Hyppää sisältöön

Näe tämä Balkanilla: uhkarohkeat hypyt yli 20 metriä korkealta sillalta ällistyttävät kuvankauniissa Mostarissa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 27.06.2019
Suosituksi turistinähtävyydeksi noussutta siltaa käytetään myös hurjiin hyppyihin.

Mostarin siltahypyt ovat paikallinen perinne

Bosnia-Hertsegovinan suosituimpiin matkakohteisiin kuuluvan Mostarin tunnetuin nähtävyys on ehdottomasti Stari Most -silta.

Stari Most – eli vanha silta – ei nykyisessä muodossaan ole varsinaisesti vanha. Mostarin symbolina tunnettu silta tuhoutui täysin sodan aikana vuonna 1993, mutta uusi silta rakennettiin entisen tilalle vuonna 2004.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jykevä kaarisilta sijaitsee Mostarin vanhassakaupungissa, joka on Unescon maailmanperintökohde. Kaupunkia halkovan Neretva-joen ylittävää Stari Mostia käytetään myös hurjapäiseen tarkoitukseen: Mostarissa voi usein nähdä paikallisten miesten hyppivän sillalta veteen.

Bosnia-Hertsegovinan matkailutoimiston antamien lukujen mukaan silta nousee Neretva-joesta 28,7 metrin korkeuteen. Kesäkuukausina veden pintaan on sillalta noin 21 metrin pudotus.

Siltahypyillä on kaupungissa pitkät perinteet paikallisten nuorten miesten keskuudessa. Mostarissa järjestetään vuosittain siltahyppykilpailu, joka käydään vuonna 2019 jo 450. kertaa.

Helposta hypystä ei ole kyse – parikymmenmetrisen pudotuksen lisäksi hyppääjiä odottaa Neretva-joki, joka tunnetaan kylmästä vedestään ja voimakkaista virtauksistaan.

Suurimmaksi osaksi sillalta hyppivät sukeltajat ovat ammattilaisia. Miehet keräävät tippejä paikalle kerääntyneiltä turisteilta, jotka seuraavat ja kuvaavat uhkarohkeita hyppyjä sillalta ja joen varrelta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Halutessaan kuka tahansa amatöörikin voi kuitenkin kokeilla hyppyä. Korvausta vastaan matkailijalle voidaan opettaa hyppyä varten tarvittava tekniikka, jota harjoitellaan pienemmällä hyppyrillä lähellä siltaa.

Siltahypyt herättävät kiinnostusta erityisesti extreme-lajien harrastajien sekä reppureissaajien keskuudessa. Kokemattomien hyppääjien temppuihin liittyy kuitenkin riskejä – sillalla on sattunut lukuisia onnettomuuksia ja jopa kuolemantapauksia. Esimerkiksi vuonna 2010 22-vuotias australialaismies kuoli hypättyään sillalta helmikuun karuissa sääoloissa.

Kokeilisitko tätä? Katso videolta miltä hyppy näyttää!

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Shutterstock
Video: YouTube / nejc burgar

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää