Kuva: Marianne Zitting
Rovaniemi

Onko tässä Lapin erikoisin majoitusuutuus? Hulppeat maisemat suoraan tähtitaivaalle

Rovaniemen ensimmäinen Komsio tarjoaa mieleenpainuvan yön Lapin syleilyssä.

Kaksi kerrosta käytössä pesämaisessa mökissä

Rovaniemellä sijaitsevan Apukka Resortin pihalle nousi syksyllä 2018 mitä erikoisin majapaikka. Kotaa muistuttava mökki on nimeltään Komsio, ja sen vierailla on käytössään kaksi kerrosta.

Alakerrasta löytyy takalla ja jääkaapilla varustettu oleskelutila sekä kylpyhuone, ja nukkumapaikka on portaiden päässä katon rajassa. Lasinen katto takaa 360 asteen näkymät öiselle taivaalle, joten revontulien, tähtien tai keskiyön auringon ihailu onnistuu mainiosti.

Omaperäisen mökin on suunnitellut Apukka Resortin yrittäjä Markus Kolari. Hän on myös hakenut keksinnölleen mallisuojan. Mies uskoo, että pesämäinen majapaikka valloittaa vieraiden sydämet ja leviää myös muihin Lapin matkailuyrityksiin.

Komsion nimi perinteisestä kehdosta

Komsion nimi tulee paikallisesta perinteestä: Lapin lapsia on nukutettu poronnahkaisessa kehdossa eli komsiossa, joka on tarpeen vaatiessa ollut helppo myös napata vanhemman selkään roikkumaan.

– Olen aina ollut viehättynyt komsiosta kauniina esineenä ja osana rikasta kulttuuriperintöämme. Teetin myös omalle tyttärelleni kehdoksi poronnahkaisen komsion, joka on nyt saanut arvoisensa paikan ensimmäisen matkailijoille rakennetun majamme seinältä, kertoo Kolari.

Teema näkyy myös vieraiden vuoteissa, sillä yläparven valkoisesta nahasta tehty sänky on suuren komsion muotoinen.

Komsio on rauhallinen majapaikka

Millaista komeassa kodassa on sitten yöpyä? Rauhallista, sillä äänekkäitä naapureita ei ole ihan lähellä. Katon lasinen osa menee kovalla pakkasella alareunoista kuuraan, mutta huippu pysyy kirkkaana ja mahdollistaa tähtien katselun. Palelemaankaan ei pääse, koska peittoja on riittävästi.

Komsio on vain yksi esimerkki uutuusmajoituksista, joita Lappiin nousee koko ajan. Esimerkiksi lasiset iglut sekä kotahuoneistot ovat nousseet hiteiksi, ja niitä on rakennettu eri puolille Lappia. Pelkästään Apukka Resortiin on tehty noin 200 vuodepaikkaa lasisiin revontulikotiin. Komsioita on toistaiseksi vain yksi.

>> Lue lisää vinkkejä Rovaniemelle Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti ja kuva: Marianne Zitting

Päivitetty: 14.1.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (3 votes, average: 1,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia