Hyppää sisältöön

Omanin sulttaanikunta tarjoaa arabikulttuuria aidoimmillaan

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 07.03.2017
Autenttinen Oman tarjoaa matkailijalle ainutlaatuisia luonto- ja kaupunkikokemuksia, joissa riittää muistelemista vielä pitkään.

Arabimaa aidoimmasta päästä

Oman sijaitsee Arabian niemimaan kärjessä. Sen rajanaapureita ovat Yhdistyneet arabiemiirikunnat, Saudi-Arabia ja Jemen. Idässä ja pohjoisessa Oman rajoittuu Omaninlahteen ja Arabianmereen. Tämän lisäksi Omaaniin kuuluu eksklaavi Musandamin niemimaa, jonka Arabiemiraatit erottaa muusta Omanista.

Isoimpien kaupunkikeskittymien, Muscatin ja Salalahin lisäksi Omanin nähtävyyksiin kuuluu Arabian niemimaan monipuolisin luonto. Omanissa voi ihailla hiekka-aavikon kauneutta, vaeltaa vuoristossa, uida luolastoisilla Wadeilla ja päästä tarkkailemaan esimerkiksi valaita ja merikilpikonnia. Omania voikin pitää erityisesti luontoihmisen kohteena.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Oman oli pitkään hyvin sulkeutunut valtio, mutta on viime vuosikymmeninä avautunut huomattavasti. Silti matkailija törmää turisteihin edelleenkin varsin harvakseltaan.

Flickr / Marc VeraartHiekkadyynit ovat eksoottinen luontokohde.
Omanin hiekka-aavikot jatkuvat silmänkantamattomiin.

Omanissa on aina lämmintä

Oman sijaitsee miltei kauttaaltaan Kravun kääntöpiirin eteläpuolella. Lämpötila nousee viileimpinäkin kuukausina 25 asteeseen. Rannikolla ilma on kuumaa ja kosteaa, sisämaassa kuivempaa. Maan eteläosissa esiintyvät Arabian niemimaan ainoat monsuunisateet.

Kesän kuumimpina kuukausina lämpötila nousee tukalan kuumaksi, jopa yli 40 asteeseen. Pahimman kuumuuden ja ajoittaiset sateet välttääkseen Omaniin kannattaa matkustaa marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Huomioi kulttuurin ominaispiirteet

Muista muslimimaista poiketen Omanin pääuskontona on islamin ibadilaisuus, jota tunnustaa noin kolme neljäsosaa omanilaisista. Loput tunnustavat islamin sunnalaista suuntausta. Ei-islamilaisten vaikutteiden pääsyä Omaniin on rajoitettu huomattavasti.

Vähäisistä ulkopuolisista vaikutteista huolimatta Oman on melko liberaali muslimimaa. Omanilaiset suhtautuvat ulkomaalaisiin lämpimästi ja maa on turvallisimpia ja vakaimpia arabimaita matkustaa. Oman on toistaiseksi välttynyt ääri-islamiin liittyviltä väkivaltaisuuksilta. Terveellä järjellä varustettu matkailija voikin kierrellä ympäri maata turvallisin mielin käytännössä mihin kellonaikaan tahansa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkailijan on silti syytä kunnioittaa paikallista kulttuuria. Hotellien allasalueiden ja rantojen ulkopuolella on tulee pukeutua peittävästi. Tämä tarkoittaa pitkiä housuja ja olkapäiden peittämistä niin miehillä kuin naisilla.

Kulttuurista johtuen alkoholia on tarjolla erittäin rajoitetusti. Ulkomaalainen törmää alkoholiin käytännössä vain joidenkin hotellien yhteydessä ja niissäkin vain iltakuudesta eteen päin. Julkisesti humaltuneena esiintyminen on myös paheksuttua.

Omanin virallinen kieli on arabia, mutta englanti on laajalti puhuttua.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN OMANISSA

Flickr / PanoramasOman sopii erityisesti luontomatkailijalle.
Oman on tunnettu vaikuttavista luontokohteistaan.

Omaniin ei ole Suomesta suoria lentoja. Pääkaupunki Muscatiin on mahdollista matkustaa yhdellä välilaskulla. Matka-aika yhdellä välilaskulla on pienimmillään yhdeksästä tunnista kahteentoista tuntiin. Lentojen hinnat ovat tyypillisesti edullisimmillaan noin 500 euroa.

Nopeimpia reittejä tarjoavat esimerkiksi Turkish Airlinesilla Istanbulin kautta ja tulevaisuudessa Qatar Airwaysilla Dohan kautta.

Mikäli tarkoituksena on kierrellä ympäri Omania tai vain piipahtaa maassa, eräs varteenotettava vaihtehto ottaa suora lento Dubaihin ja jatkaa sieltä matkaa vuokra-autolla. Autossa on kuitenkin oltava vakuutus molempiin maihin, eivätkä kaikki vuokrayhtiöt tätä välttämättä tarjoa. Onkin suositeltavaa selvittää kuviot kuntoon huolellisesti ennen matkaa.

Majoittuminen kallista, syöminen onnistuu edullisesti

Omanin hintataso on melko korkea. Majoitustarjonta on pääkaupuniseudun ulkopuolella melko vähäistä. Vaatimattomallekin hotelliyölle kertyy Muscatissa hintaa edullisimmillaan 50 euroa yöltä. Varsinkin budjettimatkailijalle Oman on haastava kohde, sillä erityisesti hostellitarjonta on todella suppeaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Omanista on kuitenkin mahdollista löytää joitain edullisia yksittäisiä majoittajia esimerkiksi Airbnb:n kautta.

Jotkin hotellit saattavat vaatia pariskunnilta todistusta avioliitosta, tai muuten majoittuminen samassa huoneessa ei onnistu. Käytäntö juontaa juurensa kulttuuriin, jossa esiaviolliset suhteet eivät ole sallittuja.

Ehkä yllättävänäkin piirteenä telttailu on mahdollista miltei missä tahansa kaupunkien ulkopuolella.

Syöminen Omanissa puolestaan on edullista. Ravintola-aterian hinta on edullisimmillaan noin viisi euroa.

Vuokraa auto ja lähde kiertelemään

Paras tapa liikkua Omanissa on omatoimisesti autoillen, sillä julkinen liikenne on käytännössä olematonta ja painottuu vain suurempien kaupunkien välille. Kaupungeissa liikkuminen toki onnistuu myös jalkaisin ja taksilla.

Jalankulkijan kannalta ongelmallinen piirre Omanissa on paikoin olemattomat kävelytiet. Autoteiden varsilla kävelevistä paikallisista tulee ottaa mallia harkiten, vaikka paikalliset autoilijat ovatkin tottuneet jalankulkijoihin yllättävissäkin paikoissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Omanissa varsinkin päätiet ovat pääosin erinomaisessa kunnossa. Valtaosan pidemmistä välimatkoista voi ajaa moottoritietä pitkin, eikä auton välttämättä tarvitse olla suuri. Nelivedon hankkiminen voi kuitenkin olla suositeltavaa, mikäli on tarkoitus tutkia maata pääteiden ulkopuolelta. Kartalla hyvältä näyttävä tie ei myöskään välttämättä todellisuudessa sitä ole.

Liikennekulttuuri poikkeaa huomattavasti suomalaisesta. Kuskin on syytä pitää mielessä, että ohi voidaan tulla lujaa miltä puolelta hyvänsä ja suuntamerkkejä ei käytetä. Myös moottoriteitä uhkarohkeasti ylittävät paikalliset jalankulkijat voivat ainakin aluksi näyttää hurjilta suomalaiseen silmään.

Liikenteessä kuitenkin pärjää helposti, kunhan ei liian tiukasti pidä kiinni omista etuajo-oikeuksistaan. Kuten muissakin öljyrikkaissa arabimaissa, myös Omanissa suurimmalla ja tehokkaimmalla ajavan kannattaa antaa mennä ensin jos tilanne käy liian ahdistavaksi. Loppujen lopuksi liikenne Omanissa on todella joustavaa ja sujuvaa, kunhan rytmiin pääsee itse mukaan.

Muscatissa on ajoittain pahojakin ruuhkia, mutta muuten liikenne on paikoin hyvinkin hiljaista. Varsinkin pääkaupunkiseudun ja pohjoisrannikon ulkopuolella voi päästä ajelemaan lähes tyhjillä moottoriteillä.

Polttoaine on todella edullista, jopa viisi kertaa halvempaa kuin Suomessa.

Mikäli Omaniin ajaa Arabiemiirikuntien puolelta, on syytä varmistaa, että auto on vakuutettu molempiin maihin. Kaikki rajanylityspaikat eivät myöskään ole avoinna GCC-maiden ulkopuolisille kansalaisille. Autovuokraamot kuitenkin opastavat matkailijaa mieluusti lisää näissä asioissa.

Suomen passin omistava saa viisumin Omanin rajalla. Myös suomalainen ajokortti kelpaa Omanissa. Lähi-idässä voi kuitenkin rajamuodollisuuksien suhteen tapahtua suuria muutoksia lyhyessäkin ajassa, joten on suositeltavaa aina tarkistaa viimeaikaisimmat tilannetiedot ennen matkaa.

OMANIN MATKAKOHTEET

Flickr / yeowatzupMoskeija Omanin Nizwassa.
Pieni Nizwan kaupunki henkii aitoa arabitunnelmaa.

Muscat

Omanin pääkaupunki Muscat sijaitsee maan pohjoisrannikolla Omaninlahden ja Hajarvuoriston välissä. Muscat tarjoaa kaupunkiloman ystävälle Omanin laajimman tarjonnan tekemistä kulttuurinähtävyyksistä rannalla löhöilyyn.

Muscatin tunnetuimpia nähtävyyksiä on Sulttaani Qaboosin suurmoskeija. Moskeija on yksi maailman suurimmista.

Salalah

Salalah sijaitsee Omanin eteläosissa noin tuhannen kilometrin päässä Muscatista. Helpoiten kaupunkiin pääsee lentämällä esimerkiksi Muscatista. Muutoin kuivahkoon maahan verrattuna Salalahin ympäristö on vihreää ja kosteampaa. Saadaanpa siellä heinä-elokuussa monsuunisateitakin.

Nizwa

Hajarvuoriston eteläpuolella noin 180 kilometrin päässä Muscatista sijaitseva pienehkö, noin 50 000 asukkaan kaupunki. Nähtävyyksiin kuuluu muun muassa 1600-luvulla rakennettu Nizwan linnoitus.

Musandamin niemimaa

Musandamin niemimaa on muusta Omanista erillinen osa Arabiemiraattien pohjoiskärjessä. Vuoristoinen niemimaa on tunnettu huikeista maisemistaan ja vesiaktiviteeteistaan. Täällä voit nähdä delfiinejä luonnollisessa ympäristössään.

OMANIN PARHAAT

Flickr / Sam NabiOman on kiehtova arabivaltio.
Oman on mainio matkakohde ympäri vuoden.

Omanin parhaat luontokohteet

1. Wadi Shab

2. Wahiba Sands

3. Hajarvuoristo

4. Ras al-Jinz

5. Bimmah sinkhole

LISÄTIETOA

Löydä lisää ideoita reissullesi Omaniin!

Teksti: Sami Nurmi

Kuvat: Sami Nurmi, Flickr / Marc Veraart, Flickr / Panoramas, Flickr / yeowatzup, Flickr / Sam Nabi

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää