Koe Busanin hiekkarannat

Kohdeopas: Busan

Kuva:
Busanin ranta Etelä-Koreassa

Etelä-Korean kaakkoisnurkassa sijaitseva Busan on maan toiseksi suurin asutuskeskus ja yksi maailman vilkkaimista satamakaupungeista. Matkailijoita kaupungissa viehättävät erityisesti rantahietikot.

Kansainvälinen satamakaupunki

Soul on selkeästi Etelä-Korean suurin ja tunnetuin kaupunki – harva suomalainen on edes kuullut Busanista, vaikka vajaan neljän miljoonan asukkaan metropoli on itse asiassa koko Etelä-Korean kansainvälistymisen keskus.

Sijainniltaan otollinen kaupunki nousi kaupan keskukseksi jo satoja vuosia pitkälti lähellä sijaitsevan Japanin ansiosta. Kulttuurien kohdatessa keskeiselle kauppapaikalle tyypillisesti kaupunki lähti kasvamaan ja siitä muotoutui Etelä-Korean kannalta erittäin tärkeä.

Sittemmin myös turistit ovat alkaneet löytää Busanin. Erityisesti kaupungin hiekkarannat tunnetaan korealaisten keskuudessa, mutta muualtakin tulevien vierailijoiden määrä jatkanee kasvuaan. Eikä ihme, sillä monikulttuurinen ilmapiiri on erittäin matkailumyönteinen.

Kauppakatu Busanissa

Rantaelämää korealaisittain

Aasian rannoista puhuttaessa Korea ei ehkä tule matkailijalle päällimmäisenä mieleen. Thaimaan, Indonesian ja muiden Kaakkois-Aasian turistikohteiden palvontaan on toki syynsä, mutta korealaisella rantakulttuurilla on oma paikkansa.

Koskemattomia, autoita hiekkarantoja on Busanista turha etsiä. Unenomaisen paratiisin sijaan korealaiset rannat heijastavat maan kulttuuria: ne ovat täynnä ihmisiä, ne kuhisevat ja elävät.

Matkailija voi tuntea olonsa eksyneeksi paikallisten täyttäessä Busanin rannat juhlapyhinä. Alkujärkytyksen jälkeen menoon kuitenkin tottuu ja aurinkoiseen säähän yhdistettynä hyväkuntoiset rannat tarjoavat varmasti viihdykettä.

Sallittakoon vertauskuva: maalaismaisema on suomalaiselle usein kaupunkikuvaa kauniimpi ja kotoisampi, mutta urbaaneja virikkeitä ja elämäntuntua on maalta haastavampi löytää. Busanin rannoilla niistä ei ainakaan ole pulaa.

Kylpylöiden kutsu

Siinä, missä rannat ovat otollisia paikkoja tarkastella paikallista, usein vieraaltakin tuntuvaa kulttuuria, tarjoavat kaupungin useat kylpylät mahdollisuuden keskittyä omaan hyvinvointiin ja käpertyä itseensä.

Ylellisiä, rentoutumista varten räätälöityjä kylpyläkokemuksia täydentävät mitä moninaisimmat palvelut aina hieronnoista takaavat täydellisen irtautumisen hektisestä arjesta.

Osa kylpylöistä tarjoaa irtiottoa lapsiperheiden täyttämistä rannoista, sillä joihinkin laitoksiin lasten vieminen on kiellettyä.

Sää ja sesongit

Busanissa vallitsee koko Korean tapaan mantereinen ilmasto, mikä käytännössä tuntuu lämpiminä ja kosteina kesinä sekä kylminä, kuivina talvina. Sijainti aivan kaakkoisnurkassa kuitenkin hieman pehmentää lämpötiloja. Esimerkiksi talvi on Busanissa hieman lämpimämpi kuin pohjoisosan Soulissa.

Otollisin aika vierailla kaupungissa riippuu matkailijan mielenkiinnon kohteista. Rannoille halajava suosii todennäköisesti kesäkuukausia, joiden aikana elohopea heiluu parinkymmenen asteen paremmalla puolen melkeinpä päivästä toiseen.

Mikäli haluaa saada kaupungista enemmän irti, kannattaa reissu ajoittaa kevääseen tai syksyyn, jolloin miedompi ilmanala mahdollistaa pidemmät kävelyretket urbaanissa ympäristössä.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN BUSANISSA

Busanin öinen ranta

Junalla perille

Suomesta ei suoraan Busaniin pääse, vaan liikennevälinettä on joka tapauksessa pakko ainakin kertaalleen vaihtaa. Kätevin menee näin: suoralla lennolla Souliin ja sieltä luotijunalla Etelä-Korean läpi aina Busaniin asti.

Kymmenen tunnin lentomatka ja muutaman tunnin suhailu junalla pysyy vielä kohtuuden rajoissa, eikä matkan hintakaan nouse ihan pilviin. Edestakaiset lennot köyhdyttävät vajaalla tuhannella eurolla, kun taas junamatka maksaa arkena muutaman kympin, viikonloppuisin enemmän.

Majoitus ja hotellit

Suurkaupunkina Busanin majoitustarjonta on kohtuullinen. Budjettilomailija asuu vaatimattomasti ja maksaa yöstään yleensä reilut parikymppiä – halvemmallakin voi toki päästä, mikäli silmiin osuu hyvä tarjous tai paikan päällä jaksaa nähdä hieman vaivaa.

Hienomminkin voi toki asua. Viiden tähden hotelleja löytyy muutama ja todellista hemmottelua halajavat voivat suunnatta vaikkapa johonkin kaupungin kylpylähotelleista.

Metrolla ympäri kaupunkia

Busanin ottaa helposti haltuun käyttämällä päivittäiseen kulkemiseen kolmilinjaista metroverkostoa. Säännöllisesti ja lyhyin vuorovälein kulkeva metro on vaivattomin ja yksinkertaisin tapa kulkea miljoonakaupungissa.

Myös etelä-korealaiset taksit ovat – etenkin suomalaiseen hintatasoon tottuneelle – halpoja, mutta erityisesti ruuhka-aikaan armottomasti metroa hitaampi vaihtoehto.

BUSANIN NÄHTÄVYYDET

Etelä-Korean Busan

Lekottelua Haeundaen rannalla

Haeundaen ranta on helposti koko Etelä-Korean tunnetuin ruskettumispaikka, joka on hyvän sään osuessa kohdalle varmasti täynnä auringonpalvojia.

Valkoinen hiekka ei ole aivan yhtä hienojakoista kuin kenties mielikuvien paratiisirannalla, mutta sen minkä miljöössä häviää, voittaa ihmisissä. Haeundaeta parempaa paikkaa ei ole, mikäli mielii tarkastella urbaania korealaista rantakulttuuria.

Auringonpalvojien lisäksi Haeundae täyttyy säännöllisesti myös kulttuurin harrastajista sekä musiikin kuuntelijoista, sillä ranta toimii säännöllisesti festivaalien ja muiden tapahtumien näyttämönä.

Hiljentymään Beomeosan temppeliin

Geumjeongsan-vuorella sijaitseva Beomosan temppeli on nähnyt paljon. Yli tuhat vuotta sitten perustettu temppeli onkin täysin syystä yksi Busanin suosituimmista nähtävyyksistä.

Arkkitehtuurisesti pysähdyttävän rakennuksen lisäksi myös Beomosan miljöö on satumainen. Temppelille kannattaa suunnata erityisesti kevään tullen, kun puiden ja kukkien täyttämät laaksot heräävät henkiin.

Kylpyläluksusta Spa Landissa

Shinsegae Centum City –kompleksissa sijaitseva Spa Land on käsittämättömän kokoinen hyvinvointikeskus. Aamukuudesta puoleenyöhön auki oleva laitos koostuu yli kahdestakymmenestä pienemmästä spasta.

Lähdevesien, hierontojen ja muiden paikallisten hoitojen lisäksi Spa Landissa on mahdollista lievittää myös orastavaa koti-ikävää – saunakin nimittäin löytyy.

BUSANIN PARHAAT

Kaupungin vilinää Busanissa

Parhaat rannat

  1. Haeundae
  2. Gwangalli
  3. Dadaepo
  4. Songjeon
  5. Donbaek-saari

Lisätietoa

Etelä-Korean virallinen matkailusivusto

Kuvat: Flickr/Menofnight, Honza Soukup, Justin Ornellas

Päivitetty: 5.2.2015

Etelä-Korea: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia