Hyppää sisältöön

Matkailijan parhaat Google-niksit – nämä kikat helpottavat matkaasi!

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 20.06.2012
Lue Googlen 10+1vinkkiä, joiden avulla sekä matkan suunnittelu että liikkuminen paikan päällä helpottuvat!

Hakukoneestaan tunnettu Google tarjoaa useita käteviä työkaluja lomasuunnitteluun. Myös paikan päällä kohteessa älypuhelin sovelluksineen auttaa selviämään monesta haasteesta helpommalla.

Lue Googlen 10 + 1 vinkkiä, joiden avulla sekä matkan suunnittelu ennen lähtöä että liikkuminen tien päällä ollessa helpottuvat!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

1. Street View näyttää lomakohteen etukäteen

Onko hotelli, jota olet varaamassa hienostoalueella vai slummissa? Katso Street Viewistä etukäteen, mitä nähtävyyksiä tai muuta mielenkiintoista lähimaastosta löytyy. Hiirtä liikuttelemalla pääsee “katselemaan ja kävelemään” ympäristöön.

Street View’ssa on katutason 360° näkymä jo kymmenistä maista ja sadoista kaupungeista. Street View toimii jopa suosituissa turistikohteissa kuten huvipuistoissa ja eläintarhoissa.

2. Hotel Finder kertoo millä alueella kannattaa yöpyä

Hotellin varaaminen on nykyisin helppoa, mutta mistä tietää miltä alueelta kannattaa majapaikkaa etsiä? Googlen Hotel Finderilla voi katsoa kaupungin lämpökarttaa, joka näyttää mitkä alueet ovat kaikkein suosituimpia. Palvelu on vielä kokeiluasteella ja kaupunkien määrä on rajallinen.

Google Hotel Finder kertoo missä kannattaa yöpyä

3. Valuuttakurssit nopeasti

Hintatiedot eri maissa ilmoitetaan usein paikallisessa valuutassa. Nopein tapa nähdä hinta euroissa on kirjoittaa suoraan Googlen hakuriville summa ja valuutta, esimerkiksi 4200 JPY in EUR. Haku kertoo hinnan suoraan päivän kurssilla muunnettuna hakusivun ylälaidassa. Sama toimii Chromessa suoraan selaimen osoiterivillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Ota printti kartasta

Joskus paperikartta on varmin vaihtoehto. Helppo tapa löytää esimerkiksi juna-asemalta hotellille on katsoa reitti etukäteen Google Mapsilla ja tulostaa se reissuun mukaan. Tulosteessa näkyvät sekä kartta että ohjeet kävelyyn tai autoiluun perille saakka.

5. Varaudu ruuhkiin

Oletko suunnittelemassa autolomaa? Google Maps näyttää arvion liikenneruuhkista valittuun aikaan. Esimerkiksi Saksassa heinäkuut ovat ruuhkaisia, mutta tällä hetkellä suuret tiet vetävät hyvin.

Googlen ruuhkakartta

6. Kulje julkisella liikenteellä kuin paikallinen

Mobiilikartat ja gps-navigointi ovat helpottaneet monen lomalaisen elämää huomattavasti. Nyt eksyminen on vaikeampaa kuin koskaan – kunhan kännykän akussa riittää virtaa. Google Mapsin kännykkäversio näyttää myös julkisen liikenteen. Voit siis hakea parasta metro- tai junayhteyttä Ginzasta Shibyaan Tokiossa. Ohjelma näyttää jopa eri reittivaihtoehtojen hinnat, lähtöajat ja laiturit tai pysäkkien numerot.

7. Puhu kieliä

Onko loma-asuntosi vedenkeittimen ranskankielinen ohje liian kryptinen? Google Translaten mobiiliversio kääntää tekstin nopeasti. Ohjelma ei kuitenkaan rajoitu pelkkään tekstiin. Voit pyytää paikallista kalakauppiasta puhumaan suoraan puhelimeen ja Translate kääntää tarinoinnin suoraan puheeksi. Suomea ohjelma ei vielä puhu, mutta jos englanti sujuu, voit puhua kuin paikallinen.

Ohjelma auttaa jopa vieraiden kirjoitusmerkkien, kuten kiinan tai japanin, kääntämisessä: merkit voi piirtää ruudulle sormella.

8. Selvitä mitä nähtävyyttä katselet

Google Goggles -kännykkäohjelmalla voi osoittaa nähtävyyttä – vaikkapa huokausten siltaa Venetsiassa – ja se kertoo mistä kohteesta on kyse. Gogglesilla voi myös ottaa kuvan vaikkapa ruokalistasta ja ohjelma kääntää ruokalajien nimet ymmärrettävämmälle kielelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

9. Etsi parhaat ravintolat

Google Maps osaa neuvoa reittejä, mutta se näyttää myös läheltä löytyvät ravintolat ja muut palvelut ja kertoo mitä mieltä muut kävijät ovat niistä olleet. Ravintoloita voi rajata myös esimerkiksi hintaluokan tai arvosanan mukaan.

10. Ota muistot mukaan

Google+ Instant Upload on kätevä toiminto paljon kännykkäkuvia ottavalle. Kuvat jäävät usein puhelimeen, mutta Instant Upload siirtää ne automaattisesti suoraan verkkoon, mistä ne on helppo jakaa ystäville, katsoa diashowna loman jälkeen tai lähettää valokuvaliikkeeseen tulostettavaksi.

+1. Säästä datalaskussa

Mobiilidata maksaa paljon ja monet kätevät apuohjelmat käyttävät jonkin verran puhelimen datayhteyttä. Monella operaattorilla on myytävänä paketteja, jotka sisältävät esimerkiksi 50 tai 100 megatavua ulkomailla käytettävää datasiirtoa. Vaikka paketit ovat kohtalaisen kalliita, tulee yhteyden käyttö niiden avulla kuitenkin huomattavasti halvemmaksi kuin ilman pakettia.

Jos viettää lomakohteessa useampia päiviä, parempi tapa on hankkia paikallinen prepaid-sim-kortti. Esimerkiksi Britanniassa 3-operaattorin rajattoman datayhteyden sisältävä sim-kortti maksaa noin kaksikymmentä euroa. Prepaid-kortteja saa useimmista maista. Sim-kortti kannattaa ostaa operaattorin liikkeestä paikan päällä. Varaa omaa suomalaista sim-korttia varten mukaan toinen, esimerkiksi vanhaksi jäänyt puhelin, jonka avulla olet tavoitettavissa myös normaalista numerostasi.

Lähde: Google

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Metsä Norjassa

Hauska kartta paljastaa maailman metsäisimmät valtiot – arvaatko Suomen sijoituksen?

Kartta

Stereotypiakartta järjestelee maat uusiksi – arvaatko Suomen henkiset naapurit?

Pizza

Uusi kartta paljastaa Instagramin ruokapääkaupungit

Route 66, USA

Amerikka-klassikot yhdellä kartalla: katso kaikkien aikojen road tripit

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja