Hyppää sisältöön

Nämä miehet aikovat matkustaa tuktukilla Bangkokista Suomeen

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 19.11.2013
Suomalaismiehet aikovat ostaa Bangkokista tuktukin, rakentaa siihen keittiön ja ajaa menopelillä Suomeen. Seikkailu on jo käsillä: lento Thaimaahan lähtee joulukuun alussa.

Tuktukilla Suomeen

Millaista olisi hankkia Bangkokista tuktuk ja hurauttaa sillä aina Suomeen saakka? Viiden vuoden ajatusleikistä syntynyt idea on kahdelle suomalaismiehelle totta. Tammikuussa sirkustaiteilijat Juho Sarno ja Pyry Kääriä nousevat menopelinsä kyytiin ja aloittavat reilun kolmen kuukauden mittaisen seikkailun.

Parivaljakon reitti kiemurtelee Thaimaasta Myanmariin ja sieltä edelleen esimerkiksi Intiaan, Nepaliin, Pakistaniin, Iraniin ja Baltian maihin. Suomeen on tarkoitus saapua viimeistään vappuna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aluksi idea katukeittiön rakentamisesta tuktukiin ja katuruokaa käsittelevästä tv-sarjasta oli vain oluttuoppien äärellä heitetty vitsi, mutta nyt hullu päähänpisto on käymässä toteen. Matkan varrella seikkailusta kuvataan tv-sarjaa, ja miehet ovat perustaneet oman tuotantoyhtiön.

– Unelmien toteutumiseen tarvitaan ennen kaikkea tekemisen halua. Meidän unelmamme on ihmisille esimerkki siitä, että voitte tehdä mitä ikinä haluatte, sanoo Sarno.

Hintava projekti mahdollistettiin joukkorahoituksella, johon osallistui niin ystäviä, perheenjäseniä kuin tuntemattomia ihmisiäkin. 45 päivän aikana miehet saivat kasaan tavoitteeksi asetetut 18 000 euroa. Alkushokin jälkeen myös tyttöystävät ovat olleet projektissa arvokkaana apuna.

– Tiedämme tekevämme jotain oikein, kun ihmiset haluavat auttaa, miehet sanovat.

Ei liikaa ennakkosuunnitelmia

Matkaan miehet lähtevät avoimin miehin ja turhia suunnittelematta. Tämänhetkisen arvion mukaan tarkoitus on ajaa noin kolmena päivänä viikossa vanhaa kunnon paperikarttaa seuraamalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lopullinen reitti on vielä avoin ja elää matkan mukana. Kääriä ja Sarno haluavat sinne, missä on mielenkiintoisin meininki ja parhaat ruoat.

– Tärkein syy matkalle on se, että se tuntuu niin hyvältä ja oikealta. Moni ajattelee, että ensin on oltava rahaa, mutta ei se mene niin. Voisihan tämän tehdä vaikka ilman rahaa – silloin joutuisi kyllä kävelemään Thaimaahan, naureskelee Kääriä.

Pyry Kääriä ja Juho Sarno reissaavat tuktukilla Bangkokista Suomeen

Vastoinkäymiset ja epäonnistumiset eivät kuulu reissaajien sanavarastoon. Vaikeita rajanylityksiä ja käytännön ongelmia on miesten mielestä turha murehtia etukäteen.

– Ja vaikka matka epäonnistuisikin, niin mitä sitten? Maailma jatkuu ihan samalla tavalla. Kiinan kielessäkin sanaa katastrofi kuvataan kahdella merkillä, jotka tarkoittavat tuhoa ja mahdollisuutta, sanoo Kääriä.

Ennakkovalmistelut ovat pitäneet miehet kiireisinä ennen joulukuista lähtöä Bangkokiin. Matkan järjestely, eri maiden byrokratiat, viisumit ja vakuutukset sekä oman firman pyörittäminen tarkoittavat uuden oppimista päivittäin.

– Vastoinkäyminen on vastoinkäyminen vain silloin, kun sitä alkaa pitää sellaisena. Jos asiat eivät mene suunnitelmien mukaan, niin kehitellään toinen tapa, toteaa Sarno.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ruokaa ja sirkushuveja

Jo 90-luvulla toisiinsa tutustuneita miehiä yhdistää myös sirkus: molemmat ovat suorittaneet ammattikorkeakoulussa sirkuslinjan.

Temppuja tullaan näkemään myös tien päällä, sillä reissaajilla on hallussa muun muassa akrobatia, jonglööraus, tulitaide ja veitsenheitto. Päälajinaan molemmat temppuilevat cyr-renkaalla.

Katukeittiön ja -sirkuksen yhdistelmällä Kääriä ja Sarno toivovat voivansa ilahduttaa ihmisiä. Luvassa onkin muun muassa työpaja thaimaalaisessa lastenkodissa.

Juho Sarno ja Pyry Kääriä

Molemmilla miehillä rakkaus ruokaan ja ruoanlaittoon kulkee perheessä. Kääriä on myös päässyt aikoinaan tarjoilijan hommista japanilaisen sushikokin oppiin.

– Ruokailu on sosiaalinen tapahtuma – ei ruokaa kuulu laittaa mikroon ja syödä annosta yksin, sanoo Kääriä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tuktuk-reissun varrella Kääriä ja Sarno haluavat löytää mahdollisimman paikallisia raaka-aineita sekä ymmärrystä siitä, miten paikalliset syövät ja käsittelevät ruokaa.

– Yhdessä syöminen liittyy myös ruoan alkuperän arvostamiseen. Omassa kodissani aterialla ei lueta tai tehdä muita omia juttuja, vaan annetaan huomiota perheelle, sanoo Sarno.

Tavoitteena katukeittiö Suomessa

Seikkailun ei suinkaan ole tarkoitus päättyä siihen, kun miehet saapuvat takaisin Suomeen. Tuktukista on määrä tulla yhteisöllisyyteen kannustava katukeittiö, jonka toimintaa ei haluta rajoittaa vain Helsinkiin.

Miehillä on luottoa siihen, että Suomen haastavasta byrokratiasta huolimatta tuktukissa tullaan laittamaan ruokaa myös kotimaassa. Menopeli on valmistettu eurooppalaisten standardien mukaan.

– Suomessa on liikaa ravintoloita, jotka käyttävät huonoja raaka-aineita. Ja ihmiset vielä maksavat siitä! Sitä, että ruoka on välttämättömyys, ei pidä käyttää hyväksi, sanoo Kääriä.

Parivaljakko toivoo, että pienempi tilavuokra mahdollistaisi kohtuullisemman hintatason. Listalta löytyisi tuoretta ja mahdollisimman ravinteikasta ruokaa, johon haetaan reseptejä, ideoita ja tekniikoita matkan varrelta.

Lue lisää ja seuraa seikkailua TukTuk Travellers -blogista!

Maria Hietala

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tuktuk Travellers

Tuktukilla Bangkokista kotiin – näin suomalaisbloggaajien hurja matka etenee