Hyppää sisältöön

Onko tämä Euroopan tuntemattomin pääkaupunki? Tällainen matkakohde on Chișinău

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 24.11.2015
Moldovan Chișinău on Euroopan tuntemattomin pääkaupunki. Se viehättää vastakohdillaan, sillä se on yhtä aikaa moderni, vihreä ja ystävällinen sekä kovin neuvostoliittolainen. Lue kolme vinkkiä ja lähde tutustumaan Chișinăuhun.

Chișinău on eloisa, mutta rauhallinen

Moldovan pääkaupungissa Chișinăussa asuu noin 700 000 asukasta. Kaupunki on Moldovan suurin ja modernein, mutta silti pääkaupungiksi yllättävän rauhallinen. Leveät puistomaiset kadut ja suuret puut ovat omiaan luomaan kaupungille levollista tunnelmaa.

Kaupungin tunnettu historia ulottuu aina vuoteen 1436 saakka. Ulkoisesti kaupunki vaikuttaa kuitenkin nuorelta. Chișinău tuhoutui lähes kokonaan Toisen maailmansodan taisteluissa sekä vuonna 1940 sattuneessa maanjäristyksessä. Kaupunki jälleenrakennettiin tuhojen jälkeen, ja etenkin neuvostovaikutteet näkyvät arkkitehtuurissa ja leveissä kaduissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Chișinău kehittyy kokoajan, mutta massaturismi ei ole vielä löytänyt tietään sinne. Kaupunki tarjoaa siis kokeneellekin matkailijalle elämyksiä. Eurooppalaiset vaikutteet ovat kuitenkin jo nähtävissä esimerkiksi hotelli- ja ravintolatarjonnassa. Hintataso on silti edullinen. Chișinăussa onkin hyvä hemmotella itseään laadukkailla palveluilla.

Pääkaupunki tarjoaa nähtävää muutamaksi päiväksi. Moldovaan matkustavan on hyvä pitää Chișinăuta tukikohtana, ja tehdä sieltä päiväretkiä maaseudulle, kuuluisille viinitiloille sekä Transnistriaan.

Keskuspuisto
Puistot ovat Chișinăun sydän, joihin paikalliset kokoontuvat viettämään aikaa.

Tutustu keskustaan kävelykierroksella

Chișinăun vehreään keskustaan on helppo tutustua kävellen joko itsenäisesti tai opastetusti. Kaikki tärkeimmät nähtävyydet sijaitsevat lähellä toisiaan ja ne ehtii nähdä yhden päivän aikana. Keskusta on myös asemakaavaltaan selkeä, joten siellä on helppo suunnistaa. Mikäli aikoo liikkua kaupungilla pimeän aikaan, kannattaa mukaan varata taskulamppu. Kaupungin katuvalaistus on hämyisä.

Kaupungin pääkatu on Stefan cel Mare. Entisen hallitsijan mukaan nimetyllä kadulla kannattaa pistää merkille kaupungin arkkitehtuuri. Stefan cel Maren varrella ja sen läheisyydessä sijaitsee myös suurin osa nähtävyyksistä. Tärkeimpiä ovat Stefan cel Maren eli Tapani Suuren patsas, parlamenttitalo, Chișinăun riemukaari, Kristuksen syntymän katedraali, ooppera ja Presidentin palatsi.

Kävelykierroksella kannattaa ehdottomasti myös poiketa keskustan kahteen suureen puistoon, jotka toimivat kaupunkilaisten kokoontumispaikkoina ja olohuoneina. Puistoissa on kahviloita, joissa voi istahtaa rentoutumaan nähtävyyksien katselun lomassa. Niissä on myös kaikille avoin langaton verkko.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Stefan cel Maren varrella sijaitsee parhaimmat kaupat ja laadukkaimmat ravintolat. Poikkea pääkadulta myös muille isoille kaduille, kuten 31 August 1989-kadulle ja Bucurestille. Näiltä löytyy useita viehättäviä ruokapaikkoja sekä putiikkeja.

Mainos: Matkoja Moldovaan myy Traveller >>

Stefan cel Maren patsas
Stefan cel Maren patsas on tärkeä nähtävyys.

Tutustu historiaan ja nauti kulttuurista

Historian ystävän kannattaa suunnata kulkunsa Kansallismuseoon. Kansallismuseossa on nähtävillä kokoelma arkeologisia löydöksiä Orheiul Vechin luolaluostarialueelta, jonka historia ulottuu aina 1200-luvulle saakka. Lisäksi siellä on Toisen maailmansodan ja neuvostoaikaisia aseita.

Toinen kiinnostava kohde on Etnografinen ja luonnontieteellinen museo. Sen kokoelmiin kuuluu muun muassa esihistoriallisen, elefantin kaltaisen eläimen luuranko. Kirjallisuuden ystävää puolestaan ilahduttaa venäläisen runoilijan ja kirjailijan Aleksandr Puškinin museo. Se on perustettu paikkaan, jossa Puškin vietti kolme vuotta maanpaossa 1800-luvulla.

Maan kansallisteatteri ja ooppera sijaitsevat ydinkeskustassa 1940-luvulla rakennetussa ulkoapäin karussa rakennuksessa. Chișinăun ooppera ja baletti ovat kansainvälisesti tunnettuja laadustaan. Ohjelmistossa ovat olleet niin Pähkinänsärkijä kuin Madame Butterfly monien muiden tunnettujen teosten lisäksi. Vaikka oopperaan ja balettiin ei suhtautuisikaan intohimoisesti, kannattaa Chișinăussa käydä nauttimassa kulttuuriannos. Hinta ei ainakaan ole este, sillä halvimmat liput esityksiin irtoavat alle kymmenellä eurolla.

Kristuksen syntymän katedraali
Kristuksen syntymän katedraali on yksi Chișinăun tunnetuimpia nähtävyyksiä.

Ihastu paikalliseen ruokaan ja juomaan

Moldova on kuuluisa viineistään. Maassa valmistetaan runsaasti etenkin kuohuviiniä, mutta myös puna- ja valkoviiniä. Chișinăun ravintoloissa kannattaakin maistella paikallisten kuuluisimpien tuottajien kuten Cricovan, Milestii Micin ja Purcarin tuotteita.

Vaikka suuret tuottajat hallitsevat markkinoita, on maassa useita pieniä ja laadukkaita viinitiloja. Tutustu esimerkiksi Et Ceteran, Cojusnan, Equinoxin ja Mimin tuotteisiin. Lisäksi henkilökunnalta kannattaa tiedustella, onko heillä valikoimissa pientilojen erikoisempia viinejä. Jos matkustat Moldovaan lokakuussa, kannattaa myös käydä vuosittaisilla viinifestivaaleilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Moldovalainen ruoka on saanut runsaasti vaikutteita eri kansoilta ja kaikki ovat jättäneet jotain maan ruokakulttuurin. Moldovan maaperä on rikasta ja tarjoaa runsaan sadon. Lähes kaikki ruoka onkin tehty paikallisia raaka-aineita hyödyntäen.

Paikallisia erikoisuuksia kuten mămăligăa eli maissista tehtyä puuron ja leivän välimuotoa, sarmalea eli kaalinlehtikääryleitä ja erilaisia piiraita eli placinteja kannattaa suunnata maistelemaan perinteistä ruokaa tarjoavaan La Taifas- ravintolaan. Toinen hyvä vaihtoehto on Vatra Neamului. Molemmissa on iltaisin myös perinnemusiikkia.

Chișinăun yöelämä on vilkasta ja juhlat jatkuvat aamun pikkutunneille saakka. Moldovalainen viini, olut ja brandy ovat edullisia, drinkit yleensä hieman hinnakkaampia. Kaupungin kuumimmat menomestat kannattaa tiedustella paikallisilta.

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Anu Vaheristo, Flickr / Dave Proffer, Texx1978

Mainos: Matkoja Moldovaan ja Odessaan myy Traveller >>

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viinilähde

Joko tunnet tämän astetta eksoottisemman keittiön? Moldovalainen ruoka on todellista lähiruokaa

Tiraspol

Transnistria – maa, jota ei ole olemassa