Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Nyt suoralla lennolla Jamaikalle – lue top 5 nähtävyyttä

Finnmatkat artikkelin kuva
Rantalomat
Jamaika tarjoaa lomailijalle kermanvaaleita rantoja, palmuja ja Karibianmeren lämpimiä aaltoja, mutta saarella riittää myös ainutlaatuista ja oikeasti mielenkiintoista tekemistä ja nähtävää. Näe jännittävä Bob Marleyn luodinreikien täplittämä keittiö tai uimapaikka, joka kelpasi sekä James Bondille että Tom Cruiselle. Lue viisi Jamaikan nähtävyyttä, joilla maustat lomastasi ekstramielenkiintoisen.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 26.10.2015
facebook   whatsapp

ILMOITUS

1. Kelkkajengin kyydissä

Jamaikalaisten innostus kelkkailuun alkoi tosissaan vuoden 1988 talviolympialaisten aikaan, kun hiekkarannoistaan ja auringostaan tunnettu Jamaika yllättäen osallistui hyiseen talvilajiin – neljän hengen rattikelkkailuun. Kehnohkosta olympiamenestyksestä huolimatta Jamaikan ”Kelkkajengi” nousi nopeasti kuuluisuuteen, ja aiheesta valmistui vuonna 1993 löyhästi todellisuuteen perustuva Cool Runnings –niminen elokuva.

Kelkkajengin fiilikseen pääsee Ocho Riosin lomakohteen lähellä sijaitsevassa seikkailupuistossa Mystic Bobsled –ajelulla. Erikoissuunniteltu kelkka kulkee vuorta alas pelkän painovoiman avulla. Seikkailupuistosta on upeat näköalat viidakon yli Karibianmerelle.

Mystic Mountain, Jamaika
Talvista rattikelkkaa muistuttava Mystic Bobsled kiitää huimaa vauhtia vuorta alas pelkän painovoiman siivittämänä.

2. Bob Marleyn syntymäkoti

Bob Marley syntyi Jamaikalla Nine Milen kylässä vuonna 1945. Nuorena Marley harrasti jalkapalloa, mutta tunnetuksi hän tuli muusikkona ja rastafarismi-liikkeen edustajana.

Bob Marleyn koti toimii nykyään museona, joka on mielenkiintoinen nähtävyys kaikille Bob Marleysta, reggae-musiikista tai rastafarismista kiinnostuneille. Oppaat ovat asiantuntevia, ja keittiön seinässä näkyvät yhä luodinreiät joulukuulta 1976, jolloin asemiehet avasivat tulen talon ulkopuolella. Bob Marley sai luodista osuman, mutta hän esiintyi konsertissa jo kahden päivän kuluttua.

Joulukuun 1976 tapahtumat nousivat ajankohtaiseksi, kun lokakuussa 2015 jamaikalasiromaani A Brief History of Seven Killings voitti kansainvälisen Man Booker -kirjallisuuspalkinnon. Jamaikalainen kirjailija Marlon James kertoo fiktiivisessä kirjassaan Bob Marleyta vastaan tehdyn hyökkäyksen taustoista.

Bob Marley kuoli syöpään vuonna 1981 ja hänet on haudattu Jamaikalle lähelle syntymäkotiaan.

Bob Marley on kotoisin Jamaikalta
Jamaikalaisen musiikkilegenda Bob Marleyn syntymäkoti toimii nykyään museona.

3. Ainutlaatuinen vesiputous – kelpasi myös Tom Cruiselle

Dunn’s River Falls -vesiputoukset ovat kuin viidakon keskellä olevat jättimäiset portaat, joita pitkin kuohuva vesi laskee alas. Oppaan johdolla putous on turvallista ja hauskaa valloittaa kiipeämällä askel askeleelta 55 metrin korkeuteen saakka.

Dunn’s River Falls on kuuluisa paristakin elokuvasta. Yksi vuoden 1962 James Bond Dr. No -elokuvan kohtauksista, jossa Sean Conneryn esittämä Bond ui joessa Ursula Andressin esittämän Honey Riderin kanssa, on kuvattu Dunn’s River Fallsilla. Tom Cruise puolestaan heittäytyi veteen ja suutelukohtaukseen Elisabeth Shuen kanssa vuoden 1988 Cocktailin kuvauksissa.

Vesiputoukset Jamaikalla
Dunn’s River Falls –vesiputoukset ovat kuuluisia monesta yhteydestä, mutta ne ovat myös maailman ainoat vesiputoukset, jotka laskevat suoraan mereen.

4. Kahvilan huvituksena pelottomat hyppääjät

Rick’s Cafén terassilta näet maailman ehkä kauneimman auringonlaskun ja taatusti pelottomimmat uimahyppääjät. Kahvila on perustettu 70-luvulla ja se sijaitsee Jamaikan melkein läntisimmässä pisteessä lähellä Negrilin kaupunkia.

Pelottomat uimahyppääjät viihdyttävät matkailijoita uskaliailla uimahypyillä rantakallion eri kohdista.

Jamaika
Retki Rick’s Cafén terassille on mukava tehdä retki esimerkiksi Tropical Dreamer Cruisen veneellä.

5. Suomalaisten suosikkijuoma-plantaasi

Montego Bayn lähellä Catadupa-vuorilla sijaitsevalla Croydon-plantaasilla pääsee näkemään miltä suomalaisten suosikkijuoma, kahvi, näyttää ennen kuin sitä on paahdettu – saati edes poimittu. Äkkiseltään kahvipensas ei ulkonäkönsa puolesta muistuta kahvijuomaa – enemmänkin mieleen saattaa tulla puu, jossa kasvaa tertuissa minitomaatteja.

Plantaasilla pääsee myös maistamaan miltä maistuvat juuri poimitut ananakset, sitrushedelmät ja sokeriruoko.

Tuoreita hedelmiä Jamaikalla
Croydon-plantaasilla matkailjat pääsevät näkemään kahvipensaita ja maistamaan juuri poimittuja hedelmiä.

Helposti Helsingistä suoralla lennolla

Jamaikalla riittää tekemistä ja näkemistä. Finnmatkojen retkillä edellä esitellyt kohteet on helppo saavuttaa, mutta toki loman Jamaicalla voi ottaa myös ihan rennosti lämmöstä nauttien. Saarella on runsaasti hyviä hotelleja myös All Inclusive -palveluilla.

Nyt suomalaisten on erityisen helppoa matkustaa Jamaikalle. Finnmatkojen ja TUI:n upealla Boeing 787 Dreamlinerilla lentoaika Helsinki-Vantaalta Montego Bayn lentoasemalle vie vain 11,5 tuntia. Loma Jamaikalle kannattaa varata nyt.

Lähde: Finnmatkat
Kuvat: Jeff Herron, Peter Malmrup, Finnmatkat

ILMOITUS

Lue kommentit (4) Jätä kommentti

 1. TAKSI MAKSAA 35 DOLLARIA PER 10 KILOMETRIÄ MUULLA EI VOI LIIKKUA TÄSTÄ SYYSTÄ EI KANNATA TULLA TÄNNE


  • Kyllä sitä halvemmalla pääsee :) Punakilpiset taksit ja semi syrjästä nappaa taksin tietäen hinnan JMD hinnoin. Saa halvalla. V-edätys parit kerrat kokeneena oppii keinot halvempiin hintoihin. 5km ehkä 7,9e Negrilissä.


 2. Terveisia Jamaikalta, viimeinen paiva kahden viikon matkalla. Varasimme lennon ja majoitukset ja kulkemiset erikseen. Varauksia tein pitkin matkaa, wifi toimi hyvin. Netin kuvat ja todellisuus ovat usein aika kaukana toisistaan, etta aseta odotukset oikein.
  Ensimmainen viikko Negrilin hiekkarannalla oli hieno kokemus….. Hotelli oli ransistynyt, mutta rannalla kulkeminen korvasi pienet puutteet. Pari kilometria kylaan ja kymmenen kilometria toiseen suuntaan rantaelamaa. Kadun puolella lisaa kauppoja ja baareja.
  Toisen viikon ajelimme vuokra-autolla lahes saaren ympari. Etelarannalta loysimme pienen siistin hotellin, jossa pari paivaa. Erilainen hiljainen maailma kuin Negril rannan jatkuva kuhina. Edelleen Kingstoniin. Maaseutu matkalla oli aika kokemus, todella alkeellisia ja todella hienoja paikkoja, aikamoinen sateenkaari. Mutta tunsimme olomme turvalliseksi, ystavallisia kavereita. Kingston oli aika sotku, paiva riitti. New Kingston on hotellin paikka, muu alue aika villia, kaupungin reunoilla on todella hienoja asumuksia.
  Vuoristoon, Blue Mountain, yritimme pikkuteita pohjoisrannalle. Jos pitaa seikailusta, suosittelen. Tosin jouduimme palaamaan, kun ylhaalla paikalliset kertoivat, etta pikkukarryllamme on turha menne eteenpain teiden kunnon huonontuessa. Jaivat kahvipavut keraamatta.
  Patka uutta moottoritieta pohjoiseen on upeimpia kokemiani, 500m ylos 6km matkalla. Pohjoisrannikko on vanhempaa asutusta, hienoja huviloita ja hotelleja paikallisen yksinkertaisemman elaman seassa. Brown Townin markkinat taas huikea kokemus kukkuloiden asukkaiden tapaamisesta, taisimme olla ainoat vaaleammat paikalla.
  Ja viimeisessa hotellissa tapasimme vieraan, jonka suku on Jamaikalta, tuntevat hyvin Usain Boltin vanhemmat, joten melkein mekin Usainin tapasimme…
  Poliisi oli yleensa aika nakyvasti paikalla. Pari kertaa pysaytettiin ja haastateltiin, kerran meinasin saada ylinopeussakot, selvisin puhumalla.
  Tiet ovat vaihtelevia, upea moottoritien patka ja sama reitti jatkuu hetken kuluttua savisena kinttupolkuna, jolla pikkukarrylla oli valilla tekemista loytaa ajoura.
  Lampoa riittaa, ja ajoittain rankkojakin vesikuuroja.
  Suora lento on hyva, perusteena osaltamme talle reissulle.
  Suosittelen, mutta varaudu erilaiseen laatuajatteluun. Ellet sitten valitse 5 tahden hotelleja, joissa ei maailmasta tiedeta mitaan.
  Hintataso on korkeahko. Maksoimme All-inc hotelleissa noin 200usd per yo meista kahdesta, mika oli kohtuullista. Tosin vanhahkoja ja peruskorjauksen tarpeessa olevia. Muut majoitukset saimme 150usd per aamiaisella. Kaupoissa kannattaa kayda ja nahda paikallisten ruokatarjouksia. Autosta maksoin runsaat 450 usd viikolta, kaikki mahdolliset auton vakuutukset tietenkin, aika mopo oli.
  Ostin verkosta Rough Guide to Jamaica -oppaan, oli hyva apu matkalla.
  Suunta Jamaikaan, Ja Mon.


 3. Suunnitelmissa olisi piakkoin suunnata juuri tuonne…mmmm


 4. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.