Hyppää sisältöön

Onnistunut loma ystävän kanssa – 6 vinkkiä, joiden avulla vältät riidat matkakumppanin kanssa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 21.05.2018
Kenen kanssa uskallat lähteä lomalle? Reissuriidoilta voi välttyä huolellisen suunnittelun avulla - joustava asenne ja odotuksista keskusteleminen takaavat onnistuneen loman yhdessä ystävien tai kumppanin kanssa.

1. Valitse matkatoveri huolella

Onko ohjelmassasi spontaani matka uuden tuttavuuden kanssa? Parhaassa tapauksessa suhteenne syvenee aivan uusiin sfääreihin, mutta reissukaverista paljastunee väistämättä myös vähemmän miellyttäviä piirteitä.

Toisaalta yhteinen matka ja tiivis yhdessäolo saattavat hiertää myös vanhojen ystävien välejä – harkitse siis tarkkaan, millaisen matkatoverin kanssa viihdyt ja kenen matkustustapa on lähellä omaasi. Sopivan matkakumppanin valinta tarjoaa parhaassa tapauksessa reissuseuraa loppuiäksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Keskustelkaa odotuksista

Saman henkisen kaverin kanssa mielenkiinnonkohteet osuvat yksiin todennäköisesti myös reissun päällä, mutta ennen matkaa on silti hyvä selvittää, millaista lomaa lähdette hakemaan. Jos toisella on mielessä aikataulutetut nähtävyyskierrokset ja toinen mieluummin loikoilisi rannalla, on sekin hyvä tietää ennen kohteeseen saapumista.

Istukaa yhdessä alas hyvissä ennen matkaa ja keskustelkaa siitä, millaisia odotuksia kummallakin on ennen matkaa. Jos toiveet eroavat, kannattaa muistaa että yhteiselläkin lomalla voi ottaa omaa aikaa.

ShutterstockMatkakumppanit
Jotta reissu sujuisi saumattomasti alusta loppuun koko porukalla, kannattaa odotuksista keskustella etukäteen.

3. Ota huomioon molempien budjetit

Yksi tärkeimmistä seikoista matkatoveria valittaessa on ottaa huomioon budjetit. Selvitä jo ennen matkan suunnittelua millaiseen hotelliin reissukaverisi haluaa majoittua ja minkä hintaisissa paikoissa hän haluaa matkan aikana syödä.

Tunnelma kiristyy helposti, jos innokas kulinaristi huomaa olevansa matkalla penninvenyttäjän kanssa, joka haluaa kokata nuudeleita majapaikassa. Hostelleihin tottunut reppureissaaja taas järkyttyy, jos matkatoveri ehdottaakin koko lomabudjetin nielevää kallista hotellia. Matkabudjetti kannattaa huomioida jo ennen lentojen ostamista, jotta majoituksen varaamisvaiheessa vastaan ei tule ikäviä yllätyksiä.

4. Viettäkää välillä omaa aikaa

Erimielisyyksiltä on vaikea välttyä, kun viettää toisen seurassa 24 tuntia vuorokaudessa – oli sitten kyseessä perheenjäsen, ystävä tai puoliso. Myös yhteisellä lomalla on normaalia tehdä välillä juttuja erikseen, jotta molemmat saavat hieman omaa aikaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tällöin kumpikin voi keskittyä sellaisiin asioihin, joista reissukaveri ei välttämättä ole kiinnostunut. Erillään vietetyn päivän jälkeen on taas mukava vaihtaa kuulumisia illallisen ääressä.

ShutterstockMatkakumppanit
Kavereiden kanssa matkaan lähtiessä odotuksissa on ratkiriemukas reissu, joka voi onnistua helposti.

5. Huomioi päivärutiinit

Puolitutun kanssa reissuun lähteneelle saattaa tulla yllätyksenä se, että matkatoverilla onkin täysin erilainen käsitys sopivasta päivärutiinista. Toiset tykkäävät aloittaa päivän heti aamusta, kun taas osa reissaajista ei pääse liikkeelle ennen puoltapäivää. Yökukkujan ja aamuvirkun yhteismatkailu on vähintäänkin haastavaa.

Se kuitenkin onnistuu, jos molemmat ovat valmiita tekemään kompromisseja. Jos matka suuntautuu usean aikavyöhykkeen päähän, on hyvä huomioida oman kehon mukautuminen uuteen aikaan ja keskustella myös siitä matkakumppanin kanssa.

6. Ole huomaavainen matkatoveriasi kohtaan

Jos matkatoverin naama alkaa kyllästyttää, on ehkä syytä katsoa myös peiliin – matkan tiimellyksessä omassakin käytöksessä saattaa olla parantamisen varaa. Jos aistit reissukaverisi olevan huonolla tuulella tai väsynyt, on hyvä idea antaa tälle hieman omaa aikaa.

Normaalit kohteliaisuussäännöt pätevät myös reissussa: älä varaa kylpyhuonetta tuntikausiksi tai pidä kirkasta lukulamppua päällä pikkutunneille saakka.

>> Eivätkö ystäväsi halua matkustaa? Näin löydät matkaseuraa!

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ystävät matkalla

Eivätkö ystäväsi halua matkustaa? Näin löydät matkaseuraa!

Romanttinen loma

Kenen kanssa kannattaa lähteä matkalle? Lue vinkit ja valitse paras mahdollinen matkaseura

Curacao

Mitä tehdä eron jälkeen? 9 erinomaista syytä vaihtaa maisemaa ja lähteä matkalle!