Hyppää sisältöön

Vuosi vaihtuu pian – tunnetko nämä uuden vuoden taiat maailmalta?

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 29.12.2017
Vuodenvaihteessa ennustetaan tulevaa ja varmistetaan alkavalle vuodelle onnea, varallisuutta ja rakkautta. Lue millaisia perinteitä maailmalta löytyy!

1. Lupauksia ja ennustuksia

Monissa kulttuureissa lupausten tekeminen – ja niiden rikkominen – on tyypillinen tapa aloittaa uusi vuosi. Tämän perinteen juuret saattavat löytyä jo muinaisesta Babyloniasta. Lupausten taustalla on ajatus siitä, että uuden alun kynnyksellä on hyvä pohdiskella vanhoja virheitä ja ottaa niistä oppia. Lupausten tarkoituksena on tehdä tulevasta vuodesta edellistä parempi.

2. Japanissa talot kiiltävät puhtauttaan uutena vuotena

Menneistä voi oppia, mutta ne voi yksinkertaisesti myös unohtaa. Japanissa uuden vuoden tarkoituksena on vanhojen huolien ja kaunojen unohtaminen, mitä korostetaan joulukuussa järjestettävissä Bonenkai-juhlissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös talot kiiltävät Japanissa puhtauttaan uuden vuoden alkaessa, joten japanilaiset aloittavat kirjaimellisesti puhtaalta pöydältä.

3. Saksassa valetaan tinaa

Lupausten lisäksi erilaisten ennustusten tekeminen kuuluu moniin uudenvuoden juhliin. Saksassa tulevaa ennustetaan suomalaisille tuttuun tapaan valamalla tinaa.

Jos sulatettu ja kylmään veteen kaadettu tina on sydämen tai sormuksen muotoinen, luvassa on avioliitto. Laiva puolestaan merkitsee matkaa ja sika yltäkylläistä ruokapuolta.

Saksalaiset myös jättävät palasen jokaista aattoillan aikana nauttimaansa ruokalajia odottamaan keskiyön kellonlyöntien ohi, jotta ruokaa olisi ylen määrin myös tulevana vuonna.

4. Espanjassa syödään rypäleitä uuden vuoden hetkellä

Uusi vuosi kaipaa yleensä myös ripauksen onnea, joten monet uudenvuoden taiat pyörivät onnen tavoittelun ympärillä. Japanilaiset lähettävät rakkailleen ja ystävilleen kortteja, jotka tuovat saajalleen hyvää onnea.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Espanjassa ja monissa muissa espanjankielisissä maissa on tapana syödä 12 viinirypälettä vanhan vuoden viimeisten kellonlyömien aikana. Näin varmistetaan onnea jokaiselle tulevan vuoden kuukaudelle.

5. Kolikko tuo onnea Kreikassa

Kreikassa järjestetään uudenvuodenpäivänä Pyhän Basilin festivaali, jonka juhlallisuuksiin kuuluu pyhimyksen nimikkokakun syöminen. Kakkuun on piilotettu kolikko, jonka löytäjä voi olla varma, että tuleva vuosi on erityisen onnekas.

6. Toiveissa pitkiä ja tummia vieraita

Venäjällä puolestaan uskotaan, että mikäli tammikuun ensimmäisenä päivänä taloon ensimmäisenä astuva vieras on mies, se merkitsee hyvää tulevalle vuodelle. Samanlaisia uskomuksia löytyy myös muista maista. Mikäli vuoden ensimmäinen vieras on nainen tai punatukkainen henkilö, on hänet syytä hätyyttää tiehensä pahaa onnea tuomasta.

Skotlannissa pitkä, tumma ja komea miesvieras on erityisen tervetullut, varsinkin jos hänellä on tuomisinaan onnenkaluja kuten suolaa, viskiä tai pala hiiltä.

7. Pauke karkottaa pahat henget

Ilotulitteet kuuluvat uuden vuoden juhlintaan lähes kaikkialla. Nykyisin tämä värikäs ja äänekäs valoshow on lähinnä viihdykettä, mutta menneinä aikoina metelin ajateltiin karkottavan pois pahoja henkiä ja tuovan hyvää onnea. Samasta syystä keskiyöllä kannattaa siis pitää niin kovaa meteliä kuin mahdollista: mitä kovempi pauke, sitä onnekkaampi on tuleva vuosi.

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuva: iStockphoto

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Piparkakkutalo

Teitkö sinäkin piparkakkutalon? Kun tuttu herkku keksittiin, se ei liittynyt mitenkään juhlapyhiin – lue yllättävät taustat

Uusi vuosi

Varo mitä syöt uutenavuotena – 7 ruokaa, joiden uskotaan tuovan onnea tulevalle vuodelle

Happy Dogs Clarionissa

Lentokenttähotellin erikoiset vieraat: uudenvuoden kunniaksi sadoille koirille järjestettiin oma juhla

Senaatintori, Helsinki

Vietätkö uudenvuoden Helsingissä? Ilmaiset jättibileet ja muut menovinkit

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja