Hyppää sisältöön

Älä anna aikaerorasituksen pilata lomaa – tunnista jet lag ja vältä rasittavat oireet helppojen vinkkien avulla

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 20.04.2023
Unettomuus, päänsärky ja muistihäiriöt - nämä ovat tuttuja oireita monelle kaukomatkaajalle. Lue vinkit ja selätä jet lag - ennen kuin se selättää sinut!

Mitä on jet lag?

Yhä kauemmas mantereelta toiselle suuntautuvilla loma- ja työmatkoilla aikaerorasitus eli jet lag on yleinen vaiva. Jet lag aiheutuu siitä, että ihmisen sisäinen kello käy epätahtiin ympäröivän maailman kanssa.

Aikaeroon sopeutumiseen vaikuttavat sekä ylitettyjen aikavyöhykkeiden määrä että matkustussuunta. Jet lagin oireita voi tulla lennettäessä idästä länteen, mutta erityisesti niitä ilmenee lennettäessä lännestä itään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Itään päin matkustettaessa sisäistä kelloa täytyy siirtää eteenpäin ja länteen päin matkustettaessa taaksepäin.

On usein helpompaa viivästyttää sisäistä kelloa kuin aikaistaa sitä, joten jet lagin oireet ovat usein rajummat itään päin matkatessa. Itään päin suuntautuvien lentojen jälkeen yöunen pituus lyhenee, nukahtaminen illalla voi vaikeutua ja unen laatu huononee.

Aikaeroon sopeutuminen on kuitenkin hyvin yksilöllistä ja toiset eivät tunnista jet lagia lainkaan.

Jet lagin oireet

Jet lag -oireyhtymässä voidaan erottaa kaksi osa-aluetta. Ensinnäkin pitkään lentomatkaan liittyvät stressi- ja rasitusoireet ovat mahdollisia.

Pitkä lentomatka, lentokoneen kuiva sisäilma ja mahdolliset ilmakuopat voivat aiheuttaa muun muassa huonovointisuutta, päänsärkyä, raajojen puutumista sekä nenä- ja silmäoireita. Nämä rasitusoireet helpottavat muutamassa tunnissa, eikä niitä tule sekoittaa varsinaisiin jet lag -oireisiin lennon jälkeen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiJet lag
Jet lagin voimakkuuteen voi vaikuttaa jo lentokoneessa esimerkiksi juomalla, liikkumalla, nukkumalla ja syömällä viisaasti.

Varsinainen jet lag syntyy aikavyöhykkeiden ylittämisestä aiheutuvasta ristiriidasta sosiaalisen ja biologisen kellonajan välillä. Perinteisiä jet lagin oireita ovat unettomuus, päiväaikainen väsymys ja vetämättömyyden tunne, ruokahaluttomuus, vatsaongelmat, muistihäiriöt, keskittymisvaikeudet, ärtyneisyys, huimaus, yleinen heikkous ja mielialan lasku.

Jet lag voi olla myös kroonista, ja sitä esiintyy ihmisillä, jotka viettävät yli puolet kuukaudesta maanosassa, jonka aika eroaa merkittävästi kotimaan ajasta.

Inka KhanjiJet lag
Lennon aikana kannattaa syödä matkakohteen ajassa, minkä lisäksi ruokailut kannattaa pitää kevyinä.

Selätä jet lag näiden helppojen vinkkien avulla

  • Jos kyseessä on vain yhden tai kahden vuorokauden matka, ei omia nukkumistottumuksia kannata muuttaa, vaan on parempi vaikka valvoa tavallista enemmän ja elää kotimaan kellon mukaan.
  • Uni- ja ruokarytmiä voi siirtää lähemmäs kohdemaan aikaan jo paria päivää ennen matkaa.
  • Kello kannattaa siirtää kohdemaan aikaan jo lentokoneessa.
  • Kun matkustaa itään, lentokoneessa kannattaa yrittää nukkua mahdollisimman paljon. Matkaan voi varata vaikka korvatulpat ja silmälaput, jotka helpottavat nukahtamista. Unilääkkeitä ei suositella, sillä ne vaarantavat lentoturvallisuuden: jos unilääkkeitä ottanut matkustaja joudutaan syystä tai toisesta herättämään, voi tämä olla sekava ja jopa aggressiivinen.
  • Lennon aikana on tärkeää juoda riittävästi. Vältä kuitenkin alkoholijuomia sekä hiilihappopitoisia juomia ja pitäydy tavallisessa vedessä.
  • Lentokoneessa kannattaa syödä kevyesti ja vasta perillä tukevammin.
  • Yritä pysytellä hereillä kohteessa iltaan saakka, jotta pääset mahdollisimman nopeasti mukaan paikalliseen unirytmiin.
  • Liikunta auttaa rytmin tasaamisessa. Varsinkin aurinkoinen aamukävely on hyvä idea, sillä auringonvalo tahdistaa sisäistä kelloa. Myös iltaliikunta ja -kävely helpottaa nukahtamista ja nopeuttaa uuteen aikaan sopeutumista sekä parantaa unen laatua.
  • Melatoniinin käyttö voi helpottaa aikaerorasituksen oireita, sillä melatoniinilla on todettu olevan väsyttävä vaikutus.

Lue myös: Tämä vaara vaanii pitkällä lennolla – helpot vinkit veritulpan välttämiseksi

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aikaerorasitus

Ei enää jet lagia! Lue lentoemännän helpot vinkit aikaerorasituksen välttämiseen