Kohdeopas: Pohjois-Korea

Kuva:
Mass Games

Salaperäinen Pohjois-Korea on muusta maailmasta eristyksissä elävä valtio, jonka turismia kontrolloidaan tiukasti.

Pohjois-Korean demokraattinen kansantasavalta sijaitsee Itä-Aasiassa Kiinan, Venäjän ja Etelä-Korean naapurina. Lähes 25 miljoonan asukkaan suljettuun maahan sallitaan vain muutamia tuhansia matkustajia vuodessa.

POHJOIS-KOREA MATKAILUMAANA

Yhdistymisen muistomerkki Pohjois-Koreassa

Pohjois-Korean poliittinen tilanne

Vaikka Pohjois-Koreaa johtaakin työväenpuolue, vallitsee maassa käytännössä yhden miehen diktatuuri. Pohjois-Korean ihmisoikeuksia pidetään yhtenä heikoimmista koko maailmassa eikä paikallisilla juuri ole sananvapautta. Maan johtajan Kim Jong-Ilin kuoltua sydänkohtaukseen talvella 2011, astui maan johtoon hänen poikansa Kim Jong-Un.

Pohjois-Korean kiistellyssä tilanteessa puhuttavat myös muun muassa maan ydinaseohjelma sekä ihmisten nälänhätä. Pohjois-Koreaan matkustavan ei kannata odottaa paikallisilta oppailta puolueetonta näkemystä maan historiasta tai politiikasta.

Matkailu Pohjois-Koreassa

Pohjois-Koreaan voi matkustaa vain hallituksen hyväksymällä järjestetyllä valmismatkalla, jossa mukana kulkee jatkuvasti paikallinen opas. Liikkuminen, valokuvaaminen ja maahan tuotavat esineet ovat tiukasti rajoitettuja.

Matkustuslupaa Pohjois-Koreaan voi anoa järjestettyjä matkoja tarjoavista matkatoimistoista. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikki matkat ovat maan hallituksen pyörittämän matkatoimiston toteuttamia. Pohjois-Koreaan voi olla hankala saada matkustuslupaa, sillä maahan hyväksytään alle 2000 länsimaista reissaajaa vuosittain.

Pohjois-Korea yllättää matkailijan

Vaikka Pohjois-Korean suurin nähtävyys lieneekin maan eristäytyneisyys ja omaleimaisuus, löytyy pääkaupunki Pjongjangista mielenkiintoisia monumentteja ja maamerkkejä. Mikäli kiertomatkan ohjelma sallii, kannattaa tutustua myös maan jylhiin vuoristoihin ja autioihin hiekkarantoihin.

Pohjois-Korea elää omaan tahtiinsa diktaattorijohtajan vallan alla: matkapuhelimet ja internet eivät kuulu maan nykypäivään.

Pohjois-Koreassa on pulaa ruoasta, mutta matkailijat saavat maassa syödäkseen. Ruokailut järjestetään yleensä matkatoimiston puolesta oppaiden etukäteen valitsemissa ravintoloissa. Pohjois-Korea ei varsinaisesti ole tunnettu ruokakulttuuristaan.

Hyvä tietää Pohjois-Koreasta

Pohjois-Korean turvallisuustilanne on matkailijan kannalta hyvä, eikä maassa juuri esiinny rikollisuutta. Ennen matkan suunnittelua kannattaa kuitenkin tarkastaa Ulkoministeriön laatima ajankohtainen matkustustiedote.

Nyrkkisääntö ”maassa maan tavalla” tulee Pohjois-Koreassa pitää visusti mielessä. Maan hulluilta tuntuvat rajoitukset ja säännöt on otettava vakavasti, ja esimerkiksi valokuvaamiseen kannattaa aina pyytää lupa.

Pohjois-Koreaan suuntaava reissaaja on tyypillisesti maailmaa nähnyt matkaaja, joka etsii erilaista kohdetta ja uusia haasteita. Totalitäärinen kulttuuri sekä kiinnostaa että järkyttää Pohjois-Koreaan matkustavia.

Pohjois-Korean sadekausi osuu kuumille kesäkuukausille. Talvella puolestaan maassa on varsin kylmä. Paras ajankohta Pohjois-Korean visiitille on leudon sään kevät tai syksy.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN POHJOIS-KOREASSA

Lentokoneella Pohjois-Koreaan

Lennot Pohjois-Koreaan

Pohjois-Koreaan on erittäin rajalliset lentoyhteydet. Kiinan Peking on ainoa paikka, josta voi matkustaa Pohjois-Koreaan lentoteitse tai junalla. Useimmat lennot laskeutuvat Pohjois-Korean kansainväliselle lentokentälle Sunanille Pjongjangiin.

Suomestakin löytyy matkatoimistoja, jotka välittävät kiertomatkoja Pohjois-Koreaan.

Majoitus Pohjois-Koreassa

Pohjois-Korean majoitusmahdollisuudet poikkeavat muista Aasian maista turismin rajallisuuden vuoksi. Kaikki majoitus on varattava Pohjois-Korean matkailutoimiston Ryohaengsan kautta, joka on maan hallituksen pyörittämä yritys. Majapaikan tasoon voi vaikuttaa, mutta varsinaista hotellia tai majataloa ei voi itse valita.

Liikkuminen Pohjois-Koreassa

Liikkuminen Pohjois-Korean sisällä suunnitellaan paikallisen matkanjärjestäjän toimesta. Kaikki kuljetukset on varattava Pohjois-Korean hallituksen matkailutoimiston Ryohaengsan kautta.

POHJOIS-KOREAN MATKAKOHTEET

Vuoristo Pohjois-Koreassa

Pääkaupunki Pjongjang

Pohjois-Korean pääkaupunki Pjongjang on maan yleisin turistikohde. Kaupunki on täynnä neuvostoaikaisia rakennuksia, mielenkiintoisia monumentteja ja Suurelle Johtajalle omistettuja muistomerkkejä. Autenttinen paikalliselämä on Pjongjangissa nähtävissä kaikkialla – kaupunki kuuluneekin maailman erikoisimpien pääkaupunkien joukkoon.

Paekdusanin kaunis vuoristo

Paekdusanin vuoristo on pala kauneinta Koreaa, mutta huonojen kulkuyhteyksien takia se ei aina kuulu kaikkien kiertomatkojen ohjelmaan. Kiinan ja Pohjois-Korean rajalla sijaitseva Paekdusan on sammunut tulivuori, josta löytyy upea kraaterijärvi. 2744 metrin korkuinen Paekdusan on myös Pohjois-Korean korkein huippu. Paikalla on pohjoiskorealaisille suuri uskonnollinen ja kulttuurinen merkitys.

Entinen pääkaupunki Kaesong

Parin tunnin ajomatkan päässä Pjongjangista sijaitseva entinen pääkaupunki Kaesong kuuluu usein Pohjois-Korean kiertomatkoihin. Kaesong tunnetaan hyvin säilyneestä vanhastakaupungistaan sekä kauniista temppeleistään. Kaesong on ainoa kaupunki, joka vaihtoi omistajaa Etelä- ja Pohjois-Koreoiden välillä Korean sodan aikana.

Kumgangsanin vuoristoalue

Kumgangsan on upeista maisemistaan tunnettu vuoristoalue, jonka korkein huippu Pirobong on Pohjois-Korean toiseksi korkein. Kumgangsanin Diamond Mountains vetää puoleensa myös opastettuja matkailijaryhmiä. Alueelta löytyy muun muassa temppeleitä ja vesiputouksia.

POHJOIS-KOREAN PARHAAT

Mangyongdae Children's Palace Pohjois-Koreassa

Pohjois-Korean parhaat elämykset

  1. Näe Pohjois-Korean kauniit luonnonpaikat rannoista vuoristoihin.
  2. Kierrä Pjongjangin mielenkiintoiset monumentit.
  3. Ihastele perinteisiä korealaisia temppeleitä.
  4. Tutustu eristäytyneen maan mielipiteitä jakavaan kulttuuriin.
  5. Suljettu maa tarjoaa eksotiikkaa kokeneellekin reissaajalle.

Varo näitä Pohjois-Koreassa

  1. Suhtaudu vakavasti maan sääntöihin ja rajoituksiin.
  2. Älä missään oloissa puhu epäkunnioittavasti maan hallituksesta.
  3. Tutustu matkan ehtoihin hyvissä ajoin etukäteen.

Lisätietoa

Pohjois-Korean hallituksen viralliset sivut

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Flickr/yeowatzup, iStockphoto ja Flickr/David Stanley

Päivitetty: 17.8.2015

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

3 kommenttia

Kävimme juuri Pohjois-Koreassa ja aika paljon on tilanne muuttunut sitten tämän jutun kirjoittamisen jälkeen.

Läppärit, puhelimet, yms. voi viedä rajan yli. GPS on ainoa rajoite ja yli 150mm kameran objektiivit tosin tuota ei valvota.

Kuvaaminen on täysin vapaata pois lukien armeijan ja poliisin rakennelmat ja henkilöt. Mitään erillistä kuvaus lupaa ei tarvita vaan kamera saa laulaa minkä kerkiää. Ja vielä tarkennus eli jos ottaa kuvan maan hallitsijoiden patsaista tai kuvista ne pitää olla kuvissa kokonaisina.

Ruoka oli ihan ok ja sitä riitti.

Opas oli tosiaan mukana kokoajan mutta muuten liikuimme ristiin rastiin koko maassa ja väitteet jostakin turisteille esiteltävästä teatterista eivät todellakaan pidä paikkaansa.

Monella siellä on jo nykyään kännykkä ja verkkokin varsin laaja. Länkkäri sim ei siellä servaa mutta jos toimivan simmin haluaa hankkia se on mahdolista. Internettiä ei juuri ole saatavilla. Meidän hotellilla oli kuitenkin meili palvelu.

Reissun jälkeen voi sanoa että iso osa maasta liikkuvista ennakko asenteista johtuu länsimaalaisesta uutisoinnista.

Jos haluaa rentouttavan lomaviikon P Korea ei ehkä ole oikea kohde siihen mutta jos haluaa oikeasti nähdä ja kokea jotakin uutta sitten tämä on oikea valinta.

1579 ”eliittiin kuuluva” PJONJANG asukkia hallitsee maata suvereenisti. Tosin uskollisia seuraajia riittää potenssiin ..? Maallikon mielipide : jenkkisotilaat sissään 2000 vaikuttaja ulos & thats it.. nollia jotuisi lisäämään uhrilukuun ikäväkyllä enemmän kuin mailmansotien..

tarttuka provoon ????? kiinnostava aihe ja htahdon kuulla / oppia lisää.. cheers 1.9 %

miksi mennä maahan joka täynnä rajoituksi eiks niinkuin muuta enään ole häh mun mielestä ihan paska juttu enkä ymmärrä että joku edes viittii järkätä sinne matkoja !!! ja minkä vuoksi kysyn vaan?????