Hyppää sisältöön

Sambia lumoaa luontokohteillaan

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 06.02.2015
Sambia on upeiden luontokohteiden sekä aidon afrikkalaisen kulttuurin maa.

Afrikan hiomaton timantti

Sambia sijaitsee eteläisen Afrikan sydämessä. Tällä noin 14 miljoonan asukkaan maalla on yhteistä rajaa kahdeksan valtion kanssa. Pohjoisessa rajanaapurina on Kongon demokraattinen tasavalta, koillisessa Tansania, idässä Malawi, kaakossa Mosambik, etelässä Zimbabwe, lounaassa Botswana ja Namibia ja lännessä Angola. Rantaviivaa maalla ei ole, mutta Afrikan neljänneksi suurin joki Sambesi virtaa maan läpi.

Matkailijoita Sambiassa viehättää erityisesti luontokohteet sekä kulttuuri. Sambian kulttuuri on sekoitus yli 70 eri heimokulttuurista sekä kiinalaisista, intialaisista ja eurooppalaisista vaikutteista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maan tunneituin nähtävyys on Zimbabwen rajalla sijaitseva Victorian putous, jonka Tohtori David Livingstone nimesi vuonna 1855 kuningatar Victorian mukaan. Suosittu kohde on myös Kafue, yksi Afrikan suurimmista kansallispuistoista. Sen tulvatasangoilla elää muun muassa Afrikan suuret villieläimet. Etelä-Luwangan kansallispuisto houkuttelee erityisesti vaeltajia ja lintubongareita.

Sambia-virtahepo-Flickr_Villeton

Sambian kolme vuodenaikaa

Sambiassa on trooppinen ilmasto ja kolme vuodenaikaa. Toukokuusta elokuuhun on viileintä, jolloin yölämpötilat saattavat pudota alle 10 asteen. Päivisin aurinko kuitenkin lämmittää nostaen elohopean jopa +27 asteeseen. Kuuminta ja kuivinta on syyskuusta marraskuuhun. Sadekausi alkaa joulukuusta ja kestää huhtikuulle. Kuumien kausien aikana lämpötila voi olla jopa +35 astetta. Sadekaudella myös ilmankosteus nousee huomattavan suureksi.

Maahan matkustetaan ympäri vuoden, mutta paras aika on kuivan kauden aikana toukokuusta syyskuuhun. Tällöin lämpötila on miellyttävä eikä luonnonpuistoissa ei ole ruuhkaa. Matkailijan on hyvä huomioida, että monet luonnonpuistot suljetaan sadekauden ajaksi.

Hyvä tietää Sambiasta

Sambia on yksi maailman köyhimmistä valtioista ja turismi on vasta nouseva elinkeino. Sambia on suurimmaksi osaksi ylänköä, jonka monipuoliset luontokohteet houkuttelevat etenkin aktiviteetteja kaipaavia matkailijoita. Haasteita Sambiassa matkustamiseen luo pitkät välimatkat, paikoitellen huonokuntoiset tiet sekä heikko julkinen liikenne. Sambia sopii parhaiten kohteeksi niille, jotka haluavat löytää aitoa afrikkalaista tunnelmaa ilman länsimaisia vaikutteita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sambian hintataso on edullinnen, mutta hieman korkeampi kuin muissa Afrikan maissa. Paikallisen rahan kwachan lisäksi hinnat ilmoitetaan usein USA:n dollareina. Luottokortit käyvät isoimmissa hotelleissa ja liikkeissä. Visa on Mastercardia yleisemmin hyväksytty kortti. Ennen maasta poistumista ylimääräiset kwachat kannattaa vaihtaa dollareiksi, sillä niitä ei voi vaihtaa maan rajojen ulkopuolella.

Maa on yleisesti ottaen turvallinen, mutta normaalia varovaisuutta kannattaa noudattaa. Taskuvarkaudet ovat kaupungeissa yleisiä, joten arvotavaroita ei kannata kuljettaa mukana. Autoilua ja yksin liikkumista öiseen aikaan on myös hyvä välttää.

Sambia kuuluu korkeaan malariariskialueeseen, joten lääkitys on paikallaan. Keltakuumerokotetta suositellaan. Lisäksi reseptilääkkeiden reseptit on hyvä olla mukana.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SAMBIASSA

Sambia-minubussi-Flickr-Nicolas-Godin

Lentäen perille

Suomesta ei ole suoria lentoja Sambiaan. Maan pääkaupunkiin Lusakaan voi lentää useiden eurooppalaisten kaupunkien kautta. Jotkut yhtiöt lentävät myös Livingstonen kansainväliselle kentälle. Meno-paluu lennot Helsingistä Lusakaan maksavat 800-1100 euroa. Matkustusajaksi vaihtoineen tulee keskimäärin 20 tuntia.

Valmismatkoja Sambiaan voi kyseillä kaukomatkoihin erikoistuneilta matkatoimistoilta. Ne keskittyvät usein safareihin sekä kiertomatkoihin.

Majoitusta moneen makuun

Sambian monipuolisin majoitustarjonta löytyy maan suurimmasta turistikeskittymästä Victorian putouksien ympäriltä. Valittavana on kaikkea luksusmökeistä telttailualueisiin. Alueelta löytyy mieluinen majapaikka niin reppureissaajalle kuin vaativammallekin matkailijalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Toiseksi eniten vaihtoehtoja tarjoaa maan pääkaupunki Lusaka. Budjettitietoiselle on tarjolla hostelleja ja edullisempia majataloja, kun taas laatutietoinen voi valita yöpaikan kaupungin muutamasta viiden tähden hotellista.

Luonnonpuistojen alueilla majoittuminen tapahtuu joko teltassa tai mökissä. Mökkien varustetaso vaihtelee vaatimattomasta luksukseen. Hintojen kanssa on hyvä olla tarkkana, sillä osa majapaikoista sisällyttää yöpymisen hintaan myös aktiviteetteja kuten kävelyretkiä ja kiertoajeluija.

Liikkuminen Sambiassa

Sambiassa etäisyydet ovat pitkiä, joten nopein tapa liikkua on lentäminen. Sisäiset lennot voivat kuitenkin olla melko hintavia. Myös lentoyhtiön valinnassa kannattaa olla tarkkana.

Isommissa kaupungeissa on runsaasti takseja. Hinta tulee neuvotella etukäteen. Kaupungeissa julkinen liikenne hoituu edullisilla minibusseilla, joihin voi hypätä kyytiin lähes mistä tahansa.

Kaupungista toiseen voi liikkua busseilla tai junalla. Bussit kulkevat päivittäin, mutta eivät aina noudata aikatauluja. Usein ne myös odottavat, että bussi on täysi ennen kuin lähtevät liikkeelle. Sambiassa on kolme pääasiallista junareittiä: Livingstone-Lusaka, Lusaka-Copperbelt ja Kapiri mposhista pohjoiseen Tansanian rajalle. Osa junista kulkee päivittäin, osa muutaman kerran viikossa. Liput on hyvä hankkia ennakkoon.

Auton voi vuokrata suurimista kaupungeista. Mikäli aikoo kiertää maata laajemmin, on hyvä valita kulkuneuvokseen neliveto, sillä paikallisista teistä vain osa on päällystettyjä. Mitä syrjäisemmälle seudulle matkaa, sitä todennäköisemmin tiet muuttuvat surkeiksi ja polttoaineen sekä varaosien saatavuus vaikeutuu. Pimeällä ajoa on myös syytä välttää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

SAMBIAN MATKAKOHTEET

Sambia-paikallinen-kalastusvene-Flickr-villeton

Matka alkaa Lusakasta

Sambian pääkaupunki Lusaka on nopeasti kehittyvä noin 3 miljoonan asukkaan keskus. Useimmat matkailijat saapuvat Lusakan kansainväliselle lentokentälle ja pysähtyvät kaupunkiin pariksi päiväksi ennen kuin jatkavat maan luontokohteisiin.

Kaupunki tarjoaa hyvät ostosmahdollisuudet. Ostoskeskuksista löytyy paikallisia liikkeitä, mutta myös joitain kansainvälisiä merkkejä. Käsitöitä ja taidetta kannattaa ostaa toreilta, joissa voi samalla nauttia aidosta sambialaisesta ilmapiiristä. Lusakassa liikkuessa on hyvä muistaa pitää huolta arvoesineistään, sillä taskuvarkaudet ovat yleisiä.

Sambian kulttuuriin ja historiaan pääsee tutustumaan kansallismuseossa. Museossa kiinnostavinta on laaja sambialaisen nykytaiteen kokoelma.

Lusakan ravintolatarjonta on monipuolista. Vatsaa voi täyttää niin paikallisella kuin kiinalaisella tai intialaisella ruoalla. Pihvipaikkoja ja länsimaista ruokaa löytyy lähinnä isojen hotellien yhteydestä. Kaupungissa on yökerhoja, mutta parhaat bileet on paikallisten suosimissa katujuhlissa.

Hieman Lusakan ulkopuolella noin puolen tunnin ajomatkan päässä sijaitsee muutama luontokohde. Kalimban matelijapuistossa pääsee tutustumaan krokotiileihin ja käärmeisiin. Munda Wangan ympäristöpuistossa on suuri kasvitieteellinen puutarha sekä villieläimiä. Norsujen orpokodissa Lilayissa voi päivittäin käydä ihastelemassa pieniä elefantteja.

Lusakan majoitustarjonta on maan monipuolisimpia. Vaihtoehtoja löytyy reppureissaajien suosimista hostelleista kansainvälisiin viiden tähden hotelleihin.

Historiallinen Livingstone houkuttelee harrastusmahdollisuuksillaan

Livingstone on Sambian matkailun keskus. Useat matkailijat käyttävät historiallista Tohtori David Livingstonen mukaan nimettyä kaupunkia tukikohtanaan matkatessaan Victorian putouksille.

Kaupunki on etenkin addrenaliinin nälkäisten suosiossa. Tarjolla on kaikkea koskenlaskusta benji-hyppyyn ja pienkonelennoista ratsastusretkiin. Myös kalastusretket Sambesi-joelle ovat suosittuja. Livingstonessa on myös täyden palvelun golfkenttä.

Rauhallisempaa menoa kaipaava voi tutustua kaupungin museoihin sekä käydä höyryjuna-ajelulla. Ostosmahdollisuuksia on pienistä putiikeista paikallisiin toreihin.

Kaupungin majoitus- ja ravintolapalvelut ovat monipuoliset ja runsaat. Välimatkat ovat lyhyitä, joten kaikki on kävelyetäisyydellä toisistaan.

Victorian putoukset lumoavat kauneudellaan

Kuningatar Victorian mukaan nimetyt 1,7 kilometrin levyiset putoukset sijaitsevat Sambian ja Zimbabwen rajalla. Paikalliset kutsuvat putouksia kuvaavalla nimellä Mosi-oa-Tunya, joka tarkoittaa jyrisevää sumua. Victorian putoukset ovat ainoana Sambian kohteena Unescon maailmanperintöluettelossa.

Nämä 108 metriä korkeat putoukset tarjoavat matkailijalle erilaisen elämyksen riippuen matkustusajankohdasta. Paras aika matkustaa putouksille on kesäkuusta syyskuuhun, jolloin putouksissa on vielä runsaasti vettä, mutta vesisumu ei peitä näkyvyyttä kokonaan. Tulvakauden aikana maalis-huhtikuussa näkyvyys on hyvä vain ilmasta. Marras-joulukuussa putouksissa ei ole paikoitellen ollenkaan vettä. Putousten juurelle on turvallista mennä veneellä vain kuivan kauden aikana.

Putousten alueella on maisemien katselemisen lisäksi paljon aktivitetteja. Tarjolla on erilaisia kävelyreittejä leijonien, gepardien ja elefanttejen kanssa. Vauhdikkaampaa menoa kaipaavat voivat hypätä benjin, laskea koskea tai tehdä uimareissun putousten läheisille vesialtaille.

Helpoiten putouksille pääsee osallistumalla päiväretkelle tai vuokra-autolla. Putouksien läheisyydessä voi myös yöpyä.

Vietä lämpimiä päiviä Karibajärvellä

Karibajärvi on Afrikan suurin tekojärvi. Sambian ja Zimbabwen rajalla sijaitseva järvi on noin 220 kilometriä pitkä ja paikoitellen jopa 40 kilometriä leveä. Sen voimalaitos tuottaa sähköä molemmille valtioille. Alueella toimii myös paljon kalastajia.

Järven rannoilla voi viettää rentoja aurinkoisia päiviä mökkeillen tai telttaillen. Vuokrattavana on myös asuntolaivoja, joilla voi lähteä seilaamaan järvelle. Nämä ovat erityisen suosittuja etenkin täyden kuun aikaan.

Kalastus on yksi suosituimmista ajanvietteistä. Lisäksi järvellä voi myös harrastaa erilaisia vesiurheilulajeja kuten lainelautailua ja melomista.

Retkeile Sambian vanhimmassa kansallispuistossa Kafuessa

Sambian vanhin kansallispuisto Kafue on myös maan suurin. Se sijaitsee vajaan kolmen tunnin ajomatkan päässä Lusakasta länteen. Puisto on valtava, yli 20 000 neliökilometrin kokoinen ja osa siitä on vielä täysin tutkimatta.

Puistossa on useita lerintäalueita, joissa voi yöpyä luksusmökeistä telttoihin. Sadekauden aikana puisto muuttuu vaikeakulkuiseksi ja osa leirintäalueista sulkeutuu. Majoitus on myös kuivan kauden aikana hyvä varata etukäteen. Majoitusta varatessa kannattaa varmistaa mitä siihen sisältyy, sillä osaan hinnoista sisältyy retkiä puiston alueelle.

Puistossa elää lähes 500 lintulajia sekä runsaasti erilaisia antilooppeja. Kafue on yksi Afrikan parhaimmista paikoista nähdä leopardi. Kafue-joelle voi lähteä venesafarille kalastamaan ja bongailemaan virtahepoja. Puistoon voi tutustua myös ilmasta pienkonelennoilla tai kuumailmapallolla.

Vaella Etelä-Luangwan kansallispuistossa

Luangwa-joen varrelle sijoittuu kolme luonnonpuistoa, joista eteläisin on tunnettu erityisesti kävelysafareistaan. Puistossa voi nähdä yli 60 erilaista eläinlajia, esimerkiksi kirahveja, elefantteja ja puhveleita. Puisto on myös lintubongarin unelma, sillä siellä elää yli 400 erilaista lintulajia.

Paras aika matkustaa puistoon riippuu siitä mitä haluaa nähdä. Kuivan kauden aikana huhtikuusta lokakuuhun on paras aika tarkkailla villieläimiä. Kasvillisuus on tällöin vähäistä ja eläimet kokoontuvat juomaan vesialtaiden äärelle. Juuri ennen sadekautta marraskuussa ja heti sen jälkeen maaliskuussa on paras aika lintujen katseluun.

Puistossa majoitus tapahtuu mökeissä tai teltassa. Osa leirintäalueista on avoinna ympäri vuoden.

SAMBIAN PARHAAT

Sambia-Antiloopit-Flickr-Saparevo

Koe nämä Sambiassa

 • Retki Victorian putouksille
 • Lintubongailu Etelä-Luangwan kansallispuistossa
 • Yö asuntolaivassa Karibjärvellä
 • Ostokset Lusakan toreilla
 • Extremelajit Livingstonessa

  Sambian miinukset

 • Ei suoria lentoja Suomesta
 • Tiet paikoitellen erittäin huonossa kunnossa
 • Taskuvarkaudet yleisiä
 • Malariariski on suuri

Lisätietoja:
Sambian viralliset matkailusivut
Sambian ajantasainen matkustustiedote

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Flickr / Lorenzo Ridi, Saparevo,villeton, Nicolas Godin