Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Jamaika

Montego Bay on valkoisia hiekkarantoja ja letkeää lomatunnelmaa

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 13.06.2016
Montego Baysta löytyy Karibian tunnetuimmat elementit – valkoisia hiekkarantoja, reggaen rytmejä ja leppoisaa elämänmenoa.

Kiireetön elämänrytmi tarttuu

Jamaikan Montego Bay on maan toiseksi suurin liikekeskus heti maan pääkaupungin Kingstonin jälkeen. Lisäksi Montego Bay on Jamaikan suosituin lomakohde. Kaupunki sijaitsee vehreiden kukkuloiden ja Karibianmeren välissä. Täällä vallitsee rento tunnelma ja elämänrytmi, joka ehtii tarttua loman aikana. Upeat rannat, lämpimästi paistava aurinko, hyvät palvelut ja mielenkiintoiset tutustumiskohteet tarjoavat jokaiselle jotakin.

Kaupungin rannat ovat matalapohjaisia ja samalla lapsiystävällisiä. Karibianmeren vesi on kirkasta, mikä antaa upeat puitteet esimerkiksi sukellukselle ja snorklaukselle. Vesiurheilu, kuten snorklaus, melonta ja purjelautailu ovatkin suosittuja aktiviteetteja, joita Montego Bayssa voi harrastaa. Pääkatu Hip Streetin varrella sijaitsee monet Montego Bayn suosituimmista rannoista. Monilla paikallisilla on tapana kokoontua Dead End Beachilla auringonlaskun aikaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Montego Bay on yleisesti ottaen tunnettu upeista hiekkarannoista, reggaemusiikista ja rommijuomasta. Pieni osa Jamaikan saaren väestöstä edustaa rastafariuskontoa. Montego Bayssa kannattaa osallistua iltaisin järjestettäviin reggae-juhliin, joissa pääsee tanssimaan vaikka aamuun asti.

Montego Bay sopii lomailijalle, joka etsii lomalta täyttä rentoutta ja hauskuutta. Kohde sopii matalien rantojen ja hyvien hotellivaihtoehtojen vuoksi myös lapsiperheille. Mikäli esimerkiksi Aasian tunnetuimmat lomakohteet alkavat olla koluttuja, voisi Jamaika olla hyvä vaihtoehto.

Jamaika
Jamaika tarjoaa matkailjalle paratiisirantoja ja upeita auringonlaskuja.

Trooppinen ilmasto ja hurrikaanikausi

Montego Bayssa ja Jamaikalla vallitsee trooppinen ilmasto, ja keskilämpötila pysyttelee noin 25 ja 32 asteen välillä. Lämpimintä on kevättalvella ja suosituinta matkailuaikaa ovat kuukaudet joulukuusta huhtikuulle.

Sateita saadaan saaren pohjoisemmissa osissa tasaisesti ympäri vuoden, kun taas etelässä on kuivempaa. Montego Bay sijaitsee saaren pohjoispuolella. Keskimäärin suurimmat sateet osuvat touko-kesäkuulle ja loka-marraskuulle. Hurrikaanikausi kestää Jamaikalla kesäkuusta marraskuuhun. Hurrikaanikauden aikana saarta voivat riepotella useampikin trooppinen myrsky.

Harrastusmahdollisuuksia ja paikallisia tuliaisia

Montego Bay on Jamaikan suosituin ja monipuolisin turistien suosima lomakohde, joka houkuttelee satojatuhansia matkailijoita vuosittain.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Koska Montego Bay on rakennettu täyteen hotelleja ja kaupunki suurimman osan vuodesta vilisee turisteja, täytyy aidon jamaikalaista elämänmenoa hakea muualta. Hyviä retkikohteita löytyy esimerkiksi saaren eteläosasta, missä sijaitsee muun muassa Treasure Beach.

Jamaikan vuoristo on sekin tutustumisen arvoinen kohde. Kuuluisien kahviviljelmien seuduille voi tehdä niin kiertoajeluita kuin patikkaretkiä. Vuoristoon kannattaa kuitenkin lähteä tutustumaan vain luotetun matkanjärjestäjän kanssa.

Lisäksi vesiurheilumahdollisuudet ovat erittäin hyvät. Paikan päällä järjestetään erilaisia snorklaus- ja sukellusretkiä, joissa pääsee tutustumaan lähialueiden koralliriuttoihin ja kirkkaimpiin vesiin. Lisäksi hurjapäät voivat harrastaa surffausta ja purjelautailua. Montego Baysta löytyy myös useita golfkenttiä lajin harrastajille.

Kaupungin monet pienet kaupat myyvät pientä kotiin vietävää kengistä, koristeisiin ja paikalliseen rommiin. Täältä kannattaa ostaa myös yhtä maailman tunnetuinta kahvia, Jamaica Blue Mountain Coffeeta. Muuten jamaikalainen keittiö on tuulahdus keittiöistä ympäri maailman. Ravintoloissa käytetään takuulla tuoreita raaka-aineita ja kalaa onkin usein tarjolla mielenkiintoisten mausteiden kera. Lisäksi hedelmät ovat tuoreita ja erittäin hyviä.

Hintataso Jamaikalla ja Montego Bayssa on Suomea edullisempaa. Varsinkin ruoka ja juoma ovat huomattavasti huokeamman hintaisia. Koska Montego Bay on vahvasti turistien suosima kohde, hinnat eivät välttämättä ole niin alhaiset, kuin muissa Jamaikan kohteissa turistikeskuksen ulkopuolella.

Noudata tiettyä varovaisuutta

Vaikka Montego Bay on suosittu ja tunnettu rantalomakohde, on loman aikana syytä muistaa myös turvallisuus. Suosituilla hotellialueilla matkailija voi tuntea olonsa mukavaksi ja turvalliseksi, mutta samoin ei ole kaikissa osissa Jamaikan saarta.

Jamaikan pääkaupungissa Kingstonissa rikollisuutta voi pitää vakavana ongelmana. Myös Montego Bayssa on syytä varovaisuuteen turistialueiden ulkopuolella.
Matkailijan kannattaa siis pitää silmänsä auki ja välttää vaarallisiksi tiedettyjä alueita ja kaupunginosia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ajantasaista tietoa alueen turvallisuustilanteesta ja esimerkiksi tietoa eri retkikohteiden turvallisuudesta saa hotelleista.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN MONTEGO BAYSSA

Vesiputoukset Jamaikalla
Dunn’s River Falls –vesiputoukset ovat kuuluisia monesta yhteydestä, mutta ne ovat myös maailman ainoat vesiputoukset, jotka laskevat suoraan mereen.

Lennot Suomesta

Montego Bayn lähin lentokenttä on Donald Sangsterin kansainvälinen lentokenttä. Lisäksi maan pääkaupungissa Kingstonissa on toinen päälentoasema Norman Manleyn kansainvälinen lentoasema. Lennot Jamaikalle maksavat noin 900–1200 euroa.

Suomesta tehdään Jamaikalle myös pakettimatkoja. Ainakin Finnmatkat tekevät pakettimatkoja Suomesta Montego Bayn lomakohteeseen. Joskus voi olla mahdollista ostaa matkanjärjestäjän kautta pelkät lennot. Lopputalvesta voi olla myös edullisempia äkkilähtöhintoja Jamaikan lomakohteisiin.

Montego Bayn hotellit

Montego Bayn alueelta löytyy runsaasti hotelleja. Näistä moni on hyvälaatuisia ja jopa loistoluokan hotelleja. Osassa näistä on all-inclusive-palvelut. Montego Bayn turistialueen ulkopuolelta voi löytyä edullisempia ja vaatimattomampia majoitusvaihtoehtoja.

Liikkuminen ja julkiset kulkuvälineet

Helpoin ja edullisin tapa tutustua Montego Bayn kaupunkiin on kävellen. Alue on sen kokoinen, että sen pystyy hyvin hallitsemaan myös jalkaisin.

Montego Bayssa liikennöiviä julkisia liikennevälineitä ovat bussit ja junat. Niillä liikkuminen on edullista, mutta turvallisuus voi kuitenkin olla kyseenalainen. Etenkin Kingstonissa ei kannatta käyttää julkisia kulkuneuvoja heikon turvallisuustilanteen vuoksi. Oman auton vuokraus ei ole suositeltavaa erilaisen ajokulttuurin vuoksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Epämääräisiä takseja on myös syytä välttää. Fiksu matkailija käyttää Jamaikalla ainoastaan Jamaica Union of Travellers Associationin takseja, jotka ovat Jamaica Tourist Boardin valtuuttamia. Luotettavimmin taksin saa hotellin kautta tilaamalla. Matkan hinta on hyvä sopia etukäteen ennen taksiin nousemista.

MONTEGO BAYN NÄHTÄVYYDET

Jamaika
Retki Rick’s Cafén terassille on mukava tehdä retki esimerkiksi Tropical Dreamer Cruisen veneellä.

Martha Brae ja Dunn’s Falls

Nämä kaksi nähtävyyttä voi yhdistää yhden päivän retkellä. Martha Braen jokea pitkin pääsee matkustamaan bambulautalla viidakon läpi. Samalla pääsee tutustumaan viidakon eläinlajeihin. Päivän matka voi jatkua tämän jälkeen Dunn’s Falls vesiputoukselle, joka on maailman ainoa vesiputous, mikä laskee suoraan mereen. Dunn’s Falls vesiputouksen alueelta löytyy myös pieniä laguuneita.

Nine Miles – Bob Marleyn synnyinkylä

Nine Milesin kylässä pääsee vierailemaan Bob Marleyn synnyinkodissa, mikä toimii nykyään museona. Tämä kohde sopii kaikille, jotka vähänkään pitävät reggaemusiikista ja sen historiasta. Paikalla on myös mahdollista vierailla Bob Marleyn haudalla. Nine Miles sijaitsee noin kahden tunnin ajomatkan päässä Montego Baysta ja sinne tehdään opastettuja retkiä.

Maan parhaat rannat Negrilissa

Toinen suosittu rantalomakylä Negril sijaitsee Jamaikan länsikärjessä. Negrilin rannat ovat saaren suosituimpia ja aktiviteeteiltaan runsaimpia, ja kohteesta löytyy myös monia hotelleja. Negrilin ranta on usein rankattu maailman parhaimpien rantojen joukkoon. Montego Baysta on matkaa Negriliin noin 80 kilometriä.

MONTEGO BAYN PARHAAT

Flickr / oneluckyguyPalmuja ja turkoosia vettä Jamaikan Montego Baylla.
Montego Baylla riittää kauniita näkymiä.

Parhaat retkikohteet

1. Martha Brea ja Dunn’s Falls
2. Nine Miles
3. Negril
4. Pääkaupunki Kingston
5. Mystic Mountain seikkailupuisto

Montego Bayn parhaat rannat

1. Doctor’s Cave
2. Walter Fletcher Beach
3. Dead End Beach

Teksti: Nella Rahkonen
Kuvat: Finnmatkat, iStockphoto, Finnmatkat, Finnmatkat, Flickr / oneluckyguy