Hyppää sisältöön

Automatkailija, huomioi tämä Saksassa! Vanhalla autolla ei pääse kaupunkeihin

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 18.06.2013
Monien Saksan kaupunkien ympäristövyöhykkeille ei ole asiaa vanhalla autolla.

Muista tämä ennen automatkaa

Yhä useampi Saksan kaupunki edellyttää auton päästötasosta kertovan ympäristötarran hankkimista, jos autolla ajetaan keskustan ympäristövyöhykkeelle. Vanhoilla autoilla ei näille alueille saa ajaa.

Kymmenet kaupungit kuten Berliini, Frankfurt ja München ovat asettaneet keskustoihinsa ympäristövyöhykkeitä, joiden tarkoituksena on vähentää erityisesti autojen hiukkas- ja typenoksidipäästöjä keskusta-alueilla. Tuulilasiin liimattava ympäristötarra on auton päästöluokasta riippuen joko vihreä, keltainen tai punainen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomeen rekisteröityjen autojen päästöluokka määräytyy auton ensirekisteröintiajankohdan mukaan. Bensiiniautot saavat helposti vihreän tarran, sillä se myönnetään käytännössä vuonna 1993 tai sen jälkeen rekisteröidyille autoille.

Dieselauton pitää olla ensirekisteröity vuonna 2006 tai sen jälkeen saadakseen vihreän tarran. Vanhempi dieselauto voi saada vihreän tarran vain, jos siinä on hiukkassuodatin.

Näin hankit ympäristötarran

Kaupunkien ympäristövyöhykkeistä ilmoitetaan Umwelt Zone -liikennemerkillä sekä lisäkilvellä, joka kertoo minkä värinen ympäristötarra oikeuttaa ajamaan alueelle. Käytännössä useimmat kaupungit ovat vaatineet vihreää tarraa tämän vuoden alusta alkaen.

Jos auto ei täytä vihreän tarran kriteerejä, on syytä miettiä kannattaako tarraa hankkia lainkaan. Ajamisesta ilman tarraa ympäristövyöhykkeellä sakotetaan, vaikka auto olisi aivan uusi.

Ympäristötarran voi hankkia Saksassa muun muassa DEKRAn ja TüV:n toimipaikoista ja joiltakin huoltoasemilta. Tarran voi hankkia myös Autoliiton kautta jo ennen matkaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Otimme tarran valikoimaamme asiakkaiden toivomuksesta. Vaikka tarran saa hankittua Saksasta useimmiten vajaan kymmenen euron hintaan, moni automatkailija haluaa hankkia sen jo ennen matkaa. Tarran myyntipaikkojen etsiminen vasta Saksassa on koettu vaivalloiseksi, kertoo Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen.

Lue lisää Saksan ympäristövyöhykkeistä täältä.

Lähde: Autoliitto
Kuva: Flickr / Friar’s Balsam