Hyppää sisältöön

Eristynyt Pohjois-Korea on erikoinen matkailumaa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 13.05.2020
Mystinen Pohjois-Korea on länsimaisittain epäinhimillinen diktatuuri, joka alistaa kansalaisia ja tarjoaa matkailijoille mahdollisuuden nähdä vain asioita, joita heidän halutaan näkevän.

Matkailu mahdollista vain valtion määrittämissä paikoissa

Pohjois-Korean demokraattinen kansantasavalta sijaitsee Itä-Aasiassa Kiinan, Venäjän ja Etelä-Korean naapurina. Lähes 25 miljoonan asukkaan suljettuun maahan sallitaan vain joitakin tuhansia matkustajia vuodessa.

Matkailu maahan on äärimmäisen kontrolloitua, eikä viisumeita myönnetä aivan kaikille. Matkakohteena maa on kiinnostava kuriositeetti ja paikka, missä harvat matkailijat lopulta vierailevat. Tekemisen ja viihtymisen puolesta Pohjois-Korea ei tarjoa matkailijalle elämyksiä, ja se houkuttaakin erityisesti poikkeuksellisista matkakohteista kiinnostuneita matkailijoita, jotka haluavat nähdä eristäytyneen valtion omin silmin. Pohjois-Koreaan suuntaava reissaaja on tyypillisesti maailmaa nähnyt matkaaja, joka etsii erilaista kohdetta ja uusia haasteita. Totalitaarinen kulttuuri sekä kiinnostaa että järkyttää Pohjois-Koreaan matkustavia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pohjois-Korean tunnetuimpia kohteita ovat maan pääkaupunki Pyongyang sekä maan itsetunnon symboli Baekdu-vuori, joka sijaitsee Pohjois-Korean ja Kiinan rajalla.

Matka Pohjois-Koreaan on äärimmäisyyksiin valvottu, eivätkä matkailijat voi kulkea maassa vapaasti. Matkailijoiden on osallistuttava ohjatuille kierroksille, eikä matkasuunnitelmaa voi tehdä itse. Käytännössä Pohjois-Korean-loma onkin valtaosin turistibussissa istumista ja oppaan kertomusten kuuntelemista.

ShutterstockPohjois-Korea
Pääkaupunki Pjongjang on Pohjois-Korean modernein kaupunki, ja siellä asuu myös maan eliitti.

Matkusta keväällä tai syksyllä

Pohjois-Korean sadekausi osuu kuumille kesäkuukausille. Talvella puolestaan maassa on varsin kylmä. Paras ajankohta Pohjois-Korean visiitille on leudon sään kevät tai syksy.

Pohjois-Korean poliittinen tilanne

Vaikka Pohjois-Koreaa johtaakin työväenpuolue, vallitsee maassa käytännössä yhden miehen diktatuuri. Pohjois-Korean ihmisoikeuksia pidetään yhtenä heikoimmista koko maailmassa eikä paikallisilla juuri ole sananvapautta. Maan toisen johtajan Kim Jong-Ilin kuoltua sydänkohtaukseen talvella 2011, astui maan johtoon hänen poikansa, järjestyksessään jo kolmas Kim, Kim Jong-Un.

Pohjois-Korean kiistellyssä tilanteessa puhuttavat myös muun muassa maan ydinaseohjelma sekä ihmisten nälänhätä. Pohjois-Koreaan matkustavan ei kannata odottaa paikallisilta oppailta puolueetonta näkemystä maan historiasta tai politiikasta, mistä syystä Pohjois-Korean historiaa ja taustoja kannattaakin opiskella ennen matkaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkailu Pohjois-Koreassa

Pohjois-Koreaan voi matkustaa vain maan hallituksen hyväksymällä järjestetyllä valmismatkalla, jossa mukana kulkee jatkuvasti paikallinen opas. Liikkuminen, valokuvaaminen ja maahan tuotavat esineet ovat tiukasti rajoitettuja.

Tulijoilta tarkastetaan kaikki matkatavarat ja älypuhelimet, tietokoneet sekä kamerat merkitään muistiin maahantulon yhteydessä. Myös kaikki mukana olevat kirjat tarkastetaan, sillä esimerkiksi uskonnollisten teosten tuominen Pohjois-Koreaan on kokonaan kielletty.

Matkustuslupaa Pohjois-Koreaan voi anoa järjestettyjä matkoja tarjoavista matkatoimistoista. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikki matkat ovat maan hallituksen pyörittämän matkatoimiston toteuttamia. Pohjois-Koreaan voi olla hankala saada matkustuslupaa, sillä maahan hyväksytään keskimäärin 4 000–6 000 länsimaista reissaajaa vuosittain.

Pohjois-Korea yllättää matkailijan

Vaikka Pohjois-Korean suurin nähtävyys lieneekin maan eristäytyneisyys ja omaleimaisuus, löytyy pääkaupunki Pjongjangista mielenkiintoisia monumentteja ja maamerkkejä. Jos kiertomatkan ohjelma sallii, kannattaa tutustua myös maan jylhiin vuoristoihin ja autioihin hiekkarantoihin.

Pohjois-Korea elää omaan tahtiinsa diktaattorijohtajan vallan alla: matkapuhelimet ja internet eivät kuulu maan nykypäivään, ainakaan tavallisten kansalaisten keskuudessa.

Pohjois-Koreassa on pulaa ruoasta, mutta matkailijat saavat maassa syödäkseen. Ruokailut järjestetään yleensä matkatoimiston puolesta oppaiden etukäteen valitsemissa turistiravintoloissa. Pohjois-Korea ei varsinaisesti ole tunnettu ruokakulttuuristaan.

Hyvä tietää Pohjois-Koreasta

Pohjois-Korean turvallisuustilanne on matkailijan kannalta hyvä, eikä maassa juuri esiinny rikollisuutta. Ennen matkan suunnittelua kannattaa kuitenkin tarkastaa Ulkoministeriön laatima ajankohtainen matkustustiedote.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maassa maan tavalla -nyrkkisääntö tulee Pohjois-Koreassa pitää visusti mielessä. Maan hulluilta tuntuvat rajoitukset ja säännöt on otettava vakavasti, ja esimerkiksi valokuvaamiseen kannattaa aina pyytää lupa.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN POHJOIS-KOREASSA

ShutterstockPohjois-Korea
Koreoiden rajalla sijaitsee 38. leveyspiirillä ja siellä olevalla demilitarisoidulla vyöhykkeellä voi tiirailla kiikareiden avulla rajan toiselle puolelle.

Lennot Pohjois-Koreaan

Pohjois-Koreaan on erittäin rajalliset lentoyhteydet. Suomalaisittain kätevin tapa matkustaa Pohjois-Koreaan on lentää Kiinan Pekingiin ja jatkaa sieltä matkaa Pjongjangiin. Pohjois-Koreaan liikennöi yhden tähden lentoyhtiöksikin haukuttu pohjoiskorealainen Air Koryo sekä kiinalainen Air China. Lentoaika on noin kaksi tuntia.

Toinen vaihtoehto on matkustaa Pohjois-Koreaan Kiinasta junalla Dandongin kaupungin pohjoispuolella sijaitsevaa Kiinan ja Pohjois-Korean ystävyyden siltaa pitkin. Matka Pjongjangiin kestää junalla noin viisi tuntia.

Suomalaisista matkatoimistoista muun muassa Mandala Travel, Traveller ja Tres Hombres.

Majoitus Pohjois-Koreassa

Pohjois-Korean majoitusmahdollisuudet poikkeavat muista Aasian maista turismin rajallisuuden vuoksi. Kaikki majoitus on varattava Pohjois-Korean matkailutoimiston Ryohaengsan kautta, joka on maan hallituksen pyörittämä yritys. Majapaikan tasoon voi vaikuttaa, mutta varsinaista hotellia tai majataloa ei voi itse valita.

Liikkuminen Pohjois-Koreassa

Liikkuminen Pohjois-Korean sisällä suunnitellaan paikallisen matkanjärjestäjän toimesta. Kaikki kuljetukset on varattava Pohjois-Korean hallituksen matkailutoimiston Ryohaengsan kautta, ja yksittäinen matkailija liikkuu Pohjois-Korean sisällä pääasiassa vain ryhmän mukana matkatoimiston järjestämillä kuljetuksilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

POHJOIS-KOREAN MATKAKOHTEET

ShutterstockPohjois-Korea
Baekdu-tulivuoren kraaterissa sijaitseva Chon-Ji-järven sanotaan olevan niin tyyni, että taivas ja maa näyttävät olevan yhtä.

Pääkaupunki Pjongjang

Pohjois-Korean pääkaupunki Pjongjang on maan yleisin turistikohde. Kaupunki on täynnä neuvostoaikaisia rakennuksia, mielenkiintoisia monumentteja ja Suurelle Johtajalle omistettuja muistomerkkejä.

Tunnetuimpia kohteita ovat esimerkiksi pohjoiskorealaisten kansallisideologiaa symboloiva 170-metrinen Juche-torni, Kim Il Sungin urotöitä Japanin Korean-miehityksen aikana kunnioittava Riemukaari, Kimien jättimäisillä valokuvilla varustettu Pohjois-Korean kansalliskirjasto sekä Kim Il Sungin aukio.

Useat nähtävyydet on nimetty valtion perustajan, diktaattori Kim Il Sungin mukaan. Muita matkailijoita kiinnostavia kohteita ovat muun muassa Pyongyangin kasvitieteellinen puutarha, korealaisen mytologian lentävän hevosen Cholliman patsas, Kaesonin huvipuisto, Kimien mukaan nimettyjen kimilsungia–kimjongilia-orkideanäyttely, Korean postimerkkimuseo sekä puolueen perustamismonumentti.

Pyongyangin siistin kliinisessä kaupungissa näkee paikallista elämää, mutta vierailun aikana on hyvä muistaa, että matkailijat pääsevät vain tarkkaan valittujen näkymien äärelle. Huomionarvoista on myös se, että maan eliitti ja hyväosaiset asuvat pääkaupungissa, ja köyhin kansanosa maaseudulla.

Baekdun kaunis vuoristo

Baekdu-sanin vuoristo on pala kauneinta Koreaa, mutta huonojen kulkuyhteyksien takia se ei aina kuulu kaikkien kiertomatkojen ohjelmaan. Kiinan ja Pohjois-Korean rajalla sijaitseva Baekdu on sammunut tulivuori, josta löytyy upea kraaterijärvi Chon-Ji. Vuori on 2 744 metriä korkea, ja se on myös Pohjois-Korean korkein huippu.

Vuorella on pohjoiskorealaisille suuri uskonnollinen ja kulttuurinen merkitys, ja esimerkiksi Kim Jong Ilin sanotaan syntyneen juuri Baekdu-vuorella. Myös useat propagandakuvat Kimeistä on otettu juuri Baekdu-vuoren alueella.

Entinen pääkaupunki Kaesong

Parin tunnin ajomatkan päässä Pjongjangista sijaitseva entinen pääkaupunki Kaesong kuuluu usein Pohjois-Korean kiertomatkoihin. Kaesong tunnetaan hyvin säilyneestä vanhastakaupungistaan sekä kauniista temppeleistään. Kaesong on ainoa kaupunki, joka vaihtoi omistajaa Etelä- ja Pohjois-Koreoiden välillä Korean sodan aikana.

Kumgangsanin vuoristoalue

Kumgangsan on upeista maisemistaan tunnettu vuoristoalue, jonka korkein huippu Pirobong on Pohjois-Korean toiseksi korkein. Kumgangsanin Diamond Mountains vetää puoleensa myös opastettuja matkailijaryhmiä. Alueelta löytyy muun muassa temppeleitä ja vesiputouksia.

POHJOIS-KOREAN PARHAAT

ShutterstockPohjois-Korea
Pjongjangiin on rakennettu lukuisia maamerkkejä, muun muassa maailman suurimmaksi stadioniksi väitetty Rŭngrado sekä näyttävä Juche-torni.

Pohjois-Korean parhaat elämykset

  1. Näe Pohjois-Korean kauniit luonnonpaikat rannoista vuoristoihin.
  2. Kierrä Pjongjangin mielenkiintoiset monumentit.
  3. Ihastele perinteisiä korealaisia temppeleitä.
  4. Tutustu eristäytyneen maan mielipiteitä jakavaan kulttuuriin.
  5. Suljettu maa tarjoaa eksotiikkaa kokeneellekin reissaajalle.

Varo näitä Pohjois-Koreassa

  1. Suhtaudu vakavasti maan sääntöihin ja rajoituksiin.
  2. Älä missään oloissa puhu epäkunnioittavasti maan hallituksesta.
  3. Tutustu matkan ehtoihin hyvissä ajoin etukäteen.

Lisätietoa

Pohjois-Korean hallituksen viralliset sivut

Teksti: Maria Hietala ja Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää