Hyppää sisältöön

Drone taltioi unelmien matkan – viisi vinkkiä dronen lennättämiseen ulkomailla

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 07.04.2022
Laajan potentiaalinsa vuoksi drone on suosittu matkailutarvike, jonka moni pakkaa mukaan reissuun. Ennen dronen kanssa matkaan lähtöä matkustajan tulee kuitenkin huomioida tietyt seikat. Lue asiantuntijan vinkit tästä!

ILMOITUS

Varaudu matkaan dronen kanssa

Dronet ovat jännittävää teknologiaa, jolle löytyy monia käyttötarkoituksia. Yksi matkailijalle tärkeimmistä lienee laadukkaan videokuvan taltiointi sekä oman ympäristön ja maisemien tutkiminen. EVX Store on verkkokauppa, josta matkalle lähtijä löytää kattavan valikoiman erilaisia droneja ja lisätarvikkeita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ennen lentokoneeseen hyppäämistä tulee huomioida muutama asia. EVX Storen verkkokauppajohtaja Teemu Vaalio antaa vinkit onnistuneeseen matkustamiseen dronen kanssa.

Lennokin kanssa voi lentää

Voiko dronen kanssa lentomatkustaa? Vaalion mukaan vastaus on kyllä – mutta asiantuntijana hän suosittelee kuljettamaan lennokin ja lisätarvikkeet käsimatkatavaroiden mukana.

– Dronea voi ilman muuta pitää mukana matkassa. Tarvittaessa ja tietyin erityisjärjestelyin sellaisen saa pakattua myös ruumaan, mutta on hyvä huomioida, että siellä dronet käsitellään yhtä vähäisellä varovaisuudella kuin muutkin tavarat.

ShutterstockDrone matkalla
Haaveissa matkakuvat dronella? Se onnistuu, kunhan pakkaat dronen ohjeiden mukaisesti.

Huomioitavaa on myös, että lähes kaikissa droneissa on litiumakku. Matkustussäännösten mukaan akut tulee käytännössä aina pakata mukaan käsimatkatavaroihin, ei ruumaan.

Jos drone on erittäin suurikokoinen ja ylittää rajoitukset käsimatkatavaroiden koolle, voi lentokoneesta ostaa ylimääräisen paikan tavaroiden kuljetusta varten. Jos kuitenkin ruumassa kuljettaminen on välttämätöntä, Vaalio suosittelee olemaan yhteydessä lentokenttään tai lentoyhtiöön.

– Tulee varmistaa, että kuljetus ruumassa onnistuu ilman laitteen vaurioita tai mittavia lisäkustannuksia.

Vaalio antaa muutamia vinkkejä dronen pakkaamiseen käsimatkatavaroihin:

– Ensin varmistetaan, että drone on pois päältä, ja virtakytkimet huomioidaan siten, ettei laite pääse vahingossa käynnistymään matkan aikana. Seuraava askel on laitteen ja tarvikkeiden suojaaminen. Parhaiten vaurioitumiselta suojaa dronen oma tai erikseen ostettu suojakotelo tai kantolaukku.

Valitse malli ja lisävarusteet reissusuunnitelman mukaan

Droneja on tarjolla kaikenkokoisia ja monista hintakategorioista. Vaalion mukaan matkailijoiden keskuudessa suosituimpia malleja ovat esimerkiksi DJI:n Mavix 3 ja aktiivisen extreme-urheiluun erityisen hyvin sopiva DJI FPV Combo -setti. Molemmat mallit pakkautuvat kompaktisti omaan säilytyskoteloonsa.

ShutterstockDrone matkalla
Pelkkä drone ei aina riitä matkalla, vaan mukaan kannattaa ottaa myös tärkeimmät lisävarusteet sen mukaan, mitä matkalla tarvitsee.

Kotelo onkin olennaisimpia lisätarvikkeita. Se sekä suojaa laitetta ja sen osia että helpottaa kuljetusta. Vaalion mukaan on liuta muita varusteita, joita reissun päällä saattaa tarvita.

– Varustepaletin miettimiseen kannattaa käyttää hieman aikaa ennen matkaa. Kaikkialta ei ole saatavilla yhtä kattavaa valikoimaa lisä- ja varatarvikkeita. Todennäköisesti tulet tarvitsemaan lisäakun tai pari, mahdollisesti varapropelleja ja riippuen reissusuunnitelmistasi myös autolaturin. Myös yleisimmät korjaustyökalut saattavat tulla tarpeeseen ja säästää monelta pieneltä harmilta.

Akkujen kanssa lentämiseen liittyy jonkin verran regulaatiota, josta matkustajan on Vaalion mukaan hyvä olla tietoinen.

– Maksimissaan sadan wattitunnin akun saa yleensä ottaa mukaan matkustamoon. Ne ovatkin usein riittäviä dronen lennättämiseen. Usein lennolle saa ottaa akkuja vain omiin tarpeisiin, eli kovin montaa vara-akkua ei voi pakata reppuun. Säännökset oman matkan osalta kannattaa tarkistaa aina erikseen ennakkoon – ne saattavat vaihdella sen mukaan, mistä mihin ja minkä lentoyhtiön matkassa lennetään.

Selvitä lait ja säännökset

Ennen lähtöä droneharrastajan tulee selvittää myös harrastukseen liittyvät säännökset ja lait: kullakin maalla on oma kansallinen ilmailuviranomainen tai muita tahoja, jotka vastaavat myös lennättämiseen liittyvien reunaehtojen asettamisesta ja valvonnasta. Joihinkin maihin dronejen tuonti on jopa kiellettyä.

– Dronelait saattavat olla erilaiset paikallisille ja ulkomaisille lennättäjille. Tutustu siis lainsäädäntöön huolella. Esimerkiksi tiettyjen dronejen käyttö saattaa kyseisessä maassa olla luvanalaista paikallisille, jolloin ulkomailta tullut tarvitsee siihen erityisluvan, Vaalio kertoo.

Joskus dronen lennättäminen maassa edellyttää oman lennokin rekisteröintiä paikallisen viranomaisen tietoon. Etenkin ammattilennättäjät tai kaupallisessa tarkoituksessa dronea lennättävät saattavat joutua suorittamaan sertifikaatin tai lisenssin.

ShutterstockDrone matkalla
Jokaisella maalla on omat säädöksensä dronen lennättämiseen liittyen, ja maakohtaiset ohjeet kannattaa katsoa aina hyvissä ajoin ennen matkaa.

Maissa, joissa dronejen lennätys ei ole vielä tavanomaista, säännöksiä ja lakeja ei vielä välttämättä ole. Kieltojen tai rajoitusten puuttuminen ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että lennättäminen kyseisessä maassa olisi sallittua. Päinvastoin, se saattaa olla merkki viranomaisten vastahakoisuudesta lennokkien käyttöä kohtaan.

Vaalio ei silti ole droneharrastajien puolesta huolissaan säännösten hankaluudesta, kunhan tarvittavat asiat selvittää etukäteen.

– Suurimmassa osassa maita säännöstely on Suomen ja muiden Pohjoismaiden kanssa samaa tasoa, joten tarvittavat vaiheet saa kyllä varmasti käytyä läpi. Mutta on harrastajan vastuulla varmistaa, että droneilu on kohdemaassa laillista. Jos se on kiellettyä tai sääntelyä ei ole, en lähtisi tieten tahtoen yrittämään dronen kuljetusta, sillä tarvikkeet saatetaan takavarikoida, eikä niitä välttämättä palauteta.

Vaalio haluaa painottaa, että reissuun lähtijä voi saada dronesta loistavan matkakaverin.

– Sopivalla valmistautumisella matkailijan ei tarvitse huolehtia ongelmista viranomaisten kanssa tai pelätä tavaroiden takavarikointia tai rikkoutumista. Dronen kanssa matkustaminen tarjoaa aivan uusia ulottuvuuksia omien, ainutkertaisten reissujen tallentamiseen.

Muista myös nämä

Monet Dronen lennättämisen perusperiaatteet jotka pätevät kotimaassa ovat Vaalion mukaan jopa olennaisempia matkustaessa. Esimerkiksi villieläimet tulee jättää rauhaan, ja ulkomailla villieläinpuistoissa dronen lennättäminen saattaa olla kiellettyäkin luonnontilassa olevien eläinten suojelemiseksi. Hyvään tapaan kuuluu myös välttää suuria ihmisjoukkoja.

– Suomessakaan ei yleensä yksityishenkilöitä saa kuvata turhaan, ja sama pätee ulkomailla – joissakin maissa tiukemminkin. Ihmismassojen kuvaamista kannattaa siksikin välttää, että dronea ei tule vahingossa ohjanneeksi muita ihmisiä päin.

Maissa, joissa dronen lennättäminen on harvinaista, se saattaa toimia kuitenkin luontevana keskustelunavauksena.

– Ihmisiä saattaa kovastikin kiinnostaa harrastuksesi, ja saatat päätyä käymään hauskoja keskusteluja paikallisten kanssa. Nämä hetket ovatkin hyviä tilaisuuksia levittää droneharrastuksen ilosanomaa! Vaalio hehkuttaa.

Lähde: EVX Store
Kuvat: Shutterstock

EVX Store on suomalainen verkkokauppa, jonka tavoitteena on tarjota edullisia sähköisen liikkumisen kulkuneuvoja. EVX Storea ylläpitää SB Ecommerce Group Oy, jonka muita verkkokauppoja ovat esimerkiksi markkinointitarvike.fi, joka tarjoaa markkinointivälineitä yrityksille.

ILMOITUS

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää