Hyppää sisältöön

Hyvä matkalaukku on tärkeä matkakumppani – tässä syksyn matkalaukkuvinkit

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 02.11.2015
Matkalaukku kestää parhaimmillaan vuosia ja toimii luotettavasti monenlaisilla matkoilla. Lue syksyn matkalaukkuvinkit ja valitse suosikkisi!

Erilaisia laukkuja erilaisille matkailijoille

Matkalaukku on usein se kaikkein tärkein matkaseuralainen, sillä hyvä matkalaukku kestää useita vuosia ja sopii monenlaisille matkoille. Matkalaukkuja onkin nykyisin markkinoilla hyvin monenlaisia, ja jokainen matkailija voi löytää omiin tarpeisiinsa sopivan matkalaukun tarjolla olevasta valikoimasta.

Enää matkalaukun ei tarvitse olla neliskanttinen ja kovakantinen kömpelö kapistus, vaan tarjolla on perinteisten kapsäkkien lisäksi muun muassa pehmeitä ja keveitä matkalaukkuja sekä rentoja, urheilukasseja muistuttavia reppumaisia laukkuja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ennen uuden matkalaukun hankkimista on syytä kartoittaa omat tarpeet virheostosten välttämiseksi ja valita niiden perusteella itselle parhaiten sopiva matkalaukku.

Vertailimme sekä ruumakokoiset laukut että kätevimmät käsimatkatavarat. Tutustu matkalaukkuihin ja valitse itsellesi parhaiten sopiva!

1. Ruumakokoiset laukut

Osprey Wayfarer
Ospreyn Wayfarer -laukku sisältää huikean määrän säätömahdollisuuksia ja erikoistoimintoja. Sopii vaativaankin käyttöön.

Osprey Wayfarer 70

Ospreyn Wayfarer 70 -laukku on monikäyttöinen: sitä voi käyttää helposti rinkkana, mutta myös kahvakantoisena matkakassina. Tämä laukku on suunniteltu paljon matkustavalle. Mukana on runsaasti erikoistoimintoja ja säätömahdollisuuksia, joita ei ensi vilkaisulla edes huomaa.

Wayfarer 70 -laukussa on erikseen irrotettava päiväreppu, jota voi käyttää joko ison laukun osana tai täysin omana laukkunaan. Erikoisuuksiin kuuluu muun muassa läpinäkyvä muovitasku, jonne voi sujauttaa iPadin tai muun tablettitietokoneen. Tien päällä ei tarvitse tehdä muuta kuin avata repun uloin läppä, ja tablettia voi käyttää suoraan muovisuojuksessaan ja se pysyy suojassa vedeltä ja lialta. Toinen esimerkki erikoisuuksista on pehmustettu ja erikoismateriaalilla suojattu aurinkolasitasku, jonne lasit voi sujauttaa ilman suojakoteloa.

Ospreyn tuotteista löytyy vastaavia laukkuja myös miehille, mutta tämä tuote on nimenomaan naisten käyttöön suunniteltu. Sen painopisteet ja kiinnitykset on tehty naisten ruumiinrakenteeseen helposti mukautuviksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Delsey Chatelet

Delseyn tyylikäs matkalaukku-uutuus tuo vanhanaikaisten matkalaukkujen ulkonäköä ihasteleville klassista tyyliä henkivän laukun, jossa tyylikkääseen ulkonäköön yhdistyvät laukkujen nykyaikaiset mukavuudet.

Klassisesta ulkonäöstä huolimatta lista laukun mukavuuksista on varsin kattava: laukussa on muun muassa teleskooppivetoaisa, vahva kaksoisvetoketju sekä neljä hiljaista lukittavaa rengasta, joiden avulla laukkua on helppo vetää mukana. Laukun sisältä löytyvät vetoketjulliset tilanjakajat, jotka auttavat pitämään matkatavarat järjestyksessä.

Chatelet-laukkua on saatavilla paitsi ruumakokoisena myös käsimatkatavaralaukkuna. 67 senttimetriä korkea ruumalaukku on suuresta koostaan huolimatta melko kevyt, sillä se painaa 4,3 kiloa.

Fjällräven Duffel No. 6 Large

Putkilaukun mallinen ruumalaukku on erityisen kätevä silloin, kun rinkan sijaan etsinnässä on tyylikäs laukku, jota voi kantaa sekä selässä että kädessä. Fjällrävenin Duffel-laukku on valmistettu paksusta vahapintaisesta ulkoilukankaasta, joka kestää kulutusta ja sopii sen myötä mainiosti erityisesti matkailukäyttöön.

Laukussa on pehmustetut olkahihnat, joiden avulla 110-litrainen suuri laukku kulkee selässä mukavasti. Myös laukun selkäpuolella on pehmusteet, jotka estävät laukun sisältöä painamasta selkää vasten. Olkahihnat saa tarvittaessa kätkettyä, mikä helpottaa esimerkiksi laukkua ruumaan laittaessa.

Kevyen laukun suunnittelu on varsin yksinkertainen, sillä laukun sisällä on yksi verkkotasku ja ulkopuolella kaksi avointa taskua, joissa toisessa on sisällä vielä vetoketjullinen tasku.

Burton Wheelie Double Deck Bag

Rennon urheilukassin ja perässä vedettävän matkalaukun parhaat ominaisuudet yhdistävä Burtonin Wheelie-laukku on alun perin tehty ammattilaislaskijoille, mutta se soveltuu mainiosti myös rentoa reissulaukkua kaipaavalle matkailijalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kahdesta toisistaan erillään olevasta taskuosasta koostuvaan laukkuun saa mahtumaan runsaasti tavaraa, ja jämäköiden kahvojen ansiosta laukkua on helppo nostella. Laukun pehmeä materiaali on kestävä ja se helpottaa laukun pakkaamista, sillä kankaasta valmistettu laukku on kovakantista helpompi ahtaa tiukkaan tilaan. Tavarat pysyvät hyvässä järjestyksessä erillisissä taskuissa.

Miinusta laukku saa painosta, sillä kankaisesta materiaalista huolimatta Burtonin laukku painaa lähes saman verran kuin vastaavat perinteiset matkalaukut. Tyhjällä laukulla on painoa 4,5 kiloa.

Rimowa Salsa Air
Rimowa Salsa Air -laukuissa on useita eri värivaihtoehtoja.

Rimowa Salsa Air

Rimowan Salsa Air on nimensä mukaisesti valmistajan kevyin laukkumallisto, ja sarjan 63-litrainen, 68 senttimetriä korkea ruumalaukku painaakin vain 2,9 kiloa. Kevyen painonsa sekä jykevän teleskooppikahvan ja neljän 360-asteisen pyörän avulla laukkua on vaivatonta liikuttaa paikasta toiseen.

Kova matkalaukku on valmistettu polykarbonaatista, joka palautuu muotoonsa vaikka pintaan tulisi kolhuja. Se lisää laukun käyttöikää, sillä sen ulkomuoto pysyy siistin näköisenä pitkään. Laukun sisällä on molemmilla puolilla vetoketjulliset verkkosuojat, jotka helpottavat tavaroiden järjestelyä.

Laukussa on lisäksi kaksi joustavaa kantokahvaa, joiden avulla suurta laukkua voi tarvittaessa nostaa. Salsa Air -sarjan lukuisten värivaihtoehtojen joukosta voi valita itselleen parhaiten sopivan.

Eastpak Trancverz Trolley

Eastpakin Trancverz Trolley on helppo ja mukautuva matkalaukku. Pehmeän ulkopinnan vuoksi laukku ei ole hyvä tapa kuljettaa helposti särkyvää tavaraa, mutta pelkille vaatteille ja muille matkatavaroille Eastpak Trolley on erinomainen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laukussa on sivuremmit, joilla matkalaukun kokoa saa helposti säädettyä sitä mukaa, kuinka täynnä laukku on. Sisäpuolelta löytyy useita taskuja, joihin voi pakata näppärästi pyykkejä ja erotella muuten tavaroita.

Laukkua voi kantaa tukevasta kahvasta tai vetää perässä. M-koon laukun tilavuus on 72 litraa ja paino 3,2 kiloa.

Samsonite
Samsoniten Cubelite-laukut kestävät kovaakin käyttöä.

Samsonite Lite-Cube Spinner

Samsoniten klassisen Cubelite-malliston Lite-Cube-laukkuja on saatavana useissa eri mitoissa. Malleista kolme suurinta, 82-, 76- ja 68-senttiset versiot, ovat ruumakokoisia. Laukut on valmistettu Curv-polypropyleenistä, joka kestää kovaakin käyttöä naarmuuntumatta ja kolhiintumatta, sillä materiaali on rakenteeltaan joustavaa ja se palaa iskujen jälkeen takaisin alkuperäiseen muotoonsa.

Samsonitelle tyypilliseen tapaan näidenkin laukkujen design on kikkailemattoman tyylikäs ja sopii monenlaiseen käyttöön.

Nämä laukut ovat paljon matkustavan mieleen: kevyt materiaali on kestävää ja pakkaaminen huoletonta, kun laukku itsessään ei paina juuri mitään. Sarjan kaikki ruumakokoiset laukut ovat nelipyöräisiä. Laukkuihin kuuluu kiinteä TSA-lukko.

Berghaus Jalan 65 + 15 Women -rinkka

Berghausin naisten ison kapasiteetin rinkka toimii matkalla kun matkalla. Perusosan tilavuus on 65 litraa, ja siihen saa vielä tarvittaessa kiinnitettyä 15 litran lisäosan.

Rinkassa on useita taskuja ja sen saa tiiviisti pakattua. Alaosa toimii hyvin vaikka kenkien pakkaamiseen. Rinkassa on alla pienet pyörät, jotka mahdollistavat myös rinkan perässä vetämisen. Laukkua on helppo kantaa tai jopa työntää. Isona plussana mukautuvuus, sillä kantaja pystyy muokkaamaan sen selkäänsä sopivaksi.

2. Käsimatkatavaralaukut

Fjällräven Kånken
Tunnistatko tämän klassikon? Fjällräven Kånken -reppu toimii myös kätevänä käsimatkatavarakokoisena matkakassina.

Fjällräven Kånken

Ellet tarvitse matkoilla paljoa tavaraa, voit valita matkalaukuksi repun. Ruotsalaisen Fjällrävenin Kånken-reppuklassikko on myös mainio matkareppu. Kompakti reppu on helppo pakata, sillä se avautuu lähes kokonaan kolmelta sivulta.

Reppua on saatavilla useassa eri koossa. Perinteinen Kånken-malli ei pehmustamattomien olkahihnojensa vuoksi ole välttämättä kaikkein paras valinta matkailijalle, mutta perusmallia suurempien Maxi Kånken ja Kånken Laptop -mallien repuissa myös olkahihnat on pehmustettu. Lisäksi pehmustetulla taskulla varustettu Laptop-malli avautuu myös selkäpuolelta, mikä helpottaa vaikkapa tietokoneen kaivamista repusta.

Kånken on monien valinta paitsi kompaktin kokonsa myös monipuolisen värivalikoimansa vuoksi. Suosittua reppua on saatavilla lukuisissa trendiväreissä mutta tarjolla on myös perinteisiä värivaihtoehtoja.

Delsey Belfort

Delseyn tukeva käsimatkatavaralaukku on luotettava matkakumppani, joka kestää aikaa. Kompaktissa 55 senttimetriä korkeassa laukussa on neljä pyörää, joten se kulkee mukana vaivattomasti. Tukevan vetoaisan johdosta laukkua on helppo vetää perässä.

Käsimatkatavaralaukussa on kaksi kantokahvaa, joiden avulla laukkua voi kantaa kätevästi esimerkiksi portaissa. Laukun sulkumekanismi, aukipainettavat salpalukot, on yhdistetty perinteiseen numerolukkoon. Tavarat pysyvät helposti järjestyksessä kiristysnyörien ja vetoketjutaskun vuoksi.

Pieni laukku on tukevasta rakenteestaan huolimatta melko kevyt, sillä 41-litrainen laukku painaa tyhjänä 2,9 kiloa.

Rimowa Steiff-laukku
Laadukkaan laukun pintaa koristaa suloinen nalle.

Rimowa Steiff

Rimowa on tunnettu klassisista alumiinipintaisista matkalaukuistaan, jotka ovat saaneet tänä syksynä aiempaa hempeämmän ulkomuodon. Yhteistyössä saksalaisen Steiffin kanssa valmistettuja laukkuja koristaa kuva Steiffin kävelevästä nallesta sekä laukun kahvaan kiinnitetty harmaa alpakanvillasta valmistettu Steiff-nallepehmo. Matkalaukun sisäosat on vuorattu samalla harmaalla alpakanvillalla.

Rimowan matkalaukut tunnistaa uurrepinnasta, jota on käytetty myös yhteistyölaukun valmistukseen. Laukut valmistetaan pääosin käsityönä ja ne altistetaan lukuisille testeille, jotta laukku on varmasti laadukas.

Nallelaukku on saatavilla ainoastaan käsimatkatavarakokoisena, ja sitä valmistetaan vain rajattu 1 050 kappaleen määrä.

Samsonite Lite-Cube

Ruumakokoisten laukkujen yhteydessä mainittuja Samsoniten Lite-Cube -laukkuja on helppo suositella myös käsimatkatavaroiksi. Sarjan laukkuja on saatavilla kolmen ison lisäksi myös neljässä matkustamoon sopivassa koossa.

Myös pienemmät laukut on vamistettu kestävästä Curv-polypropyleenistä, joka kestää kovaakin kulutusta ilman kolhuja. Materiaalin ehdoton plussa on myös sen keveys: käsimatkatavaroita pakatessa on tärkeää, että jokainen sallittu matkatavarakilo tulee hyötykäyttöön.

North Face Base Camp Small Duffle Bag

Urheilukassia muistuttavaa kevyttä käsimatkatavaralaukkua kaipaavalle matkailijalle on monia vaihtoehtoja. Urheiluvaatteita valmistavan North Facen Base Camp Small Duffle Bag -laukku sopii kokonsa ja kätevyytensä vuoksi mainiosti käsimatkatavaralaukuksi lyhyille matkoille.

Kestävästä materiaalista valmistettu 41-litrainen laukku kätkee sisäänsä runsaasti tavaraa. Laukussa on yksi suuri tasku, ja molemmilla sivuilla olevat kiristyshihnat helpottavat pakkaamista, kun laukun saa kiristettyä pieneksi myös sen ollessa täynnä.

Laukkua voi kantaa paitsi kädessä myös selässä pehmustettujen olkahihnojen avulla. Molemmissa päissä olevat kantokahvat helpottavat laukun nostamista. Kätevä reppu on pienikokoinen, ja se painaa vain 1,25 kiloa.

Teksti: Antti Hurskainen, Inka Khanji, Riikka Krenn, Fanni-Laura Patanen, Nella Rahkonen
Kuvat: Istockphoto, Osprey, Rimowa, Samsonite

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Joululahjavinkit matkailijalle

Etsitkö joululahjaa matkailijalle? Tässä joulun 2017 parhaat vinkit

Matkalaukku

Nerokas mainoskikka vai törkeää hyväksikäyttöä? Ilmainen matkalaukku mainoksia vastaan

Bluesmart

Pelastaako tämä keksintö matkasi? Älymatkalaukku lukitsee itsensä eikä katoa

Matkalaukut testissä – millainen laukku sopii sinulle?