Hyppää sisältöön

Taste of Helsingin perustaja: Haluamme tuoda gourmetruoan lähemmäs ihmisiä

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 11.06.2015
Taste of Helsinki kokoaa yhteen huippuravintoloitsijat, laatuviinien tuottajat sekä ruokaintoilijat Suomen suurimmalle gourmetruokafestivaalille.

Idea rantautui Suomeen Irlannista

Kun irlantilainen Barry MacNamara viisi vuotta sitten muutti silloisen tyttöystävänsä, nykyisen vaimonsa Mira MacNamaran perässä Suomeen, kaikkialla kohistiin ruoasta. Helsingissä ruokakulttuuri kukoisti, nuoret kokit olivat julkkiksia ja pohjoismaiset raaka-aineet kovassa nosteessa.

– Olin vuonna 2006 vieraillut Taste of Dublin -tapahtumassa, ja ajattelin, että vastaavalle olisi tilausta Helsingissäkin, tapahtuman perustaja Barry MacNamara kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ruokaintoilijaksi tunnustautuva MacNamara päätti vaimonsa kanssa kokeilla kansainvälisesti tunnettua konseptia Helsingissä. He halusivat luoda jotain ainutlaatuista ja uutta Helsinkiin sekä rikkoa rajoja.

– Gourmetravintolat mielletään usein kalliiksi ja vaikeasti lähestyttäviksi. Järjestämällä tapahtuman halusimme tuoda laaturuoan lähemmäksi tavallisia ihmisiä, MacNamara jatkaa.

Taste of Helsinki on vuosien varrella vakiinnuttanut asemansa Helsingin ruokatapahtumien joukossa, ja työllistää pariskunnan lähes koko vuodeksi. Festivaaleilla käy vuosittain noin 9 000 herkuttelijaa. Tie ei kuitenkaan ole ollut helppo.

– Ulkomaalaisena ja ilman verkostoja oli aluksi vaikeaa. Onneksi tapasin oikeat ihmiset, jotka tiesivät konseptin ja innostuivat ideasta tuoda tapahtuma Helsinkiin. Kun sain mukaan muutaman ennestään tunnetun ravintoloitsijan, media ja sponsoritkin kiinnostuivat.

– Jokainen vuosi tarjoaa aina erilaiset haasteet. Aina sitä luulee, että seuraava vuosi olisi helpompi kuin edellinen, mutta ei se koskaan ole, MacNamara naurahtaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Helsinki samalla viivalla muiden pohjoismaisten pääkaupunkien kanssa

MacNamara on tyytyväinen siihen, että pohjoisessakin on herätty ruokakulttuuriin ja hyvien raaka-aineiden arvostamiseen. Maailmalla pohjoismainen ruoka ja villinä kasvaneet raaka-aineet ovat jo jonkin aikaa olleet huipputrendikkäitä.

– Helsingin ruokakulttuuri on yhtä laadukasta kuin muidenkin pohjoismaisten pääkaupunkien ruokakulttuuri. Lisäksi esimerkiksi Turusta löytyy hienoja ravintoloita, MacNamara sanoo.

Täysin ilman kritiikkiä Suomi ja Helsinki eivät kuitenkaan selviä. MacNamaran mielestä kokit tulisi nähdä lähettiläinä ja ruokakulttuuria tulisi hyödyntää enemmän Suomea ulkomaille markkinoitaessa.

– Täällä keskitytään laajalti katuruokaan ja sen brändäämiseen. Muualla maailmassa katuruoka nähdään yhtenä osana ruokakulttuuria, Helsingissä laitetaan niin sanotusti kaikki munat samaan koriin.

Barry MacNamara
Barry MacNamara toi Taste of -konseptin Helsinkiin neljä vuotta sitten.

Yksinkertainen ruoka on parasta

Ruokaintoilijana MacNamara nauttii eniten yksinkertaisista ja puhtaista mauista sekä laadukkaista raaka-aineista. Hän kokkaa mieluiten kalaa sekä kasviksia. Suomalaiset marjat ovat myös hänen suosikkejaan, joita hän kaipaisi, jos muuttaisi pois Suomesta.

– Suomalaisen luonnon raaka-aineet ovat ainutlaatuisia. On positiivista, että niitä on herätty jälleen arvostamaan.

MacNamara kannustaa käyttämään muitakin luonnon antimia kuin sieniä ja marjoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Maistoin Ravintolapäivänä ruokaa, joka oli tehty nuorista maitohorsman versoista. Se oli erittäin hyvää.

MacNamara sanoo pyrkivänsä maistamaan kaikkea ainakin kerran. Ennakkoluulottomalla maistelijalla on kuitenkin rajansa.

– Kalakukko on sellainen ruoka, jota en ole vielä suostunut maistamaan. Leipä ja pienet kalat sen sisällä. Se on jotenkin… outoa!

Makujen harmoniaa yhdellä suupalalla

Taste of Helsinkiin on pyritty kokoamaan kattaus, joka on mahdollisimman tasapainossa keskenään. Kävijöille halutaan joka vuosi tuoda jotain uutta. Myöskään liian moni ravintola ei saa tarjota samanlaista ruokaa.

– Tänä vuonna meillä on mukana seitsemän uutta ravintolaa ja kolme vanhaa. Kaiken kaikkiaan tarjonta on erittäin innostava, MacNamara sanoo.

Taste of Helsingin ravintolat vuonna 2015 ovat Bertha, Bröd, Gastrobar Emo, Hoshito, Kaskis, Matti Jämsen Pop Up, Pastor, Ragu, Sinne ja Patrona. Jokaisen ravintolan valikoimissa on kolmen ruokalajin maistelumenu ja kaikki annokset maksavat viidestä kuuteen euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aikaisempiin vuosiin nähden viinin asemaa on korostettu. Viinit on valittu niin, että ne luovat ruoka-annosten kanssa harmonisen kokonaisuuden. Tarjolla on pienempien tuottajien tuotteita, joista osaa saa vain Taste of Helsinki -tapahtumasta, osaa myös ravintoloista ja Alkosta.

– Taste of Helsingissä pääsee ammattilaisten johdolla elämän parhaiden asioiden eli hyvän ruoan ja hyvän juoman pariin. Hyvää seuraa unohtamatta, MacNamara tiivistää tapahtuman ytimen.

– Tule nälkäisenä, ota ystävä mukaan ja syö paljon!

Taste of Helsinki järjestetään 11.-14. kesäkuuta 2015 Helsingin Kansalaistorin puistossa.

Lue myös: Taste of Helsingissä on seitsemän uutta ravintolaa – katso, ketkä ovat mukana!

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Riikka Krenn, Ville Malja

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Taste of Helsinki

Viikonlopun menovinkki: Taste of Helsinki 2015

Linie Award

Suomalaiskokki pohjoismaisen gourmet-kilpailun ykköseksi

Taste of Helsinki

Taste of Helsingissä seitsemän uutta ravintolaa – katso, ketkä ovat mukana!