Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Etelä-Korea

Sielukas Soul

Elina Venttola Päivitetty: 26.09.2019
Etelä-Korean pääkaupunki Soul on maailmanluokan megapoli.

Puolet korealaisista asuu Soulissa

Pääkaupunki Soul on Etelä-Korean merkittävin kaupunki. Lähestulkoon puolet koko maan asukkaista asuu pääkaupungissa.

Kaupunki on valtava myös laajemmassa mittakaavassa. Suur-Soulin alueen väkiluku hipoo kahtakymmentä miljoonaa, mikä tekee siitä yhden koko maailman suurimmista kaupungeista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Väenpaljoutta ei kaupungissa ole kuitenkaan syytä arastella, vaikka ihmisiä ja kulkuneuvoja riittää usein tungokseksi asti. Korealaiset ovat ruuhkissakin avuliasta ja kohteliasta kansaa, vaikka paikallisten kielitaito ei välttämättä aina riittäisikään.

Souliin matkustetaan usein itämaisen eksotiikan ja populaarikulttuurin vuoksi. Sielukkaassa kaupungissa saa potkua matkaansa tulisesta ruoasta, ja Soul sopii myös erinomaiseksi shoppailukaupungiksi. Tunnetuimmat nähtävyydet liittyvät kuitenkin kaupungin historiaan: Soulissa on paljon näyttäviä palatseja ja historiallisia maamerkkejä.

Huolimatta siitä, että Soul on nykyaikainen metropoli, sieltä löytyy vielä vanhoja puutaloalueita, jotka pidetään kunnossa asuinalueina.

Perinteisiä palatseja

Soul on sekoitus pilvenpiirtäjiä ja vanhoja palatseja. Liki viiden vuosisadan ajan, aina 1900-luvun alkuun asti, maata hallinneen Choson-dynastian taidonnäytteitä löytyy kaupungista useampiakin kappaleita.

Matkailijoiden keskuudessa suosituimpia lienevät Gyeongbokgung, Changdeokgung ja Deoksugung, joista ensiksi mainittua sanotaan suurimmaksi ja kauneimmaksi Soulin palatseista. Hieman Soulin ulkopuolella sijaitsee Hwaseongin linnoitus, joka on myös käymisen arvoinen Unesco-kohde.

Ostosten kaupunki

Shoppailijalle Soul on unelmien täyttymys. Ostoskeskuksia löytyy melkeinpä joka kulmasta, ja valikoimaltaan ne ovat järjestään toinen toistaan mahtavampia. Kaupungista löytyy myös yöaukioloaikoihin erikoistunut Dongdaemunin ostosalue ahkerimmille shoppailijoille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vastapainoa moderneille kauppakeskuksille tuovat perinteitä huokuvat markkinat. Erityisesti suurella Namdaemunin markkinakadulla riittää vilinää niin vaaterekkien kuin ruokakojujenkin kohdilla.

Soulin sesongit

Soulissa vallitsee merellisestä sijainnista huolimatta mantereinen ilmasto, minkä seurauksena kesät ovat kuumia ja kosteita, kun taas talvet ovat kylmiä ja kuivia.

Kesäkuukausina lämpötilat pysyttelevät suomalaisen mittapuun mukaan hellelukemissa, ja kaupunkilomailu saattaa ilmastoiduista tiloista huolimatta käydä urheilusta. Talven kohokohtiin kuuluu joulun aika, jolloin kaupunki koristautuu juhlatunnelmaan, mutta muutoin Siperiasta puhaltava viima saa elohopean laskemaan pakkasen puolelle.

Vaikka kaupunki on hyvä lomakohde vuodenajasta riippumatta, kevät ja syksy ovat ylivoimaisesti miellyttävimpiä ajankohtia. Tällöin tosin suurin osa matkaajista suuntaa Souliin, ja korkean sesongin suosion tuntee lompakossa: sekä asumiseen että lentoihin kuluu enemmän rahaa.

Jos haluaa nähdä kirsikankukkien kukinnot, Soul sopii hyvin vaihtoehdoksi Tokiolle – kukat kukkivat kauniisti myös Etelä-Koreassa.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SOULISSA

Namdaemunin markkina-alue on Etelä-Korean suurin perinteinen tori.

Suoralla lennolla Suomesta

Souliin on Suomesta varsin pätevät lentoyhteydet. Suoralla lennolla Helsingistä matkaavan ei tarvitse tuhrata matkaan kuin kymmenisen tuntia. Välilaskullisella lennolla saattaa säästää joitain euroja, jos on valmis käyttämään matkaan enemmän aikaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hyvissä ajoin lentonsa varaava maksaa meno-paluusta yleensä noin 700 euroa, kun taas lyhyemmällä varoitusajalla sekä suosituimpina ajankohtina suorien lentojen hinnat nousevat yli 800 euron.

Majoitusta moneen makuun

Majapaikkoja Etelä-Korean pääkaupungista löytyy mielin määrin. Hinta ja laatu ovat täysin matkaajan omista mieltymyksistä kiinni.

Halvimmillaan yksinkertaisissa yöpymispaikoissa kahden hengen huoneen saa parillakymmenellä eurolla, kalleimmissa hotelleissa hinnat sen sijaan lasketaan sadoissa. Keskitasoisessa hotellissa asuu noin 50–80 eurolla.

Metropoli haltuun metrolla

Metro on Soulissa liikkumiseen ehdottomasti kätevin vaihtoehto. Kun kymmenen linjaa kattavaan verkostoon jaksaa hetken verran paneutua, näyttäytyy se huomattavasti selkeämpänä kuin ensinäkemältä. Metro on myös matkailijaystävällinen kulkupeli: englanninkieliset helpottavat matkantekoa entisestään.

Liikkuminen julkisilla kulkuvälineillä on tehty helpoksi, eikä kaupungissa tarvitse monien muiden suurkaupunkien tapaan pelätä omaisuutensa puolesta.

Taksit ovat kaupungissa varsin kohtuuhintaisia. Pahimpina ruuhka-aikoina kannattaa kuitenkin varautua siihen, ettei matkan taitu kovin vikkelästi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

SOULIN NÄHTÄVYYDET

Deoksugungin palatsi on yksi Soulin suosituimpian nähtävyyksiä.

Deoksugungin näyttävä palatsi

Deoksugung on yksi Soulin viidestä merkittävästä palatsista. Vaikka se kärsi muiden tapaan varsin pahoin japanilaisten miehityksen aikaan, on se yhä hyvin vaikuttava ilmestys.

Itämaisen arkkitehtuurin lisäksi perinteitä huokuu muun muassa vuosisatojen ikäisen kaavan mukaan toistettava vahdinvaihtoseremonia, jota myös yleisö pääsee kolmesti päivässä seuraamaan.

Hektisen ydinkeskustan lähimaastossa sijaitseva Deoksugung tarjoaa hyvän rauhoittumispaikan. Erityisesti kannattaa piipahtaa mahtavassa puutarhassa, jota paikallisetkin käyttävät virkistäytymiseen.

Näkymiä Namsanilta

Namsan on Soulissa sijaitseva, reilun parinsadan metrin korkeuteen nouseva kukkula, jonka huipulle matkailija voi taittaa tiensä patikoiden tai köysiradan kyydissä.

Ylhäältä avautuva maisema on vaikuttava etenkin öiseen aikaan, vaikka kyse ei varsinaisesta vuoresta olekaan. Halutessaan voi kuitenkin kivuta korkeammalle. Liki 500-metrisestä N Seoul Towerista avautuva näkymä neonvaloja sykkivään kaupunkiin on sykähdyttävä.

Ostoksia Namdaemunin markkinoilla

Mitä vain etsitkin, sen hyvin suurella todennäköisyydellä Namdaemunin markkinakadulta löydät. Tarjolla on kaikkea maan ja taivaan väliltä: markkinoilta löytää kotiinviemisiksi niin vaatteita, kenkiä kuin keittiötarvikkeitakin.

Vaikka Soul on yski maailman moderneimmista kaupungeista, on Namdaemun onnistunut superostoskeskusten puristuksessakin säilyttämään perinteisen charminsa. Siksi se kuuluu pakollisiin käyntikohteisiin muutenkin kuin pelkän ostostarjonnansa vuoksi.

SOULIN PARHAAT

N Seoul Towerissa voi kiivetä tornin huipulle ihailemaan kaupungin valoja.

Parhaat nähtävyydet

  1. Deoksogungin palatsi
  2. Namdaemunin markkinat
  3. N Seoul Tower
  4. Dongdaemunin muotimarkkinat
  5. Gyeongbokgungin palatsi

Lisätietoa

Etelä-Korean virallinen matkailusivusto

Kuvat: Shutterstock ja Istockphoto