Hyppää sisältöön

Tässä paikassa salamoi enemmän kuin missään muualla maailmassa – yli miljoona iskua vuodessa

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 17.07.2016
Venezuelasta löytyy paikka, jossa voi nähdä luonnon valoshow'n harva se yö.

Salamoiden Maracaibo

Ukkoset ja salamat eivät ole kesällä tavattomia Suomessakaan, mutta tiesitkö missä päin maailmaa nähdään rajuimmat myrskyt?

Venezuelan Maracaibojärvi on Andien vuoriston kupeessa sijaitseva järvi, joka on Etelä-Amerikan suurin. Maracaibon maantieteellinen sijainti ja sen ilmasto muodostavat otollisen kentän ukkosmyrskyille ja salamoille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Missään maailmassa ei nähdä niin paljon salamaniskuja kuin kohdassa, jossa Catatumbo-joki laskee Maracaibojärveen. Vuosittain salamapääkaupungiksi nimetyn järven yllä välähtää yli miljoona salamaa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan Maracaibon ja Catatumbon yhtymä on maailman sähköisin paikka – ja alueella on hallussaan myös Guinnessin ennätys. Alueella mitattu ukkosmyrskyjen määrä kuulostaa uskomattomalta: keskimäärin 233 salamaa neliökilometriä kohden vuosittain.

Erikoista ilmiötä on selitetty vuosien varrella monien eri teorioiden avulla. NASA:n mukaan myrskyt muodostuvat yleensä öisin, jolloin vuoristotuulet yhtyvät järven yllä leijuvaan kosteaan ilmaan.

NASA:n mukaan tuntikausia kestäviä myrskyöitä on alueella keskimäärin 297 vuodessa. Rajuimmillaan salamointi on syys-lokakuussa, ja vähiten sitä esiintyy tammi-helmikuussa. Parhaimmillaan salamat näkyvät jopa 400 kilometrin päähän.

Monelle matkailijalle hurjalta kuulostavat salamaluvut olisivat syy pysyä mahdollisimman kaukana, mutta Maracaibon maine on synnyttänyt myös varsinaista salamaturismia myrskybongareiden keskuudessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuvia salamanbongausreissulta voi katsoa esimerkiksi täältä.

Lähde: NASA, News.com.au
Kuva: Flickr / ferjflores

Aiheeseen liittyvät artikkelit

La Colonia Tovar yllättää Venezuelassa

Et ikinä uskoisi missä tämä kaupunki sijaitsee – kuin Saksa olisi siirretty tropiikkiin!

Angelin putoukset Canaiman kansallispuistossa

Tämä “kadonnut maailma” on lomailijan unelma – katso videolta upeat maisemat

Venezuelan pääkaupunki Caracas

Matkailija, varo näitä: Etelä-Amerikan 10 vaarallisinta kaupunkia