Kuva: Flickr / Rebecca Nelson
Suojaa silmäsi raketeilta

Uudenvuoden turvallisuusvinkit – muista tämä tärkeä turvatoimenpide

Loppuvuoden juhlahumu tuo mukanaan vaarallisia tilanteita, sillä ilotulitteet aiheuttavat joka vuosi vakavia silmävahinkoja. Koko perheen on hyvä varustautua vuodenvaihteen juhlintaan suojaamalla silmät huolellisesti suojalaseilla.

Vältä silmävammat käyttämällä suojalaseja

Lähes kaikki ilotulitteiden aiheuttamat silmävammat voi välttää ennakoimalla tilanteet ja käyttämällä asianmukaisia suojalaseja. Suojalasit ovat lain mukaan pakolliset ilotulitteiden ampujille, ja myös katselijoiden on syytä varautua suojalasein.

Ilotulitusten ihaileminen ja ampuminen on monille suomalaisille uudenvuoden odotetuimpia kohokohtia. Jännittävässä ja hauskassa juhlaperinteessä piilee kuitenkin myös vaara, sillä erilaiset raketit ja räjähteet aiheuttavat vuosittain runsaasti silmävammoja.

Suurin osa onnettomuuksista olisi mahdollista estää yksinkertaisesti suojalaseja käyttämällä ja ilotulitteiden käyttöohjeita noudattamalla. Suojalasit suojaavat silmiä kipinöiltä ja roiskeilta, ja vaikka itse ei olisikaan ilotulitteen ampuja, myös yleisön on tärkeää käyttää suojalaseja.

– Moni luulee, että ainoastaan ilotulitteiden ampujien pitäisi suojata silmänsä raketeilta. Tiedon puute lisää silmävammojen riskiä, ja haluammekin muistuttaa, että niin ilotulitteita käsittelevän henkilön kuin yleisön tulisi suojata silmänsä huolellisesti, kertoo Specsaversin viestintäjohtaja Irene Hernberg.

Näin ammut ilotulitteita turvallisesti

1. Suojaa omat ja myös lasten silmät aina suojalaseilla. Silmät kannattaa suojata silloinkin, kun ainoastaan katselet raketteja välimatkan päästä. Myös isoissa väkijoukoissa asianmukainen suojautuminen on tärkeää, sillä niissä ammutaan usein paljon raketteja.

2. Valitse oikeanlaiset suojalasit. Hyvät suojalasit suojaavat silmiä myös sivuilta ja ovat materiaaliltaan kirkasta muovia, josta näkyy hyvin läpi. Lasien on pysyttävä hyvin päässä myös vauhdikkaassa menossa.

3. Lue tarkasti käyttöohjeet ja noudata turvaetäisyyksiä.

4. Valitse riittävän aukea alue ampumispaikaksi.

5. Ilotulitteet ovat räjähteitä ja niiden käyttö on kielletty alle 18-vuotiailta. Myös ilotulitteiden käyttäminen päihtyneenä on ehdottomasti kielletty.

Lähde: Tukes ja Specsavers
Kuva: Flickr / Rebecca Nelson

Päivitetty: 30.12.2014

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia