Hyppää sisältöön

Panama

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 06.02.2015
Salsan rytmeissä keinuvasta Panamasta löytyy villejä viidakkoja, alkuperäisiä intiaaniheimoja, arkkitehtuurin monikirjoa ja ystävällisiä ihmisiä.

Kaksi valtamertä yhdistävä Panama on rikas sekoitus nykypäivän pilvenpiirtäjiä, intiaanien satoja vuosia vanhoja perinteitä, lukuisia eläin- ja kasvilajeja.

Kulttuurin monikirjo näkyy niin arkkitehtuurissa, tavoissa kuin ihmisten ystävällisyydessäkin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

PANAMA MATKAILUMAANA

Panamassa kuuma ja kostea ilmasto

Kuuma ja kostea ilmasto

Kuuman ja kostean ilmaston omaava Panama sijaitsee tuliperäisellä seudulla, jossa maanjäristykset eivät ole ennenkuulumattomia. Vuosi jakautuu sadekauteen, joka on toukokuusta marraskuuhun, sekä lyhyempään kuivaan kauteen joulukuusta huhtikuuhun.

Sadekaudella tulvat ja pyörremyrskyt ovat mahdollisia, joskaan eivät kovin yleisiä. Kuivana kautena ilmasto on erittäin kuuma ja elohopea voi kivuta jopa 35 asteeseen.

Matkailijan kannalta sadekaudella Panamassa on hieman mukavampi olla, mutta lämpötila ei trooppisessa ilmastossa kokonaisuudessaan juurikaan vaihtele. Viileintä on öisin, jolloin mittari voi tipahtaa 20 asteeseen.

Viidakkoa ja eksoottisia eläinlajeja

Panaman luonto on rikas. Rantaviivaa maasta löytyy lähes 2 500 kilometriä ja saaria rannikon edustalta yli tuhat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kansallispuistoja Panamassa on useita. Näissä viidakoissa elää runsaasti krokotiilien, jaguaarien ja apinoiden lisäksi monia uhanalaisia lajeja ja jopa kasveja ja eläimiä, joita ei vielä edes tunneta.

Panaman viidakoiden luonto kuuluu maanosan koskemattomimpiin ja tutkittavaa löytyy vielä roimasti. UNESCO:n maailmanperintökohteina on jopa kolme Panaman kansallispuistoa: Darienin, Amistadin ja Coiban kansallispuistot.

Kulttuurien sulatusuuni

Panama on avoin sekoitus eri kulttuureja, ja panamalaiset ovatkin tunnettuja ystävällisyydestään. Erityisesti seitsemän jäljellä olevaa intiaaniheimoa tekevät panamalaisen kulttuurin mielenkiintoiseksi sekoituksesi nykypäivää ja vanhoja perinteitä.

Intiaaniheimot asuttavat autonomisia alueita, joissa he ovat onnistuneet säilyttämään traditionsa niin musiikin, tanssin kuin käsitöidenkin saralla. Kuna-intiaanien mola-käsityöt ovat piristävän värikkäitä ja eksoottisia, ja osoittavat sellaista luovuutta, jota Picasso ja Mirokin olisivat voineet kadehtia.

Salsa- ja jazzkulttuuri elävät vahvasti Panamassa. Tunnetuimpia panamalaisia artisteja ovat salsalaulaja Rubén Blades, jazz säveltäjä Danilo Pérez sekä sisarukset Sammy ja Sandy Sandoval. Kulttuurissa ja tavoissa näkyvät historian vaiheikkaat jäljet sekä Karibialle ominainen leppoisuus.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN PANAMASSA

Panamassa maassa maan tavalla

Mistä ja miten Panamaan

Suomesta Panamaan lennetään vuoden ympäri yhdellä tai kahdella välilaskulla riippuen lentoyhtiöstä. Hinnat vaihtelevat sesongeittain tuhannen euron molemmin puolin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Helsingistä Panamaan lentää muun muassa Lufthansa kahdella välilaskulla esimerkiksi Frankfurtin ja New Yorkin kautta sekä KLM yhdellä välilaskulla Amsterdamin kautta. Keskimääräinen lentoaika Tokumenin kansainväliselle lentokentälle Panamaan on 20 tuntia.

Majoittuminen Panamassa

Hotelleja ja hostelleja on Panamassa moneen makuun. Hinnat vaihtelevat alueesta ja tasosta riippuen, mutta halpa hotelli ei automaattisesti tarkoita huonoa, vaan voi olla yllättävänkin tasokas.

Hotellihuoneiden hinnat alkavat kymmenestä eurosta yöltä ja hostelleja löytyy halvemmallakin.

Maassa maan tavalla Panamassa

Panamalaiset pitävät siistiä pukeutumista kohteliaisuutena toisia kohtaan, ja puku on yleinen varsinkin bisnesmiehillä. Panaman kuumassa ja trooppisessa ilmastossa on suositeltavaa pukeutua kevyisiin ja hengittäviin materiaaleihin. Jos et halua houkutella varkaita puoleesi, jätä turhan kalliilta näyttävät asusteet sekä korut suosiolla pois.

Rahaa kannattaa kantaa mukanaan vain sen verran, minkä uskot käyttäväsi. Tiettyä varovaisuutta suositellaan noudattamaan, ja piilota lisäksi varmuuden vuoksi muutama seteli vaikkapa kenkään. Ostoksilla kannattaa käyttää pieniä seteleitä, sillä suurille saattaa löytyä hankalasti vaihtorahaa.

Autolla, bussilla tai taksilla

Tieverkosto Panamassa on suhteellisen hyvä, ajamisen taso ja liikennekäyttäytyminen ovat asia erikseen. Yleinen käytäntö on, ettei jalankulkijoita huomioida liikenteessä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Bussiverkosto on laaja ja suurimmilta osin toimiva, ja busseja löytyy monia eritasoisia ja hintaisia. Taksit ovat kuitenkin helpoimpia ja kätevimpiä kulkuvälineitä. Taksien hinnat eivät ole korkeita ja yleisesti ottaen ne ovat turvallisia. Kun vain pidät huolen matkustavasi virallisella taksilla, niin paikasta toiseen kulkeminen sujuu suuremitta ongelmitta.

PANAMAN MATKAKOHTEET

Panaman Casco Viejo

Panaman Casco Viejo

UNESCO:n maailmanperintökohteeksi listattu Casco Viejo, yli 300 vuotias Panaman vanhakaupunki, on täydellinen vastakohta modernille pilvenpiirtäjäpääkaupungille.

Vain minuuttien taksimatkan päässä Panama Citystä Casco Viejo ihastuttaa ranskalaisen, espanjalaisen ja karibialaisen arkkitehtuurin sekoituksella.

Casco Viejon romanttinen kaupunkikuva rakentuu Santa Anan torin aamuisesta vilskeestä, jossa myytävänä on kaikkea kuna-intiaanien käsitöistä rohtoihin, jotka tekevät ostajastaan rikkaan. Aamua voi jatkaa Café Coca Colan terassille herkullista aamiaista nauttimaan ja katselemaan paikallisten rutiineja.

San Blasin saaret

San Blasin saaristoon kuuluu 378 paratiisimaista saarta, joista 49 on kuna-intiaanien asuttamia. Vain 20 minuutin lentomatka Panama Citystä San Blasiin vie sinut satoja vuosia ajassa taaksepäin.

San Blasin saaret ovat kuna-intiaanien itsehallintoaluetta. Vuosien saatossa he ovat onnistuneet säilyttämään oman kielensä, tapansa ja kulttuurinsa. Turisteilla on mahdollisuus käydä tutustumassa intiaanien elämäntapaan.

Pyydä kyyti kunaintiaaneilta tai lennä Panama Citystä San Blasin eri saarille, joissa voi ihailla maailman vanhimpia koralleja. Näkemisen arvoisia näistä lukuisista saarista ovat muun muassa Achuputu, Kagantupu ja Coco Blanco. Nauti auringosta ja kirkkaassa vedessä sukeltamisesta, jossa ei pohjaan näkeminen tuota ongelmia.

Panaman kanava

Atlantin ja Tyynen valtameren yhdistävän yli 80 kilometriä pitkän Panaman kanavan rakentamista ehdottivat espanjalaiset jo 1500-luvulla. Lukuisien vastoinkäymisten, arviolta 27 500 työntekijän kuoleman ja 33 vuoden rakentamisen jälkeen kanava valmistui vuonna 1914.

Insinöörien taidonnäyte ja jopa maailman kahdeksanneksi ihmeeksi kutsuttu Panaman kanava tarjoaa kiinnostuneelle paljon mahdollisuuksia kanavan historiaan, nykypäivään ja tulevaisuuteen tutustumiseen.

Vuosittain yli 14 000 rahtilaivan käyttämä Panaman kanava tarjoaa myös viihdettä. Jo 43 vuoden ajan kanavalla on järjestetty huhtikuinen melontakilpailu, jossa on mahdollista meloa kilpaa Atlantin Cristobalista Tyynen valtameren Diabloon.

Lisätietoa:www.panamainfo.com

Teksti: Ida Hedman
Kuvat: Flickr / shioshvili , rawmeyn , Matthew Straubmuller , soyyo84