Hyppää sisältöön

Sibeliuksen juhlavuosi raikaa Valamon luostarissa

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 20.07.2015
Elokuussa Valamossa muistetaan juhlavuottaan viettävää Sibeliusta.

Juhlavuoden kunniaksi lukuisia tasokkaita esityksiä

Valamon luostarissa Heinävedellä juhlitaan säveltäjä Jean Sibeliuksen juhlavuotta lukuisten esitysten voimin.

Mezzosopraano Annastiina Tahkola esiintyy pianisti Ilkka Paanasen kanssa luostarissa 13. elokuuta 2015 esittäen Sibeliuksen tuotannon lisäksi myös Toivo Kuulan ja Oskar Merikannon sävellyksiä. Tahkola nousi suuren yleisön tietoisuuteen voitettuaan ensimmäisen kansainvälisen Sibelius-laulukilpailun vuonna 2007. Tahkolan vuolas ja tulkinnoista kiitelty ääni taipuu niin dramatiikkaan kuin herkkyyteen. Tahkola on tehnyt runsaasti yhteistyötä eri sotilassoittokuntien sekä kamariyhtyeiden kanssa. Hän on mukana myös tammikuussa julkaistulla Jean Sibelius 150 -levyllä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Elokuun kolmannella viikolla kuullaan pianisti Rauno Jussilaa hänen esittäessä kuulijoiden toivesävelmiä neljänä peräkkäisenä iltana 17.-20.8. Jussila on pitkän linjan pianisti, joka on opettanut pianonsoittoa vuodesta 1976 alkaen Lahden konservatoriossa ja ammattikorkeakoulussa. Hän on esiintynyt kamarimuusikkona ja soolopianistina aktiivisemmin muutaman viime vuoden ajan. Valamon luostarissa Rauno Jussila on vakituinen esiintyjävieras.

Kesän jälkeen Valamoon saadaan jälleen näytteille väkevä kattaus kansallisten ja kansainvälisten kuuluisuuksien taidetta. Mestarin jälki II -näyttely tuo luostariin muun muassa useita Rembrandtin, Salvador Dalín, Marc Chagallin ja Andy Warholin kristillisaiheisia teoksia. Ensimmäinen Mestarin jälki -näyttely vuonna 2014 houkutteli paikalle ennätysyleisön, 7 300 kävijää.

Sibeliuksen lisäksi myös Valamon luostarilla on menossa juhlavuosi: tänä vuonna tulee kuluneeksi 75 vuotta siitä, kun Valamon luostari muutti Heinävedelle.

Lähde ja kuva: Valamon luostari

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Luostariviskiä

Valamon luostari alkaa valmistaa viskiä – valmista vuonna 2018