Kohdeopas: Gambia

Gambia on pieni maa Afrikassa

Gambia on yksi Afrikan pienimmistä maista, mutta sillä on valtava sydän. Vieraanvaraiset ihmiset ja vaikuttava luonto ovat maan valttikortteja.

Gambiasta on kasvanut suosittu talvikohde hellivän sään, ystävällisten paikallisten ja ainutlaatuisen luontonsa ansiosta. Kohde sopii etenkin niille, jotka arvostavat rauhallisuutta ja joiden tavoitteena on rentoutua lomalla.

GAMBIA MATKAKOHTEENA

Gambia on myös loistava rantakohde

Pieni maa, suuri sydän

Pienen Gambian ainoa rajanaapuri on Senegal, jonka sisällä Gambia sijaitsee. Maalla on matkailijoidenkin onneksi kuitenkin myös pätkä Atlantin rantaviivaa, jossa valkea hiekka ja turkoosi meri kohtaavat. Gambia sijaitsee Afrikan länsirannikolla päiväntasaajan ja Kravun kääntöpiirin välissä.

Vaatimattomasta koostaan huolimatta Gambiassa riittää nähtävää. Maa on mainio rantakohde, ja sen suosituimmat suosituimmat hotellialueet, Bakau, Kololi ja Kotu, sijaitsevatkin kaikki Atlantin rannalla melko lähellä pääkaupunki Bajulia ja maan suurinta kaupunkia Serrekundaa. Rannikolta Gambia jatkuu kapeana kaistaleena sisämaahan seuraillen Gambia-jokea, jota reunustavat sademetsät ja asuttavat sadat eläinlajit.

Aurinkovarma talvikohde

Gambian ilmasto suosii matkailijoita Suomen talvisin. Aurinko ja lämpö ovat lähes taattuja, ja ilma on kuivaa hiostavan kosteuden sijaan. Kesäkuusta lokakuuhun on sen sijaan sadekausi, jolloin kosteutta todella riittää.

Gambia on talvilomakohde, ja varsinainen matkailukausi kestää korkeintaan marraskuusta toukokuuhun. Suomesta matkoja järjestetään vain joulukuusta helmikuuhun, jolloin sää takuulla hellii lomalaisia.

Rantaloma rennoimmillaan

Gambia on mahtava kohde rentouttavan rantaloman viettoon. Maan lähes koko rantaviiva, joka tosin on vain 80 kilometriä, on hiekkarantaa. Näillä Gambian kullaksi kutsutuilla rannoilla kelpaakin loikoilla paahtavan auringon alla.

Rantabaarit ja -ravintolat pitävät huolen, ettei nestehukasta tai nälästä tarvitse kärsiä. Harrastusmahdollisuuksia ei juuri ole, joten hyvä kirja kannattaa ottaa mukaan.

Lähde luontoretkelle

Rannalla makoilun lisäksi kannattaa tutustua myös Gambian upeaan luontoon. Parhaiten sen erikoisuuksiin pääsee tutustumaan opastetuilla retkillä, joita järjestetään useita erilaisia. Vaihtoehtoina ovat esimerkiksi leppoisa risteily Gambia-joella, jeeppisafari yhdessä maan monista luonnonpuistoista tai linturetki sademetsässä.

Gambialaisia erikoisuuksia

Gambia on köyhä maa, joten eurooppalaisen matkailijan ympärillä pyörii kaikenlaisia kaupustelijoita ja palveluiden tarjoajia. Paikalliset ovat kuitenkin erittäin ystävällisiä ja aidosti kiinnostuneita vierailijoista.

Tinkiminen on tärkeä osa gambialaista kaupantekoa. Toreilla hinnat voi tinkiä noin kolmannekseen. Hyviä tuliaisostoksia ovat esimerkiksi batiikkityöt, mittatilausvaatteet, kankaat sekä puiset koriste-esineet ja korut.

Iltaelämä on eläväistä ja monipuolista. Hotellialueilta löytyy ravintoloita, baareja ja diskoja, joissa illan vietto on turvallista ja viihdyttävää. Kaupungille lähtiessä on muistettava turvallisuus, sillä länsimaalainen matkailija vetää aina huomiota puoleensa. Ainakin kerran reissussa on koettava afrikkalainen tanssiesitys, jonka värikkyys ja kiihkeys ovat ainutlaatuisia.

Gambialainen ruoka on usein voimakkaasti maustettua kalaa, kanaa tai lihaa riisillä. Etenkin rannikolla valmistetaan runsaasti kalaruokia. Syömässä kannattaa ehdottomasti käydä hotellialueen ulkopuolella, sillä paikallisten omistamien ravintoloiden hintataso on murto-osa hotelliruokien hinnoista.

Gambiassa on runsaasti hyttysiä ja muita ötököitä. Myös malariahyttyset ovat yleisiä, joten varotoimiksi suositellaan malarialääkitystä. Jo kotoa kannattaa ottaa mukaan myös aurinkovoiteita, hyttyskarkotteita ja taskulamppu.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN GAMBIASSA

Gambialainen liikenne on kaaos

Valmismatkalle tai itsenäisesti

Gambiaan voi matkata joko valmismatkalla tai reissun itsenäisesti järjestäen. Valmismatkoja järjestää esimerkiksi Tjäreborg joulukuusta helmikuuhun. Muuten Suomesta matkatessa tulee ostaa lennot ensin esimerkiksi Tukholmaan, Lontooseen tai Barcelonaan, josta voi jatkaa Gambiaan.

Gambian kansainvälinen lentokenttä sijaitsee Banjulin lähellä Yundumissa. Kenttä on nimeltään Banjulin kansainvälinen lentokenttä tai Yundum International. Lentoasemalta on vain noin 20 kilometrin matka suosituimmille hotellialueille Bakauun, Kololiin ja Kotuun.

Rantahotellit ovat varma valinta

Suurin osa vierailijoista majoittuu jollekin Gambian rannikon lomakohteista, jotka sijaitsevat palmujen värittämillä hiekkarannoilla. Rantahotellit muodostuvat yleensä muutamasta rakennuksesta, joita ympäröi kaunis puutarha kasveineen ja uima-altaineen. Tunnelma on monesti hyvin länsimaalainen.

Mikäli haluaa majoittua muualle kuin rantahotelleihin, on Gambian maaseudulla tarjolla mökkejä ja vierastaloja yöpymiseen. Mukavuudet eivät vastaa rantahotellien tarjontaa, mutta majoittumalla hotellikylien ulkopuolelle pääsee näkemään Gambian aidompana ja lähempää.

Gambian liikenne on yllättävää

Gambialainen liikenne on kaaos. Kulkee sitten autolla, polkupyörällä tai kävellen, kannattaa olla varovainen. Liikkuessa on hyvä muistaa, ettei moottoriajoneuvojen seuraavaa liikettä tai suuntaa kannata pyrkiä ennakoimaan.

Suurimpien paikkakuntien välillä liikennöi paikallisbusseja. Myös taksilla voi kulkea, mutta silloin kannattaa aina sopia hinta ennen lähtöä. Samalla voi neuvotella myös paluumatkasta, sillä kuski jää yleensä odottamaan matkalaisia.

Taksia varmempi kulkuväline lyhyiden välimatkojen kulkemiseen on polkupyörä, joita vuokrataan suosituimmilla turistialueilla.

GAMBIAN MATKAKOHTEET

Gambian hiekkaranta

Hiekkarannalta sademetsään

Gambian merkittävimmät paikkakunnat sijaitsevat kaikki melko pienellä alueella rannan tuntumassa. Hiekkarantojen ja palmupuiden takana Gambia kuitenkin jatkuu 500 kilometriä itään myötäillen maan halkovaa Gambia-jokea. Vaikka suurin osa gambialaisista asuukin rannikkoalueella, ei sisämaata voi missään nimessä kuvailla kuolleeksi. Jokea ympäröivä trooppinen sademetsä on koti muun muassa apinoille, virtahevoille, varaaneille, krokotiileille ja papukaijoille sekä sadoille muille eläinlajeille.

Joelle, sademetsään ja maaseudulle järjestetään erilaisia retkiä asiantuntevien oppaiden johdolla. Jeeppisafari vie tutustumaan gambialaisiin kyliin sekä kansallispuistoalueille ja veneretkillä näkee kattavasti jokea ympäröivän luonnon ja asutukset.

Eläinten ystävien kannattaa vierailla myös Bakaussa kuuluisalla Kachikallyn krokotiilialtaalla. Satoja vuosia vanha paikka on koti lähes sadalle krokotiilille, joita onnekkaat vierailijat pääsevät myös ruokkimaan ja koskemaan. Lisäksi altaan vedellä uskotaan olevan parantavia voimia, ja etenkin perheenlisäystä toivovat naiset osallistuvat altaalla suoritettavaan rituaaliin.

Kaupungit Banjul ja Serrekunda

Gambian pääkaupunki Banjul on vain 50 000 asukkaan kaupunki. Banjul sijaitsee saarella kohdassa, jossa Gambia-joki laskee Atlanttiin. Joen eteläpuolelle pääsee pääkaupungista siltoja pitkin, mutta pohjoisrannalla sijaitsevaan Barraan pitää kulkea lautalla.

Banjulin kaduilla ja toreilla pääsee näkemään aitoa gambialaista kaupunkielämää, josta hotellialueiden rantabaarit ovat usein kaukana. Banjulin suosituin tori, Albert Market, tarjoaa kurkistuksen afrikkalaiseen kiihkeyteen. Paikalliset tekevät torilla päivittäiset ostoksensa, mutta tarjolla on myös esimerkiksi käsitöitä ja koruja. Torilta voi tehdä löytöjä, kunhan jaksaa gambialaiseen kaupankäyntiin erottamattomasti kuuluvaa tinkimistä.

Gambian suurin, eläväisin ja äänekkäin kaupunki on Serrekuda, joka myös sijaitsee Atlantin tuntumassa. Suosituimmat rantakohteet sijaitsevat aivan Serrekudan lähistöllä.

Lisätietoa

Gambian englanninkieliset matkailusivut

Laura Uotila

Kuvat: Flickr / dorothy.voorhees , clurr , 300td.org , Victoria Reay

Päivitetty: 5.2.2015

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

5 kommenttia

Olimme Gambiassa Cape Point hotellissa maaliskuun 2018 alussa.
Ihastuimme heti ihmisten iloisuuteen ja ystävällisyyteern. Olimme kuulleet varoituksia bumstereista, mutta meitä eivät häirinneet. Hyväntuulisuus oli tarttuvaa. Tuntui, että hymyilimme aina. Tutustuimme myös paikallisiin ihmisiin ja kävimme jopa heillä kylässä.
Oppaana meillä oli Pa Njie niminen mies. Hän löytyi kun kyselimme vähän ihmisiltä luotettavaa opasta.
Hän oli sekä luotettava jettä rehellinen. Järjesti retket toivomamme mukaisesti ja jopa toimi “juoksupoikana” jos tarvitsimme jotain, mitä ei lähikaupasta löytynyt. Usein kuulimme paikallisilta ihmisiltä: You have the best man! Olimme samaa mieltä.
Whatsapp numero:00 220 703 0826 Hänen luvallaan ilmoitettu! Hänet löytää myös Cape Point hotellin kaupasta no 15.

Voin vielä lisätä, että jos on tyytyväinen johonkin taksikuskiin, niin pyytäkää kortti tai yhteystiedot muuten, niin voitte pyytää aina samaa kuskiksi.
Itse en voi muuta kuin suositella Alieuta eli Alieu Touray ja Gambiassa ollessanne hänen puhelinnumeronsa on tämä: +220-7213359.

Matkakokemuksia Gambiasta!
Olimme mieheni kanssa viikon lomareissulla Gambiassa tammikuun alussa 2017 ja täytyy sanoa, että siinä on kokemisen arvoinen matkakohde!
Gambia on pieni, erittäin köyhä Länsi-Afrikan valtio, mutta ihmisten iloisuus ja positiivinen elämänasenne on uskomaton.
Ilmasto on Suomesta talvimatkalle lähtevälle ihanteellinen n. +30 – 35 astetta ja aikaeron vaikutuksia ei kahden tunnin erolla huomaa.
Matkastamme teki täydellisen kuitenkin ihana, sydämellinen ja aidosti viihtyvyydestämme sekä turvallisuudestamme välittänyt paikallisoppaamme Mr. E. Sonko! Sonkon kanssa kiersimme Serrekundan markkinat, Senegalin safarin sekä tutustuimme paikalliseen elämäntapaan ja rentouduimme veneretkellä upeiden mangrovemetsien ympäröiminä. Yksi matkan sykähdyttävimpiä kokemuksia oli vierailu paikallisessa koulussa!
Mr. Sonko on virallinen paikallisopas ja räätälöi retkemme juuri niinkuin itse toivoimme! Suurin osa reissuistamme oli huomattavasti Tjäreborgin valmisretkiä halvempia, jonka lisäksi näimme ja koimme juuri sen mitä halusimme. Sonko huolehti turvallisuudestamme erittäin hyvin ja vastaukset saimme kaikkeen mikä mieltämme sattui askarruttamaan. Mikäli olette siis suuntaamassa Gambiaan ottakaa ihmeessä yhteyttä Sonkoon ([email protected]), hän tekee matkastanne ikimuistoisen! Ilman luotettavaa paikallisopasta paikalliset markkinat ovat kokeneellekin matkaajalle melkoinen kulttuurishokki. Hänen seurassaan saimme kulkea ja ihmetellä vapaasti ja hoitipa hän tuliaisten tinkimisenkin puolestamme ja säästimme pitkän pennin. Kertokaa, että Minttu ja Lassi suosittelivat häntä ja palvelu on varmasti ensiluokkaista.
Hyvää Gambian matkaa kaikille!

Yhdyn ylläolevaan. Sonko oli huipputyyppi ja räätälöi meillekin reissut mielemme mukaan. Kävimme Senegalissa Fatallahissa, Sonkon kotikylässä ja paikallisessa koulussa, läheisessä upeassa suojelumetsässä ja näimme paljon muutakin. Reissut olivat kiireettömiä ja antoivat käsitystä paikallisesta elämästä joka poikkeaa paljon omastamme. Sonko on mies jolla on tavoitteita ja unelmia. Hänelle ja perheelleen reissuista jäävä raha on varmasti tarpeen.

Sanokaa Kirsiltä ja Santulta terveisiä.