Hyppää sisältöön

Ällöttävät bakteeripesät – nämä ovat lentokoneen likaisimmat paikat

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 09.06.2012
Siivousfirman tutkimus osoitti mitkä ovat lentokenttien ja -koneiden bakteerisimmat paikat.

Varo näitä kentällä ja koneessa

Siivousfirma Coverallin yhdessä mikrobiologien kanssa tekemä tutkimus on paljastanut lentokenttien ja -koneiden viisi likaisinta paikkaa, joissa bakteerit piileksivät. Asiasta kertoo Huffington Post.

Lentokentillä bakteerit jylläävät turvatarkastuksessa. Joillakin kentillä kenkien riisuminen kuuluu asiaan, ja kesäaikaan sandaaleissa kulkevat matkustajat liikkuvat alueella paljain jaloin. Lentäessä mukana kannattaakin pitää sukkaparia, jonka saa tarvittaessa jalkojensa suojaksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yllätyksenä ei varmaankaan tule, että lentokoneiden vessoissa piileskelee jos jonkinlaista pöpöä. Lentojen välillä ei ole aikaa perusteelliseen siivoukseen, joten pönttöä saattavat käyttää sadat ihmiset ennen siivousta.

Lentoyhtiöiden omia lehtiä on mukava lueskella ajankuluksi, mutta myös lehtien sivut ovat varsinaisia bakteerinpesiä – varsinkin kun tutkimuksen mukaan 30 prosenttia matkailijoista ei pese käsiään lentokentän vessassa käytyään.

Käsidesi laukkuun lennolle lähdettäessä

Coverallin analyysin mukaan lentokoneiden hanavesikään ei ole järin puhdasta kyseenalaisten tankintäyttömenetelmien takia. Vedessä voi siivousfirman mukaan jyllätä jos jonkinlaista bakteeria. Sama koskee lentoyhtiöiden tarjoamia huopia, joihin saattaa tehdä mieli kietoutua viileässä koneessa. Peittoja ei kuitenkaan aina ehditä pestä, joten niiden poimuissa väijyvät edellisten matkustajien kuolat ja aivastukset.

Coverallin Peter Sheldonin mukaan myös turvavyöt ja koneessa matkustajien syliin laskeutuvat pöydät ovat bakteerinkerääjiä, joita ei puhdisteta kunnolla.

Helppo tapa puhdistaa pöpöt on kantaa laukussa pientä käsidesipulloa, jonka avulla käsien peseminen onnistuu ilman vettä ja saippuaa. Sheldon suosittelee matkailijoille myös puhdistusliinoja, joilla likaisia pintoja voi tarvittaessa pyyhkäistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: Huffington Post
Kuva: Flickr / kozumel