Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Irlanti

Dublinissa ei voi olla viihtymättä

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.03.2020
Dublinin kotoisa tunnelma saa matkailijan viihtymään kaikkina vuodenaikoina.

Irlannin pääkaupunki Dublin on suosittu viikonloppukohde. Vihreän saaren rento tunnelma tarttuu jo muutamassa päivässä. Dublinista käsin on helppo tehdä retkiä myös ympäristön pikkukaupunkeihin ja luontokohteisiin.

Dublin on rento viikonloppukohde

Irlantilaiset tunnetaan kovia kärsineenä kansana, joka silti on osannut säilyttää hyväntuulisuutensa. Tämä elämäniloinen maine ei ole tyhjästä syntynyt. Irlantilaiset ovat nauravaista ja ystävällistä kansaa ja se näkyy yhtä lailla maaseudulla kuin urbaanissa Dublinissakin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Dublin on tyypillinen pidennetyn viikonlopun kaupunkilomakohde tai alkupiste autolomailijan Irlannin-kierrokselle. Kaupunki sopii monenlaisille matkailijoille. Kiinnostavaa tekemistä löytävät yhtä lailla reppureissaajat, kulttuurimatkailijat kuin lapsiperheetkin.

Dublin sijaitsee Irlannin itärannikolla paikassa, jonne merten yli saapuneet viikingit perustivat siirtokuntansa jo 800-luvulla. Viikingeillä, kelteillä ja briteillä on kaikilla ollut osansa kaupungin pitkässä historiassa.

Irlannissa sataa usein

Irlannissa sataa aina

Irlannin ilmasto on sateinen ja kostea, ja vaikka Dublin sijaitseekin tilastollisesti kuivemmalla puolella maata, on sateenvarjo syytä pakata mukaan, matkustitpa minä vuodenaikana tahansa.

Sateisuutta ei kannata säikähtää, sillä Irlannin sateet loppuvat usein yhtä yllättäen kuin alkavatkin. Varttitunnin pisaroinnin jälkeen voi koko loppupäivän paistaa aurinko.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kevätkuukaudet ovat parasta aika matkustaa Irlantiin, mutta oikein varustautuneena Dublinissa viihtyy yhtä lailla talven tuulten tuivertaessa. Kaupungin kiinnostavuus perustuu aivan muihin tekijöihin kuin säähän.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN DUBLINISSA

Dublinissa pääsee helposti kulkemaan jaloin

Lentäen Helsingistä tai Tampereelta

Dubliniin voi lentää Suomesta suoralla lennolla sekä Helsingistä että Tampereelta. Lentojen hinnat vaihtelevat kausittain ja tarjousten mukaan.

Halvimmillaan matkaan pääsee Ryanairilla Tampereelta vain muutamalla kympillä.

Hotellitarjonta on laaja

Dublinissa on tarjolla runsaasti majoitusmahdollisuuksia matkailijoille. Edullisinta on majoittua hostellissa tai bed and breakfast –majatalossa, mutta myös monet kaupungin hotellit sopivat budjettimatkaajalle.

Kaupungin laatuhotelleista tunnetuin on U2-yhtyeen Bonon ja The Edgen omistama The Clarence-hotelli aivan keskustassa Liffey-joen rannalla.

Dublinin ehkä mukavinta hotellialuetta on Temple Bar aivan keskustassa. Sieltä käsin on helppo liikkua kaikkialle ja suurin osa nähtävyyksistä on kävelymatkan päässä. Temple Bar on myös yöelämän keskittymä, joten hiirenhiljaisia öitä kaipaavan kannattaa pyytää huone hotellin yläkerroksista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Full irish breakfast on tuhti elämys, joka kuuluu automaattisesti lähes kaikkien hotellien pakettiin – ja jos ei, niin sitä kannattaa kokeilla muualla ainakin kerran Dublinissa ollessasi!

Pienessä kaupungissa on helppo liikkua jalkaisin

Dublinin keskustassa on helppo liikkua kävellen. Julkinen liikenne toimii vaivatta ja busseilla pääsee kaikkialle, minne ei jaksa kulkea jalkaisin.

Liffey-joki jakaa kaupungin kahtia aivan ydinkeskustasta. Joen etelä- ja pohjoispuolia yhdistävät useat sillat, joista kuuluisin on Ha´Penny, eli The Half Penny Bridge. Nimi on peräisin ajoilta, jolloin jokaisesta sillan ylityksestä piti maksaa vartijalle puolikas penni.

Autonvuokraus on Irlannissa hieman Suomea edullisempaa. Jos tarkoitus on liikkua muuallakin kuin Dublinissa, on oma vuokra-auto julkisilla liikkumista joustavampi vaihtoehto. Pelkkää kaupunkilomaa varten autonvuokraus ei kannata.

DUBLININ NÄHTÄVYYDET

Irlantilaiset viihtyvät pubeissa

Ei Dublinia ilman Guinnessia

Dublinin ja samalla koko Irlannin suosituin käyntikohde on Guinness Storehouse. Paikka ei lukeudu aivan ydinkeskustan kortteleihin, mutta sinne pääsee helposti bussilla tai puolen tunnin reippailulla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vanhaan varastohalliin rakennettu laaja näyttely perehdyttää Guinnessin valmistuksen saloihin sekä maineikkaan nyt jo yli 200-vuotiaan yrityksen historiaan sekä maailmankuulun brändin syntytarinaan.

Kierroksen Guinness Storehousessa päättävät ilmainen tuoppi ja komea näköala ylimmän kerroksen Gravity Barissa.

Viskinystävien must-kohde Dublinissa on The Old Jameson Distillery, jossa perehdytään irlantilaisen viskin hienouksiin ja kerrotaan muun muassa, mikä ero on whiskyllä ja whiskeyllä: jälkimmäinen nimittäin on irlantilaista, ensimmäinen ei.

Pubi on irlantilaisten olohuone

Korttelipubit ovat Irlannissa olohuoneita, joissa monet pistäytyvät lähes päivittäin. Pubi toimii kodin jatkeena ja sosiaalista elämää vietetään tuopillisen ääressä.

Livemusiikkia ja rentoa pubitunnelmaa löytää Irlannissa milloin tahansa. Temple Barin alue Liffey-joen eteläpuolella on tiivis pubien ja ravintoloiden keskittymä. Alueella on korttelikaupalla paikkoja, joissa musisointi alkaa usein jo aikaisin iltapäivällä. Temple Barissa liikkuu paljon turisteja, ja osa tarjonnasta onkin selkeästi matkailijoille suunnattua.

Dublinin ostoskadut

Kaupunkia halkova Liffey-joki jakaa Dublinin kahteen osaan, north and south of the river, joen pohjois- ja eteläpuoleen. Näistä pohjoispuoli on myöhemmin rakennettua aluetta ja sen O´Connell Street Dublinin pääkatu.

Parhaat ostosalueet löytyvät pääkadun O´Connel Streetin ympäristöstä: täältä löytyvät ketjuliikkeet ja merkkikaupat. O´Connell Streetillä sijaitsee myös Dublinin suurin kirjakauppa Eason and Son.

Joen eteläpuolen ostosaluetta on Grafton Street ympäristöineen ja myös Temple Barin seudulta löytyy kiinnostavaa shoppailtavaa pikkupuotien ja taidekäsitöiden ystäville.

Trinity College ja muut klassikot

Dublinin klassisiin käyntikohteisiin kuuluvat Christ Church Cathedral, Dublin Castle ja komea kaupungintalo.

Historiaa löytyy myös pääpostista, jonka seinissä luodinreiät muistuttavat edelleen lähes sadan vuoden takaisesta Irlannin kohtalon ratkaisseesta kapinasta. Irlannin tasavallan perustamisjulistus luettiin pääpostin rappusilta pääsiäismaanantaina vuonna 1916.

Dublinin yliopiston Trinity Collegen kampusalueen kiertely ja ulkopuolelta ihaileminen onnistuu matkailijalta ilman maksuja tai pääsylippuja.

Sisällä yliopistolla etenkin Trinity Collegen kirjaston 200 000 niteen kokoelma tekee vaikutuksen. Kattoon saakka ulottuvista tummista puuhyllyistä tulee väistämättä mieleen Harry Potterin Tylypahka.

Kirjastoon pääsee tutustumaan Book of Kells -näyttelyn yhteydessä. Kellsin kirja kuuluu Irlannin kansallisaarteisiin, kuten myös samassa näyttelyssä esillä oleva maan vanhin harppu. Harppu on Irlannin ikiaikainen symboli, joka löytyy myös maan eurokolikosta.

Lähiseudun nähtävyydet

Dublinista on helppo tehdä päiväretkiä rannikolle tai ympäröivälle maaseudulle joko vuokra-autolla tai julkisilla liikkuen. Kaupungin matkailutoimiston (Suffolk St, Dublin 2) kautta löytyy myös laaja tarjonta valmiita päiväretkiä seudun eri nähtävyyksille.

Wicklow-vuorten seutu pääkaupungin eteläpuolella on suosittua patikointimaastoa. Siellä maisema on kauniin rauhallista. Vihreät nummet jatkuvat silmänkantamattomiin ja autoilija joutuu varomaan lammaslaumoja.

Dublinista pohjoiseen kiinnostavin kohde Boynen laakso, jonka tärkein nähtävyys on Newgrange, yksi Euroopan merkittävimmistä muinaishaudoista. Arvoituksellinen Newgrange on todennäköisesti on koko maailman vanhin aurinko-observatorio.

Muita kiinnostavia kohteita pääkaupungin ympäristössä ovat esimerkiksi Dun Laoghairen satamakaupunki ja sen naapurissa olevat pienemmät Dalkeyn ja Killineyn kylät kauniine rantoineen. Niihin pääsee nopeasti ja edullisesti DART-paikallisjunalla suoraan Dublinin keskustasta.

Dalkey ja Killiney tunnetaan luksustonteistaan ja lukuisista julkkisasukkaistaan. Täällä asuvat esimerkiksi elokuvaohjaaja Neil Jordan ja kirjailija Maeve Binchy sekä U2:n Bonon ja Edgen lisäksi muusikoista esimerkiksi Enya ja Van Morrison. Irlannin supertähdet muuttavat harvoin pois kotimaastaan.

DUBLININ PARHAAT

Dublinin suosittu pub

Tunnetuimmat pubit

 1. Temple Bar (47-48 Temple Bar)Brazen Head (20 Bridge St Lower)
 2. Oliver St. John Cogarty (58-59 Fleet St)
 3. Quays (11 Temple Bar)
 4. Fitzsimons (21-22 Wellington Quay)

Parhaat ostospaikat

 1. Grafton Street – Dublinin vilkkain ostoskatu
 2. George´s Street Arcade – vanha kauppahalli, second hand -liikkeitä ja kahviloita
 3. St Stephens´s Green Centre – suuri tavaratalo
 4. Francis Street – kiinnostavia antiikkiliikkeitä
 5. Moore Street Market – markkinakulttuuria aidoimmillaan

Kiinnostavimmat historialliset kohteet

 1. Trinity College – Oxfordin irlantilaisversio ja upea kirjasto
 2. Dublin Castle – ylellisiä saleja ja keskiajan kellareita
 3. Saint Patrick´s Cathedral – Irlannin suurin kirkko
 4. Dublinia – aikamatka viikinkien Dubliniin
 5. National Gallery – vaikuttava taidekokoelma
 6. St. Stephens´s Green – Arthur Guinnessin dublinilaisille lahjoittama puisto
 7. General Post Office – luodinjälkiä itsenäisyystaistelusta
 8. Dublin Writers Museum – vieraile Joycen, Beckettin ja Shaw´n jalanjäljillä
 9. Kilmainham Gaol – entinen vankila, jossa istuivat tuomioitaan monet brittiajan poliittiset vangit
 10. City Hall – temppelimäinen kaupungintalo pylväineen

www.visitdublin.com

Riikka Krenn

Kuvat: Shutterstock, dusi_bbg , lennox_mcdough , Miguel Mendez

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää