Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Uudenvuoden turvallisuusvinkit – muista tämä tärkeä turvatoimenpide

Flickr / Rebecca Nelson artikkelin kuva
Matkailijan terveys
Loppuvuoden juhlahumu tuo mukanaan vaarallisia tilanteita, sillä ilotulitteet aiheuttavat joka vuosi vakavia silmävahinkoja. Koko perheen on hyvä varustautua vuodenvaihteen juhlintaan suojaamalla silmät huolellisesti suojalaseilla.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 30.12.2014
facebook   whatsapp

Vältä silmävammat käyttämällä suojalaseja

Lähes kaikki ilotulitteiden aiheuttamat silmävammat voi välttää ennakoimalla tilanteet ja käyttämällä asianmukaisia suojalaseja. Suojalasit ovat lain mukaan pakolliset ilotulitteiden ampujille, ja myös katselijoiden on syytä varautua suojalasein.

Ilotulitusten ihaileminen ja ampuminen on monille suomalaisille uudenvuoden odotetuimpia kohokohtia. Jännittävässä ja hauskassa juhlaperinteessä piilee kuitenkin myös vaara, sillä erilaiset raketit ja räjähteet aiheuttavat vuosittain runsaasti silmävammoja.

Suurin osa onnettomuuksista olisi mahdollista estää yksinkertaisesti suojalaseja käyttämällä ja ilotulitteiden käyttöohjeita noudattamalla. Suojalasit suojaavat silmiä kipinöiltä ja roiskeilta, ja vaikka itse ei olisikaan ilotulitteen ampuja, myös yleisön on tärkeää käyttää suojalaseja.

– Moni luulee, että ainoastaan ilotulitteiden ampujien pitäisi suojata silmänsä raketeilta. Tiedon puute lisää silmävammojen riskiä, ja haluammekin muistuttaa, että niin ilotulitteita käsittelevän henkilön kuin yleisön tulisi suojata silmänsä huolellisesti, kertoo Specsaversin viestintäjohtaja Irene Hernberg.

Näin ammut ilotulitteita turvallisesti

1. Suojaa omat ja myös lasten silmät aina suojalaseilla. Silmät kannattaa suojata silloinkin, kun ainoastaan katselet raketteja välimatkan päästä. Myös isoissa väkijoukoissa asianmukainen suojautuminen on tärkeää, sillä niissä ammutaan usein paljon raketteja.

2. Valitse oikeanlaiset suojalasit. Hyvät suojalasit suojaavat silmiä myös sivuilta ja ovat materiaaliltaan kirkasta muovia, josta näkyy hyvin läpi. Lasien on pysyttävä hyvin päässä myös vauhdikkaassa menossa.

3. Lue tarkasti käyttöohjeet ja noudata turvaetäisyyksiä.

4. Valitse riittävän aukea alue ampumispaikaksi.

5. Ilotulitteet ovat räjähteitä ja niiden käyttö on kielletty alle 18-vuotiailta. Myös ilotulitteiden käyttäminen päihtyneenä on ehdottomasti kielletty.

Lähde: Tukes ja Specsavers
Kuva: Flickr / Rebecca Nelson

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.