Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Jamaika

Aurinkoa ja reggaen rytmejä Jamaikalla

Rantapallo Päivitetty: 09.02.2015
Ystävällisten ihmisten kansoittama Jamaika houkuttelee vierailijoita upealla luonnolla, rannoilla ja rastafari-kulttuurilla.

Kulttuurien kiiretön sulatusuuni

Karibianmerellä sijaitseva Jamaika on rentoa rantalomaa kaipaavan unelmakohde. Saarella ei tarvitse kiirehtiä minnekään, ellei itse halua. Upeat rannat, lämpimästi paistava aurinko, hyvät palvelut ja mielenkiintoiset tutustumiskohteet tarjoavat jokaiselle jotakin.

Karibianmerellä Länsi-Intiassa kelluva Jamaika on Isoihin Antilleihin kuuluva saarivaltio. Se sijaitsee Kuuban eteläpuolella ja on Karibian kolmanneksi suurin saari.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jamaikan historia kietoutuu tiiviisti siirtomaa-aikaan, jolloin saarelta löytyi paljon kahvi- ja sokeriviljelmiä. Näille viljelmille britit toivat orjatyövoimaa Afrikasta ja suuri osa saaren monimuotoisesta nykyväestöstä on näiden orjien jälkeläisiä. Monet eri kulttuurit ovat saarella sulautuneet yhteen, luoden näin aivan omanlaisensa yhteisön ja kulttuurin.

Jamaika on tunnettu erityisesti upeista korallirannoistaan, reggae-musiikista ja rommista. Pieni osa saaren väestöstä tunnustaa rastafari-uskontoa.

Saaren suosituimpia matkailualueita ovat Montego Bay ja Negril.

Rantaloma Jamaikalla

Jamaikan ilmasto

Jamaikalla vallitsee trooppinen ilmasto, ja keskilämpötila pysyttelee noin 25 ja 32 asteen välillä. Lämpimintä on kevättalvella ja suosituinta matkailuaikaa ovat kuukaudet joulukuusta huhtikuulle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sateita saadaan saaren pohjoisemmissa osissa tasaisesti ympäri vuoden, kun taas etelässä on kuivempaa. Keskimäärin suurimmat sateet lankeavat maahan touko-kesäkuussa ja loka-marraskuussa.

Hurrikaanikausi kestää Jamaikalla kesäkuulta marraskuulle. Hurrikaanikauden aikana saarta voivat riepotella useatkin trooppiset myrskyt.

Rantoja ja reggaeta

Valkoiset, pitkät hiekkarannat ja sinisenä kimaltava meri ovat lomalaisen silmiä hivelevä näky. Monien mielestä Jamaikan palmujen reunustamat rannat lukeutuvatkin maailman parhaimpiin.

Saaren parhaat hiekat löytyvät Negrilistä, missä voi nauttia erityisen rennosta rantaelämästä.
Negril on etenkin kuumimpana matkailusesonkina usein täynnä ihmisiä, ääntä ja elämää. Rannalla on tarjolla myös paljon aktiviteettimahdollisuuksia.

Mikäli kaipaa lomaansa hieman rauhallisempaa rannalla loikoilua, löytyy Jamaikalta upeita rantoja lähes vieri vierestä – sen kun valitsee mieleisensä! Esimerkiksi Ocho Riosin lomakohteen tuntumasta löytyy paljon pieniä rantapoukamia.

Musiikin saralla Jamaika tarjoaa kaikkea sitä, mitä Bob Marleyn kotisaarelta sopiikin odottaa. Reggaemusiikin raikaessa on helppo potkaista sandaalit jalastaan, upottaa varpaansa hiekkaan ja nauttia elämästä.

Retkiä vuoristoon

Montego Bay on saarivaltion suosituin ja monipuolisin turistialue, joka houkuttelee satojatuhansia matkailijoita vuosittain.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Koska Montego Bay on rakennettu täyteen hotelleja ja kaupunki suurimman osan vuodesta vilisee turisteja, täytyy aidon jamaikalaista elämänmenoa hakea muualta. Hyviä retkikohteita löytyy esimerkiksi saaren eteläosasta, missä sijaitsee muun muassa Treasure Beach.

Jamaikan vuoristo on sekin tutumisen arvoinen kohde. Kuuluisien kahviviljelmien seuduille voi tehdä niin kiertoajeluita kuin patikkaretkiä. Vuoristoon kannattaa kuitenkin lähteä tutustumaan vain luotetun matkanjärjestäjän kanssa. Tällaisia ovat esimerkiksi Sun Venture Tours.

Herkkuruokia ja maailman parasta kahvia

Jamaikalainen keittiö ansaitsee oman lukunsa maailman keittiöiden joukossa – jo pelkästään kahvinsa vuoksi.

Saarelta ei kannata poistua maistamatta paikallisia erikoisuuksia: vuoristossa kasvanutta kahvia ja makeiksi drinkeiksi sekoitettua rommia. Rommi on erottamaton osa saaren kulttuuria ja paikallista Blue Mountain-kahvia tituleerataan usein maailman parhaaksi.

Jamaikalainen keittiö puolestaan on monimuotoinen sekoitus eri ruokakulttuureita. Ravintoloissa käytetään takuutuoreita raaka-aineita ja samana aamuna pyydystetyt kalat päätyvät matkailijan lautaselle mielenkiintoisten mausteiden kera.

Muista varovaisuus!

Vaikka Jamaika on suosittu ja tunnettu rantalomakohde, on lomahuumassa syytä muistaa myös turvallisuus. Suosituilla hotellialueilla matkailija voi tuntea olonsa mukavaksi ja turvalliseksi, mutta samoin ei ole kaikissa osissa saarta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jamaikan pääkaupungissa Kingstonissa rikollisuutta voi pitää vakavana ongelmana. Myös Montego Bayssa on syytä varovaisuuteen turistialueiden ulkopuolella.

Matkailijan kannattaa siis pitää silmänsä auki ja välttää vaarallisiksi tiedettyjä alueita ja kaupunginosia. Ajantasaista tietoa alueen turvallisuustilanteesta ja esimerkiksi tietoa eri retkikohteiden turvallisuudesta saa hotelleista.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN JAMAIKALLA

Majoitus Jamaikalla

Lennot ja matkat Suomesta

Jamaikan päälentoasemat ovat Kingstonissa sijaitseva Norman Manleyn kansainvälinen lentoasema ja Montego Bayssa sijaitseva Donald Sangsterin kansainvälinen lentoasema. Lennot Jamaikalle maksavat noin 900–1200 euroa. Suomesta tehdään Jamaikalle myös pakettimatkoja.

Jamaikan hotellit

Jamaikalta löytyy paljon hyvätasoisia ja jopa loistoluokan hotelleja.

Parhaimmat hotellit löytyvät saaren tunnetuimmista lomakohteista. Montego Bayn hotellivalikoima on kattava ja palvelut ovat lomakohteessa runsaita. Myös esimerkiksi Ocho Riosissa on tarjolla monia hyvätasoisia ja kalliita hotelleja.

Liikkuminen ja julkiset kulkuvälineet

Jamaikalla liikennöiviä julkisia liikennevälineitä ovat bussit ja junat. Niillä liikkuminen on edullista, mutta turvallisuus voi kuitenkin olla kyseenalainen. Etenkin Kingstonissa ei kannatta käyttää julkisia kulkuneuvoja heikon turvallisuustilanteen vuoksi. Oman auton vuokraus ei sekään ole ajokulttuurin vuoksi suositeltavaa.

Epämääräisiä takseja on myös syytä välttää. Fiksu matkailija käyttää Jamaikalla ainoastaan Jamaica Union of Travellers Associationin takseja, jotka ovat Jamaica Tourist Boardin valtuuttamia. Luotettavimmin taksin saa hotellin kautta tilaamalla. Matkan hinta on hyvä sopia etukäteen.

JAMAIKAN MATKAKOHTEET

Jamaikan matkakohteet

Montego Bay

Montego Bay sijaitsee saaren luoteisosassa ja sieltä löytyy kaikki, mitä matkailija mahdollisesti voi kaivata: hyvät hotellit, hienot rannat ja paljon harrastusmahdollisuuksia.

Negril

Suosittu rantalomakylä Negril sijaitsee Jamaikan länsikärjessä. Negrilin rannat ovat saaren suosituimpia ja aktiviteeteiltaan runsaimpia, ja kohteesta löytyy myös monia hotelleja. Negrilin ranta on usein rankattu maailman parhaimpien rantojen joukkoon.

Kingston

Jamaikan hektinen pääkaupunki Kingston tarjoaa vastakohdan rennoille rannoille. Saaren kaakkoisosassa sijaitsevassa kaupungissa on paljon nähtävää. Suosittu kohde on esimerkiksi Bob Marley -aiheinen museo.

JAMAIKAN PARHAAT

Golfia Jamaikalla

Jamaikan plussat

  • Upeat rannat ja trooppinen ympäristö
  • Paljon aktiviteetteja
  • Ystävällinen paikallisväestö

Jamaikan miinukset

  • Etenkin Kingstonissa voi olla turvatonta
  • Hurrikaanikausi kesä-marraskuussa
  • Hidastempoinen elämäntapa voi joskus ärsyttää

Lisätietoa

Virallinen matkailusivusto
Jamaica Guide

Kuvat: Flickr / John Donges, Flickr / rappensuncle, Flickr / Loren Sztajer, Flickr / Abeeeer, Flickr / MoreThanGolf