunki nousi kaupan keskukseksi jo satoja vuosia sitten pitkälti lähellä sijaitsevan Japanin ansiosta. Kauppa kulki Busanin sataman kautta, ja kaupungista muotoutui Etelä-Korean kannalta erittäin tärkeä keskus.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sittemmin myös matkailijat ovat alkaneet löytää Busanin. Erityisesti kaupungin hiekkarannat tunnetaan korealaisten keskuudessa, mutta muualtakin tulevien vierailijoiden määrä jatkaa kasvuaan. Monikulttuurinen ilmapiiri on myönteinen myös kasvavaa kansainvälistä matkailua kohtaan.

Shutterstock
Haedong Yonggungsan temppeli on yksi maan tunnetuimmista buddhalaistemppeleistä, ja se sijaitsee kauniilla maisemapaikalla meren rannalla.

Rantaelämää korealaisittain

Aasian rannoista puhuttaessa Korea ei ehkä tule matkailijalle päällimmäisenä mieleen. Thaimaan, Indonesian ja muiden Kaakkois-Aasian matkakohteiden suosioon on toki syynsä, mutta myös korealainen rantakulttuuri kannattaa kokea.

Koskemattomia, autioita hiekkarantoja on Busanista turha etsiä. Unenomaisen paratiisin sijaan korealaiset rannat heijastavat maan kulttuuria: ne ovat täynnä ihmisiä ja elävät neljää vuodenaikaa samoin kuin paikallisetkin. Talvisin Busanin rannoille ei kannata mennä uimisen vuoksi, mutta rantakauden ulkopuolella niillä järjestetään monia kulttuuritapahtumia.

Kylpylöiden kutsu

Busanista löytyy ylellisiä, rentoutumista varten räätälöityjä kylpyläkokemuksia, ja niitä täydentävät mitä moninaisimmat palvelut. Korealaiset hyvinvointikylpylät takaavatkin täydellisen irtautumisen hektisestä arjesta.

Osa kylpylöistä tarjoaa irtiottoa lapsiperheiden täyttämistä rannoista, sillä joihinkin hyvinvointikeskuksiin lasten vieminen on kiellettyä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sää ja sesongit

Busanissa vallitsee koko Korean tapaan mantereinen ilmasto, mikä käytännössä tuntuu lämpiminä ja kosteina kesinä sekä kylminä, kuivina talvina. Sijainti aivan kaakkoisnurkassa kuitenkin hieman pehmentää lämpötilojen vaihtelua. Esimerkiksi talvi on Busanissa hieman lämpimämpi kuin pohjoisosan Soulissa.

Otollisin aika vierailla kaupungissa riippuu matkailijan mielenkiinnon kohteista. Jos haluaa rannoille, kannattaa matkaan lähteä kesäkuukausina, joiden aikana elohopea on parinkymmenen asteen paremmalla puolen päivästä toiseen.

Jos puolestaan haluaa välttää kuumuutta ja saada kaupungista enemmän irti, kannattaa matka ajoittaa kevääseen tai syksyyn, jolloin miedompi ilmanala mahdollistaa pidemmät kävelyretket kaupungissa ja sitä ympäröivässä luonnossa.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN BUSANISSA

Shutterstock
Busan on Etelä-Korealle tärkeä satamakaupunki. Matkailijalle se tarjoaa vaihtelua pääkaupunki Soulille.

Suorat lennot keväällä 2020

Kotimainen Finnair lentää Busaniin suorin lennoin maaliskuusta 2020 alkaen. Muutaman kerran viikossa liikennöitävä lento lentää Busaniin hieman alle yhdeksässä tunnissa, ja halvimmat edestakaiset liput saa noin 800 eurolla.

Useilla vaihdoilla lennot voi saada parhaimmillaan alle 500 eurolla, mutta matka-ajat venyvät helposti yli vuorokauden mittaisiksi. Myös pääkaupunki Soulin kautta matkustamista voi harkita, sillä junamatka Soulista Busaniin taittuu muutamassa tunnissa.

Majoitus ja hotellit

Koska Busan on suurkaupunki, majoitustarjonta kaupungissa on kattava. Budjettilomailija asuu vaatimattomasti ja maksaa yöstään yleensä reilut parikymppiä – halvemmallakin voi toki päästä, jos silmiin osuu hyvä tarjous tai paikan päällä jaksaa nähdä hieman vaivaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos kaipaa yöpymiseltä laatua, viiden tähden hotelleja löytyy useita ja monet kansainväliset ketjut kuten Hilton ja Best Western toimivat kaupungissa.

Jos kaipaa paikalliselämyksiä, korealaisittain pääsee yöpymään monissa majataloissa ja hotelleissa. Erityisesti hemmottelua kaipaavan matkailijan kannattaa yöpyä paikallisissa kylpylähotelleissa.

Metrolla ympäri kaupunkia

Busanin ottaa helposti haltuun käyttämällä päivittäiseen kulkemiseen nelilinjaista metroverkostoa. Säännöllisesti ja lyhyin vuorovälein kulkeva metro on vaivattomin ja yksinkertaisin tapa kulkea miljoonakaupungissa.

Myös eteläkorealaiset taksit ovat etenkin suomalaiseen hintatasoon tottuneelle halpoja, mutta erityisesti ruuhka-aikaan kannattaa suosia mieluummin metroa.

BUSANIN NÄHTÄVYYDET

Shutterstock
Instagramia päivittävälle matkailijalle värikäs Gamcheonin kulttuurikylä on yksi Busanin parhaita maisemapaikkoja.

Lekottelua Haeundaen rannalla

Haeundaen ranta on helposti koko Etelä-Korean tunnetuin ruskettumispaikka, joka on hyvän sään osuessa kohdalle varmasti täynnä auringonpalvojia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Valkoinen hiekka ei ole aivan yhtä hienojakoista kuin kenties mielikuvien paratiisirannalla, mutta sen minkä miljöössä häviää, voittaa tunnelmassa ja palveluissa. Haeundae on erinomainen paikka onnistuneen kaupunkiloman ja rantaloman yhdistämiseen.

Auringonpalvojien lisäksi Haeundae täyttyy säännöllisesti myös kulttuurin harrastajista sekä musiikin kuuntelijoista, sillä ranta toimii säännöllisesti festivaalien ja muiden tapahtumien näyttämönä.

Ihastu Gamcheonin kulttuurikylään

Gamcehonin kulttuurikylä on jokaisen Instagramia käyttävän unelmakohde, ja sen rinteisiin rakennetut värikkäät talot saavat kameran laulamaan. Asuinalue on täynnä paikallisten taiteilijoiden maalauksia ja värejä, joten siellä käveleminen kannattaa erityisesti, jos etsii erilaista kaupunkilomaa miljoonakaupungissa.

Busanin Macchu Picchuksikin nimetty kylä on täynnä mäkiä, joten varaudu myös matkailupäivän porrastreeniin.

Luontoon Taejongdaeen

Busanin parhaisiin luonnonnähtävyyksiin kuuluva Taejongdaen alue on kuuluisa kivikkoisista rannoistaan ja luonnostaan. Alueella kulkee muun muassa vaellusreitti.

Hyvällä säällä Taejongdaesta voi jopa nähdä palan Japania, jos horisontissa siintää Tsushiman saari – joskin Japanin ja Etelä-Korean välillä on kiista siitä, kumpi tosiasiassa omistaa saaren.

Hiljentymään Beomeosan temppeliin

Geumjeongsan-vuorella sijaitseva Beomosan temppeli on nähnyt paljon. Yli tuhat vuotta sitten perustettu temppeli onkin täysin syystä yksi Busanin suosituimmista nähtävyyksistä.

Arkkitehtuurisesti pysähdyttävän rakennuksen lisäksi myös Beomosan miljöö on satumainen. Temppelille kannattaa suunnata erityisesti kevään tullen, kun puiden ja kukkien täyttämät laaksot heräävät henkiin.

Kylpyläluksusta Spa Landissa

Shinsegae Centum City -kompleksissa sijaitseva Spa Land on käsittämättömän kokoinen hyvinvointikeskus. Aamukuudesta puoleen yöhön auki oleva laitos koostuu yli kahdestakymmenestä pienemmästä spasta.

BUSANIN PARHAAT

Shutterstock
Busaniin pääsee maaliskuusta 2020 alkaen suorilla lennoilla.

Parhaat rannat

  1. Haeundae
  2. Gwangalli
  3. Dadaepo
  4. Songjeon
  5. Donbaek-saari

Parhaat elämykset

  1. Rantalomailu
  2. Shoppailu ja perinteiset korealaiset yötorit
  3. Gamcheonin kulttuurikylä
  4. Vaellusretki Taejongdaeen
  5. Vierailu Haedong Yonggungsan tai Beomeosan temppeliin

Lisätietoa

Etelä-Korean virallinen matkailusivusto
Busanin kaupungin sivu

Teksti: Riikka Krenn ja Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock