Hyppää sisältöön

Varo mitä syöt uutenavuotena – 7 ruokaa, joiden uskotaan tuovan onnea tulevalle vuodelle

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 27.12.2018
Kokeilisitko uutenavuotena nakkien ja perunasalaatin sijaan onnea tuovia ruokia? Monissa maissa noudatetaan leikkimielisiä perinteitä.

1. Granaattiomena

Herkullinen granaattiomena on vuodenvaihteen aikaan sesongissa, ja se onkin tärkeä osa uudenvuodenaaton viettoa Kreikassa. Hedelmää käytetään symbolina, joka heitetään vasten ulko-ovea vuoden vaihtuessa. Mitä enemmän siemeniä granaattiomenasta putoaa, sitä onnekkaampi vuosi on tulossa. Jos kokeilet hauskaa perinnettä kotona, muista peittää hedelmä muovipussilla – kukaan ei halua oveensa verenpunaisia tahroja. Granaattiomena kuuluu perinteisiin myös Turkissa.

2. Lehtivihannekset

Varaa vuodenvaihteen juhlapöytään lisukkeeksi valitsemiasi lehtivihanneksia. Taustalla on yksinkertaisesti vihreä väri, jonka katsotaan symboloivan monia onnekkaita asioita kuten neliapiloita sekä Yhdysvaltojen dollarin seteleitä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Linssit

Yksi Italian yleisimmistä uudenvuoden perinteistä on linssien syöminen. Ruoassa on oltava tavalla tai toisella mukana linssejä, jotka symboloivat kolikoita, vaurastumista ja taloudellista vakautta alkavalle vuodelle. Samasta syystä Yhdysvaltojen etelävaltioissa tarjotaan lehmänpapuja.

4. Nuudelit

Monissa Aasian maissa nuudelit kuuluvat ruokavalioon lähes päivittäin, eikä vuodenvaihde tee poikkeusta. Uutenavuotena nuudeleilla herkutteluun kuuluu kuitenkin tietty uskomus: nuudeli ei saa katketa ennen kuin se on kokonaan suussa. Pitkät nuudelit symboloivat pitkää ikää. Japanissa syödään uutenavuotena nimenomaan soba-nuudeleita.

5. Viinirypäleet

Jos vietät vuodenvaihdetta Espanjassa, muista varata tarpeeksi viinirypäleitä koko seurueen jäsenille. Kellon lyödessä kahtatoista on jokaisen ehdittävä syödä 12 rypälettä, joilla varmistetaan onni tulevalle vuodelle. Tätä hauskaa perinnettä voi helposti kokeilla myös kotona Suomessa.

6. Kalaruoat

Keksitkö, miten kalaruokien tarjoaminen liittyy onnekkuuteen? Kalan syömistä uutenavuotena perustellaan esimerkiksi sillä, että kalat uivat yhteen suuntaan – eteenpäin. Kalojen liikkumisen parvissa taas katsotaan edustavan runsautta ja yltäkylläisyyttä.

7. Vasilopita-kakku

Toinen kreikkalainen vuodenvaihteen perinne on Vasilopita-kakku, jonka nimi voidaan kirjoittaa myös muodossa Vassilopita. Suomessa riisipuuroon piilotetaan jouluna manteli, mutta Kreikassa brandylla maustetun appelsiinikakun sisälle sujautetaan uudenvuodenaattona tai -päivänä symbolinen “kolikko”, joka takaa löytäjälleen onnea alkavalle vuodelle. Samaan perinteeseen saatat törmätä myös muissa Balkanin maissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Vuosi vaihtuu – tunnetko nämä taiat maailmalta?

Lähde: Good Housekeeping, Reader’s Digest

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suklaalähde

Tältä näyttää Tallink Siljan uudistunut buffet – tarjolla yli 100 ruokalajia

Mitä tarkoittaa mannermainen aamiainen?

Selitys yleiselle hotellitermille: mitä mannermainen aamiainen tarkoittaa?

Suomen parhaat ravintolat

Tässä ovat Suomen 50 parasta ravintolaa – onko oma suosikkisi listalla?

Pad thai

Tässä helppo makumatka Thaimaahan – näin valmistat pad thain kotona

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja