Hyppää sisältöön

Euroopan jättifestarit – viisi menovinkkiä

Kirjoittajan oletuskuva
Anni Moilanen Päivitetty: 09.06.2014
Ota kaikki irti kesästä - esittelyssä viisi Euroopan festivaalitarjonnan kärkinimeä.

Festareille Suomen rajojen ulkopuolelle

Kesäisin Euroopan joka kolkassa järjestetään toinen toistaan suurempia musiikkifestivaaleja. Joukkoon mahtuu vanhoja ja perinteikkäitä, sekä uudempia, nopeasti suuren suosion saavuttaneita festivaaleja. Rantapallo esittelee viisi Euroopan festivaalitarjonnan kärkinimeä.

Glastonbury, Englanti

Alun perin hippifestivaalina tunnettu Glastonbury juontaa juurensa vuoteen 1970, jolloin farmari Michael Eavis järjesti tapahtuman ensimmäistä kertaa Worthy Farmilla Piltonissa. Vuosi vuodelta festivaali on kasvattanut kokoaan – nykyään festivaali on viisipäiväinen elämys, jonka yhtätoista lavaa tähdittävät maailmaluokan esiintyjät kuten Metallica, De la Soul ja Arcade Fire.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Glastonbury on yksi maailman suurimmista musiikkitapahtumista, mutta festivaaleilla esiintyy muusikoiden lisäksi myös esimerkiksi sirkus- ja kabareeseurueita. Erilaiset alueet leppoisista jazzteltoista sekopäisiin klubeihin takaavat kaikenlaisten musiikinystävien viihtyvyyden.

Glastonburyyn voi lähteä vaikka koko perheen voimin, sillä alueelta löytyy suuri lastenmaailma täynnä työpajoja ja aktiviteetteja perheen pienimmille.

Festivaali ei ole vuosien saatossa täysin kadottanut hippihenkeään; se pyrkii olemaan ekologinen tapahtuma, joka kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän. Glastonbury tekeekin yhteistyötä esimerkiksi Greenpeacen kanssa, ja iso osa sen tuotoista menee hyväntekeväisyyteen.

Glastonbury

Exit, Serbia

Serbian Novi Sadissa järjestettävä Exit Festival on yksi Euroopan parhaista tanssimusiikkiin painottuvista festivaaleista. Vuosittain heinäkuussa järjestettävän festivaalin näyttämönä toimii uniikki miljöö Petrovaradin linnoituksessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Festivaali on kasvanut opiskelijoiden hallituksenvastaisesta protestista nelipäiväiseksi jättifestivaaliksi. Nykyään vuosittaisia kävijöitä on satojatuhansia. Vuonna 2007 Exit palkittiin Euroopan parhaana festivaalina.

Festivaali on painottunut erityisesti tanssimusiikkiin ja menneinä vuosina Exitin lavoilla on nähty Aviciin kaltaisia tähtiä. Exit on perustanut myös oman levy-yhtiönsä, Exit Online Labelin, jonka tarkoituksena on tukea lahjakkaita artisteja.

Exit Festival

Glastonbury on yksi Euroopan suurimmista festivaaleista

Roskilde, Tanska

Tanskassa vuosittain kesä-heinäkuun vaihteessa järjestettävä Roskilde Festival on yksi Euroopan tunnetuimmista, suurimmista ja perinteikkäimmistä rockfestivaaleista.

Ensimmäisen kerran Roskilde järjestettiin vuonna 1971. Nykyään festivaalin takana on voittoa tavoittelematon Roskilde Festival Charity Society, jonka pyrkimyksenä on auttaa lapsia ja nuoria, sekä tukea kulttuuria ja humanitääristä työtä. Festivaali myös lahjoittaa tapahtumasta ylijääneet ruoat hyväntekeväisyyteen valmistamalla ylijääneistä raaka-aineista valmisruokia, jotka lähetetään eri hyväntekeväisyysjärjestöille.

Varsinainen festivaali kestää neljä päivää, mutta leirintäalue aukeaa jo neljä päivää ennen festivaalin alkua. Useat kävijät viettävätkin koko viikon Roskildessa nauttien festaritunnelmasta. Yhteensä Roskilde kokoaa vuosittain yhteen lähemmäs satatuhatta musiikkifania kymmenettuhannet vapaaehtoistyöntekijät mukaan luettuna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Roskilden esiintyjäkaarti on vuodesta toiseen täynnä maailman kirkkaimpia rock-taivaan tähtiä. Musiikkitarjonta on monipuolinen ja vuosien varrella Roskilden lavalla on nähty huippunimiä, kuten Metallica, Nirvana, Kanye West ja Red Hot Chili Peppers. Vuosittainen esiintyjien määrä on yli 150.

Roskilde Festival

Sziget, Unkari

Sziget on yksi Euroopan suurimmista musiikkifestivaaleista. Festivaali järjestetään vuosittain elokuussa Óbudain saarella Unkarin pääkaupungin Budapestin sydämessä. Saarella on 60 esiintymispaikkaa ja viikon kestävän festarin aikana kävijöitä hemmotellaankin jopa 200 päivittäisellä esityksellä.

Musiikkityylit vaihtelevat popista ja rockista elektroniseen musiikkiin, folkiin ja bluesiin. Esiintyjälistalla koreilevat vuosi toisensa jälkeen niin maailmantähdet kuin tuntemattomammat paikalliset artistitkin. Festivaalin aikana saarella on järjestetty myös kulttuuriohjelmaa elokuvista sirkukseen.

Saarella juhlat jatkuvat vuorokauden ympäri koko viikon ajan. Kävijöitä Szigetissä on viikon aikana lähemmäs 400 000 ja se valittiin Euroopan parhaaksi suureksi festivaaliksi vuonna 2011.

Sziget Festival

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Roskilde on yksi Euroopan suurimmista festareista

Tomorrowland, Belgia

Boomin kunnassa Belgiassa järjestettävä Tomorrowland on yksi maailman suurimmista elektronisen musiikin festivaaleista. Sen lavoille nousee vuosittain David Guettan, Steve Aokin, Armin van Buurenin ja Sebastian Ingrosson kaltaisia supertähtiä.

Tomorrowlandin puitteet ovat ainutlaatuiset: satumaiseksi keijumaaksi muutettua aluetta koristavat esimerkiksi valtavat sateenkaaret, vesiputoukset ja huvipuistolaitteet. Festivaalialue ja siihen kuuluva Dreamville-kaupunki muodostavatkin surrealistisen fantasiamaailman, joka elää aivan omaa elämäänsä tapahtuman porttien sisäpuolella. Valuuttana alueella toimivat Tomorrowlandin omat kolikot.

Satojatuhansia kävijöitä keräävän tapahtuman ajakohta on vakiintunut heinäkuun viimeiselle viikonlopulle. Liput myydään joka vuosi loppuun kymmenissä minuuteissa, joten niitä havittelevien kannattaa olla valmiusasemissa jo hyvissä ajoin. Vuonna 2013 Tomorrowland sai hieman pienemmän sisarfestivaalin Tomorrowworldin, joka järjestetään syyskuun lopulla Yhdysvalloissa Georgiassa.

Tomorrowland

Teksti: Anni Moilanen ja Helmi Carpén
Kuvat: Sziget / Bálint Hrotkó, Flickr / Jaswooduk, Roskilde / Vegard S. Kristiansen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Burning Man -festivaali Yhdysvalloissa

Se aika vuodesta – lentokenttä ilmestyy kuin tyhjästä ja häviää viikon kuluttua

Sastamala Gregoriana

Vuoden 2016 festivaali valittu – palkinto Sastamalaan

Sodankylän Elokuvafestivaalit

Sodankylän elokuvajuhlat nimetty vuoden 2015 festivaaliksi

Jysäri

Mikä nostalgiapaukku 90-luvun nuorisolle! Festareilla kaikki tähdet Pandorasta Movetroniin

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja