Hyppää sisältöön

Transnistria – maa, jota ei ole olemassa

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 10.12.2015
Moldovan itäisessä osassa sijaitseva Transnistria vie matkailijan takasin Neuvostoliiton aikaan.

Maa, jota ei virallisesti ole olemassa

Transnistria on Moldovasta yksipuolisella ilmoituksella itsenäistynyt alue, joka sijaitsee valtaosin Nistru- eli Dniestrjoen itärannalla, rajoittuen Ukrainaan.

Yksikään valtio ei ole tunnustanut Transnistrian itsenäisyyttä, vaan kansainvälisesti sen katsotaan olevan osa Moldovaa. Noin 200 kilometriä pitkällä ja 20 kilometriä leveällä alueella eletään kuitenkin kuin se olisi itsenäinen valtio. Transnistriassa on oma valuutta, posti, hallinto, poliisi ja armeija.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Transnistria itsenäistyi Moldovasta 1990 edellisenä vuonna alkaneen kielikonfliktin seurauksena. Moldovan hallinto päätti tuolloin, että alueen ainoa virallinen kieli on moldova. Valtaosa Transnistrian alueen asukkaista puhuu äidinkielenään venäjää. Konflikti leimahti väkivaltaiseksi sisällissodaksi, joka päättyi vuonna 1992 Venäjän armeijan väliintuloon. Kaiken keskellä Moldova itsenäistyi Neuvostoliiton hajotessa vuonna 1991.

Moldovassa on vuodesta 2009 ollut vallassa länsimielinen hallitus, joka haluaa maan Euroopan unionin jäseneksi. Transnistrian alueella puolestaan katsotaan kohti Venäjää. Transnistrian hallitus on vuonna 2014 esittänyt toiveen liittyä osaksi Venäjää. Liittymishaaveita vaikeuttaa se, että myös Venäjä katsoo alueen virallisesti olevan osa Moldovaa. Transnistrialla ei myöskään ole yhteistä maarajaa Venäjän kanssa.

Transnistria
Sherif on Transnistrian suurin yritys, joka ylläpitää muun muassa ruokakauppoja ja huoltoasemia.

Transnistria vie aikamatkalle menneisyyteen

Matkailijalle Transnistria on mielenkiintoinen ja osittain hämmentäväkin kohde. Transnistriassa aika vaikuttaa pysähtyneen. Vierailu sinne on kuin aikamatka Neuvostoliittoon.

Suosituin vierailupaikka on Transnistrian ”pääkaupunki” Tiraspol, jossa asuu lähes 200 000 ihmistä alueen noin puolesta miljoonasta asukkaasta. Tiraspol on myös Moldovan toiseksi suurin kaupunki.

Toisin kuin Moldovan eloisa pääkaupunki Chişinău, Tiraspol on rauhallinen, hiljainen ja tyhjän oloinen leveine katuineen ja kukkaistutuksineen. Joka puolella on nähtävissä neuvostoajan rakennuksia sekä muistomerkkejä, kuten Lenin-patsaita. Siistit kadut on tyypillisesti nimetty entisten neuvostojohtajien mukaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaduilla näkyy vahvasti myös venäläismielinen propaganda. Moldovassa käytetään latinalaisia aakkosia, mutta Transnistrian puolella kyrillisin kirjaimin kirjotetut kyltit ja bussinkylkiteippaukset julistavat, kuinka alueen tulevaisuus on yhdessä Venäjän kanssa. Propaganda vaikuttaa purevan, sillä kansanäänestyksen mukaan noin 70 prosenttia väestöstä haluaa alueen liittyvän Venäjään.

Mainos: Matkoja Moldovaan myy Traveller >>

Näe ainakin nämä Transnistriassa

Suurin osa täällä käyvistä matkailijoista tekee päiväreissun Chişinăusta Tiraspoliin. Päiväreissu riittää hyvin neuvostoaikaisen kaupungin ihmettelemiseen sekä tärkeimpien nähtävyyksien näkemiseen.

Tiraspolin suosituimmat vierailukohteet ovat Tiraspolin museo, sotamuistomerkki vuoden 1992 sodassa kaatuneiden muistolle sekä Kvintin brandytehdas. Kävelymatkan päässä museolta ja muistomerkiltä sijaitsee parlamenttitalo, jonka edustalla on Tiraspolin suurin Leninin patsas. Vierailla kannattaa myös Kirovin puistossa, jossa on nähtävillä neuvostoaikainen muistomerkki.

Transnistrian toinen vierailukohde on joen länsirannalla sijaitseva Bender, joka sijaitsee vain kymmenen kilometrin päässä Tiraspolista. Siellä käytiin vuonna 1992 suurimmat taistelut, joiden jälkiä tarkkaavainen voi edelleen havaita. Benderissä on myös sodassa kuolleille omistettu hautausmaa sekä suuri muistomerkki.

Benderin toinen vierailun arvoinen kohde on 1500-luvulta peräisin oleva ottomaanien rakentama linnoitus.

Bender
Benderissä sijaitseva sotilashautausmaa on tärkeä vierailukohde.

Transnistriaan matkustaminen

Transnistriaan on helpoin tehdä opastettu päiväretki Chişinăusta. Tiraspol sijaitsee noin 70 kilometrin päässä Chişinăusta, joten matkaan kaupunkien välillä kuluu reilu tunti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Transnistriaan matkustettaessa mukaan tulee ottaa passi. Vaikka alue virallisesti kuuluukin Moldovaan, sinne mentäessä on rajatarkastus. Passi skannataan ja jokaiselle vierailijalle annetaan maahantulokortti, jossa on matkustajan perustiedot.

Käytännössä maahantulokortti on tulostettu kuittimainen paperi, joka tulee säilyttää passin yhteydessä koko vierailun ajan. Se oikeuttaa kymmenen tunnin vierailuun alueella eikä sitä kannata hukata, sillä se pitää luovuttaa rajalla alueelta poistuttaessa. Maahantulokortti ei maksa mitään, mutta hukatusta kortista rapsahtaa sakko. Sakkojen on raportoitu olevan suuruudeltaan täysin mielivaltaisia.

Transnistriassa on mahdollista myös yöpyä. Majoitusvaihtoehtoja on hotelleista hostelliin. Jos Transnistriassa yöpyy, on kymmenen tunnin kuluessa käytävä rekisteröitymässä paikallisessa OVIR-virastossa eli maahanmuuttovirastossa. Isommat hotellit hoitavat rekisteröitymisen pyynnöstä, mutta hostellissa tai kotimajoituksessa yövyttäessä asia tulee hoitaa itse. Rekisteröinnin laiminlyönnistä seuraa sakkorangaistus.

Transnistriaan voi matkustaa myös omalla autolla, linja-autolla tai junalla. Lentokenttää alueella ei ole. Omalla autolla matkustettaessa auto tulee tullata rajalla. Rajalla maksetaan myös vakuutusmaksu kulkuneuvosta sekä tietulli. Maksujen kerrotaan vaihtelevan paljon. On myös ollut tapauksia, joissa maksut on kerätty, mutta autoa ei siitä huolimatta ole saanut viedä rajan yli. Auton papereiden lisäksi on tärkeää muistaa täyttää oma maahantulokortti.

Tiraspolin tankki
Käytössä olevaa sotilaskalustoa ei ole Transnistriassa luvallista kuvata. Kuvan tankki on osa muistomerkkiä, joten sen kuvaaminen oli sallittua.

Hyvä tietää Transnistriasta

Tiraspolissa on muutamia laadukkaita ravintoloita. Ruoassa on vaikutteita moldovalaisesta, juutalaisesta, venäläisestä ja turkkilaisesta kulttuuriperinteestä.

Transnistriassa on käytössä oma valuutta, Transnistrian rupla. Hintataso on suomalaisittain erittäin edullinen. Transnistrian valuuttaa voi vaihtaa ja käyttää vain alueen rajojen sisäpuolella. Kansainvälisiä luottokortteja ei hyväksytä, joten mukaan kannattaa varata käteistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Alueella on myös muutamia sääntöjä, joita kannattaa noudattaa ongelmien välttämiseksi.

Alkoholia ei saa nauttia julkisilla paikoilla, eikä virastorakennusten lähellä kannata turhaan vetelehtiä.

Sotilaita, tarkastuspisteitä ja Bender-Tiraspol –siltaa ei saa valokuvata. Kuvauskielto koskee myös parlamenttia, hallitusrakennusta sekä KGB:n taloa. Joidenkin rakennusten edustalla valokuvauskiellosta ilmoitetaan kylteillä, osa tulee vain tietää. Kiinnijäämisestä seuraa sakko, kuvat joutuu poistamaan ja toisinaan kamera takavarikoidaan.

Moldovassa on turvallista matkustaa normaalia varovaisuutta noudattaen. Transnistriassa ongelmia saattaa tulla alueen viranomaisten kanssa. Itä-Ukrainan kriisi on vaikuttanut myös Moldovan, Venäjän ja Transnistrian väleihin. Turvallisuustilanteen kehitys on siis vaikeasti ennustettavissa. Ennen Transnistriaan matkustamista kannattaa tarkistaa Ulkoministeriön ajantasainen matkustustiedote sekä seurata tilannetta kansainvälisistä uutislähteistä.

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Anu Vaheristo, Flickr / Stefan Krasowski

Mainos: Matkoja Moldovaan ja Odessaan myy Traveller >>

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viinilähde

Joko tunnet tämän astetta eksoottisemman keittiön? Moldovalainen ruoka on todellista lähiruokaa

Chisinaun riemukaari

Onko tämä Euroopan tuntemattomin pääkaupunki? Tällainen matkakohde on Chișinău