Kuva: Elina Venttola
Helsinki-Vantaan 5G-robotti

Robotti tarkkailee ja opastaa matkustajia Helsinki-Vantaan lentokentällä – oletko jo bongannut Tellun?

Helsinki-Vantaan lentoaseman non-Schengen-alueella voi tavata valkoisen 5G-robotin.

Robotti testaa matkailijoiden suhtautumista

Helsinki-Vantaan lentoasemalla on voinut nähdä vuoden 2018 joulukuusta alkaen valkoisen robotin. Tuttavallisemmin robottia nimitetään Telluksi, sillä se on Finavian ja Telian yhteinen robottihanke.

Robotti toimii 5G-verkossa, ja sillä kokeillaan 5G:n hyödyntämistä lentoasemalla ja uudenlaisen elämysten tuomisessa matkustajille. Toistaiseksi 5G-robotti on päässyt tutkimaan, miten matkustajat ja henkilökunta suhtautuvat palvelutehtäviä hoitavaan robottiin, joka liikkuu yksinään lentokentän käytävillä.

Robottia ohjataan 5G-tekniikan avulla. Nokian teknologiaan perustuva yhteys on toteutettu korkeilla, niin sanottuja millimetriaaltoja hyödyntävällä taajuudella.

– Robotti voi välittää reaaliaikaista videokuvaa terminaalista ja mahdollistaa etäohjauksen kautta tai autonomisesti vaikkapa terminaalialueiden tarkastuksen, näin voidaan nähdä että kaikki toimii kuten pitääkin. Robotti voi myös opastaa matkustajia terminaalialueella, ja tarkoitus on testata pilotin aikana erilaisia käyttötapauksia, kertoo Heikki Koski, Finavian Chief Digital Officer.

Tulevaisuudessa robotti voidaan siis nähdä esimerkiksi terminaalin risteysalueilla opastamassa matkailijoita oikean lähtöportin suuntaan. Se voi myös kuljettaa perässään tavaroita, mutta ei toimi erityisen hyvin ruuhka-aikoina. Liiketunnistin pysäyttää robotin aina, kun ihminen tukkii sen tien.

Lähde: Finavia
Kuva: Elina Venttola

Päivitetty: 12.2.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia