Hyppää sisältöön

Tätä tuliaista et halua tuoda lomamatkaltasi – hoida seksitauti ajoissa pois

Kirjoittajan oletuskuva
Anni Moilanen Päivitetty: 28.07.2014
Lomamatkalla koetusta romanssista voi jäädä kauniin muiston lisäksi ikävät jälkiseuraamukset, jos ehkäisystä huolehtiminen unohtuu.

Kondomi suojaa sukupuolitaudeilta

Sukupuolitauti on ikävä tuliainen lomamatkalta, ja testeissä kannattaakin käydä, jos ehkäisy on päässyt unohtumaan. Jokainen suojaamaton seksisuhde voi aiheuttaa tartunnan ja kondomi kannattaakin muistaa myös lomahuuman keskellä.

Sukupuolitaudit tarttuvat myös suojaamattoman suuseksin yhteydessä, ja tartunnan voi saada myös vakipartnerilta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Klamydia on yleisin seksitauti

Klamydia on Suomen yleisin seksitauti, joka voi olla täysin oireeton. Moni kantaakin tautia tietämättään. Viime vuosina klamydiatartunnat ovat lisääntyneet erityisesti alle 20-vuotiaiden joukossa. Vuosittain Suomessa löydetään noin 14 000 uutta klamydiatartuntaa, joista suurin osa alle 25-vuotiailta.

− Tartuntojen todellinen määrä on kuitenkin suurempi. Klamydiaa kantavista miehistä noin 25 prosenttia ja naisista jopa 75 prosenttia on oireettomia, kertoo Terveystalon naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja erikoisalajohtaja Anna-Mari Heikkinen.

− Sukupuolitautikysymyksiin liittyy joillain ihmisillä nolotuksen tunnetta, minkä takia testeihin tulemista saatetaan vältellä, mutta tässä asiassa olisi ajateltava omaa terveyttään. Virtsasta otettavan klamydiatestin voi ottaa ilman lääkärin lähetettä varaamalla suoraan ajan laboratorioon, Heikkinen kertoo.

Laboratoriotestin jälkeen testitulokset voi tarkistaa Terveystalon sähköisestä palvelusta. Tulokset vahvistuvat muutaman arkipäivän sisällä testissä käynnin jälkeen. Jos tulos on positiivinen, kannattaa aika lääkärin vastaanotolle varata heti. Myös potilaan partnerin on tarpeellista hoidattaa tauti pois.

Klamydia voidaan todeta luotettavasti noin 1-3 viikon kuluttua tartunnasta, ja se saadaan hoidettua tehokkaasti lyhyellä antibioottikuurilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Testeihin myös ilman oireita

Sukupuolitaudeista yleisimpiä klamydian lisäksi ovat kondylooma sekä sukupuoliherpes. Myös HI-virus ja hepatiitti tarttuvat kaikessa limakalvokontaktissa.

− Klamydialle ja kondyloomalle on tyypillistä oireettomuus. Naiselle klamydia voi aiheuttaa munatorvivaurion, mikä voi johtaa lapsettomuuteen. Ärhäkimmät kondylooma-virustyypit voivat hoitamattomana aiheuttaa kohdunkaulan syöpää, Anna-Mari Heikkinen sanoo.

Testeissä kannattaa siis käydä, vaikkei oireita olisikaan ilmennyt. Naisilla myös säännöllinen irtosolu- eli papa-kokeessa käyminen on tärkeää. Kokeessa voi löytyä oireettomaksi jäänyt kondyloomavirustartunta ja siihen liittyviä solumuutosten esiasteita.

Sukupuolitautien tavallisimpia oireita ovat kirvely, kutina ja limakalvomuutokset, kuten näppylät ja haavaumat. Miehillä voi ilmetä ylimääräistä vuotoa virtsaputkesta, naisilla poikkeavaa valko- tai verivuotoa, alavatsan ja selän kipuja sekä kuumetta.

− Ehkäisystä huolehtiminen ja kondomin käyttö on järkevää ja vastuullista, eikä omasta terveydestä huolehtiminen saa olla noloa. Seksiin kuuluvat kuitenkin sekä ilo että välittäminen, Heikkinen muistuttaa.

Lähde: Terveystalo
Kuva: Flickr / seanmcgrath

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Muista aurinkosuoja rantalomalla

Matkailijan sukupuolitaudit – älä tuo kutisevaa tuliaista