Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Mongolia

Mongolia

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 27.01.2020
Karujen olosuhteiden Mongoliassa matkailija pääsee nauttimaan koskemattomasta luonnosta ja perinteisen elämäntapansa säilyttäneen paimentolaiskansan vieraanvaraisuudesta.

Eurooppaan saakka ulottuneen imperiumin 1200-luvulla luonut Mongolia oli suuren osan 1900-lukua Neuvostoliiton satelliittivaltio ja varsin eristyksissä muusta maailmasta. Sosialismin murruttua Mongolia on avautunut vauhdilla matkailijoille, ja yhä useammat matkustavat maahan kokemaan eksoottisia luonto- ja kulttuurielämyksiä.

MONGOLIA MATKAILUKOHTEENA

Maailman harvimmin asuttu maa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maailman harvimmin asuttu maa

Sisämaassa sijaitseva, Kiinaan ja Venäjään rajoittuva Mongolia on maailman harvimmin asuttu valtio. Maan noin kolmimiljoonaisesta kansasta kolmannes elää yhä vuodenaikojen mukaan asuinpaikkaansa vaihtavina paimentolaisina. Toisaalta toinen kolmannes elää pääkaupunki Ulan Batorissa, Mongolian hiljalleen modernisoituvassa kasvukeskuksessa.

Heti Ulan Batorin ulkopuolella alkavat Mongolian loputtoman tuntuiset, puuttomat arot. Suunnattoman tyhjyyden keskellä ainoita elämänmerkkejä ovat eläinlaumat ja liikuteltavat paimentolaismajat eli jurtat.

Tšingis-kaanin jäljillä

Mongolit ovat eläneet rauhallisina paimentolaisina ikiajat, mutta yhdistäneet muutaman kerran voimansa hurjaksi sotajoukoksi. 1200-luvulla Tšingis-kaani kokosi ratsastustaidoiltaan ylivertartaisen armeijan, jonka imperiumi ulottui Itä-Eurooppaan saakka.

Mongolit ovat ylpeitä kunniakkaasta historiastaan. Tšingis-kaanin avulla Mongoliaa markkinoidaan matkakohteena, ja legendaarinen sotapäällikkö on suosittu hahmo paikallisessa populaarikulttuurissa.

Perinteisiä urheilutaitoja, ratsastusta, painia ja jousiammuntaa, pidetään Mongoliassa suuressa arvossa. Soturikansan jälkeläiset kilpailevat lajeissa rajusti etenkin perinteisen Naadam-festivaalin aikaan joka heinäkuun 11.–13. päivä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mongolit – ratsastajakansa

Hevonen on aina ollut keskeinen elementti mongolialaisessa elämäntavassa. Eläin on mahdollistanut ihmisten liikkumisen ja tarjonnut hyvää lihaa syötäväksi. Ratsastustaito on mongoleille kunnia-asia. Maassa jopa viisivuotiaat voivat olla taitavia ja kokeneita ratsastajia.

Turistille ratsastaminen Mongolian aroilla yhdessä paikallisten kanssa on ainutlaatuinen elämys. Myös aterioiminen ja nukkuminen jurtassa nousevat usein Mongolian-matkan kohokohdiksi.

Erikoista ruokaa ja juomaa

Länsimaalaiselle mongolialaisissa ruuissa voi olla totuttelemista, koska perinteisesti ruokavalio koostuu lähinnä lihasta ja maitotuotteista. Kasviksia on karussa maassa ollut vain vähän saatavilla.

Etenkin mongolialaiset juomat ovat outoudessaan ikimuistoisia. Pitkin päivää tarjottavaan teehen sekoitetaan runsaasti maitoa sekä usein voita ja suolaa. Myös kumissi eli hevosenmaidosta valmistettu perinteinen alkoholijuoma on jännittävä tuttavuus.

Ankarat olosuhteet

Mongolia on Kazakstanin jälkeen pinta-alaltaan maailman suurin sisämaavaltio, ja maassa vallitsee äärimmäinen mannerilmasto. Kesäisin voi olla polttavan kuuma ja talvisin jäätävän kylmä. Talvi kestää pitkään, marraskuusta huhtikuun loppuun. Keskilämpötilalla mitattuna Ulan Bator on maailman kylmin pääkaupunki.

Koko maassa talven keskilämpötila on –20°C ja kesän +20°C. Vaihtelu lämpötiloissa on voimakasta. Jopa kesäöisin lämpötila voi laskea lähelle nollaa.

Mongoliassa sesonki kesällä

Paras aika matkustaa Mongoliaan on kesä, kesäkuusta syyskuuhun. Myös toukokuu ja lokakuu ovat harkitsemisen arvoisia matkustuskuukausia, etenkin jos haluaa välttää suurimmat turistivirrat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Eniten matkailijoita Mongoliassa on heinäkuussa, jolloin järjestetään perinteinen Naadam-festivaali.

Matkailu Mongoliassa on mahdollista myös talvisin, mutta kylmään säähän on syytä varautua huolellisesti. Aktiviteettien järjestämiseen on talvella vähemmän mahdollisuuksia kuin kesällä.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN MONGOLIASSA

Trans-Mongolian juna

Useimmat matkailijat saapuvat Mongoliaan junalla, osana Trans-Siperian-matkaa. Useimmiten pysähdyspaikkana on pääkaupunki Ulan Bator, josta voi helposti järjestää retkiä maan muihin osiin.

Junalla Mongolia on siis mahdollista saavuttaa vaikka Helsingistä. Ilman välipysähdyksiä Mongoliaan voi matkustaa Moskovasta ja Pekingistä muutaman kerran viikossa. Kesäisin junaliput on syytä hankkia etukäteen, koska Trans-Siperia on silloin erityisen suosittu reitti.

Lentoja Moskovasta

Suomesta ei ole tarjolla suoria lentoja Mongoliaan, mutta vaihto onnistuu Moskovassa, josta Aeroflot ja Mongolian lentoyhtiö MIAT lentävät pääkaupunki Ulan Batoriin. Matka-aika Moskovasta on noin kuusi tuntia. Vaihtoa varten ei tarvita Venäjän-viisumia. Lennot voivat olla huomattavan kalliita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomalainen tarvitsee Mongoliaan viisumin. Lähin Mongolian kunniakonsulaatti sijaitsee Tukholmassa ja myöntää erityyppisiä viisumeita maahan. Hakemuksen voi postittaa tai tehdä paikan päällä.

Nuku jurtissa ja majataloissa

Ulan Batorin majoitusvalikoima ei vedä vertoja maailman metropoleille. Suuret hotelliketjut eivät ole löytäneet tietään kaupunkiin, ja etenkin hotelleissa valinnanvaraa on niukasti.

Eniten on tarjolla hostellityyppistä majoitusta. Ulan Batorin lukuisat guesthouset majoittavat matkailijoita edullisesti perustason huoneisiin jaetuilla saniteettitiloilla. Samat toimijat myös järjestävät yleensä retkiä Ulan Batorin ulkopuolelle. Laajemman Mongolian-matkan suunnittelu hoituukin usein helposti valitsemansa majapaikan avulla.

Maaseudulla ja kylissä paikallisten vuokraamat jurtat ovat käytännössä ainoa yöpymismahdollisuus. Jurtat on kalustettu normaaleilla huonekaluilla, kuten sängyillä ja pöydillä, mutta oma makuupussi tai vuodevaatteet ovat tavallisesti tarpeen. Usein tarjolla on aterioita matkailaisille. Majoittajat saattavat järjestää myös muuta ohjelmaa, kuten perinteistä kurkkulaulua.

MONGOLIAN MATKAKOHTEET

Ulan Bator on Mongolian pääkaupunki

Ulan Bator

Mongolian pääkaupunki Ulaanbataar eli Ulan Bator on on toisaalta hurmaavan vilkas, toisaalta kuin uudisraivaajakylä, jonka lähiöt kasvavat hallitsemattomasti epämääräisinä jurttarivistöinä.

Varsinaisia nähtävyyksiä Ulan Batorissa riittää muutamalle päivälle. Niistä tärkeimmät ovat Gandan-luostari, Sükhbaatar-aukio rakennuksineen sekä luonnonhistoriallinen museo.

Ostosmahdollisuuksia tarjoavat valtiollinen tavaratalo ja torialueet.

Ulan Batorin yöelämä on varsin vilkasta, ja syöminen ja juominen ovat länsimaalaiselle halpaa hupia. Yöllä on kuitenkin syytä noudattaa varovaisuutta, sillä ryöstöt ja tappelut ovat valitettavan yleisiä.

Upeaa luontoa kansallispuistoissa

Todellinen Mongolia aukeaa vasta pääkaupungin ulkopuolella. Ulan Batorin guesthouset ja lukuisat matkatoimistot järjestävät organisoituja retkiä maan eri osiin matkailijoiden toiveiden mukaisesti. Matkaan lähdetään autolla tai minibussilla ryhmän koosta riippuen. Oppaina ovat kuljettaja ja mahdollisesti tulkki.

Hyviä vierailukohteita ovat maan kansallispuistot, kuten Gorkhi-Terelj ja Hustai. Kansallispuistossa on tarjolla paljon erilaisia luonnonnähtävyyksiä sekä aktiviteetteja, esimerkiksi ratsastusta ja vuorikiipeilyä.

Yksi luontokohteiden klassikoista on monimuotoinen Gobin autiomaa, jossa on paljon erikoislaatuista nähtävää ja jonne saa myös järjestettyä kierroksia.

Orkhon-laakson kulttuurimaisema

Pinta-alaltaan 1220 neliökilometrin suuruinen Orkhon-laakso on yksi UNESCOn maailmanperintökohteista. Alue on paimentolaisten perinteinen asuinalue ja käsittää vaihtelevaa luontoa sekä runsaasti arkeologisia kohteita, kuten Mongolian muinaisen pääkaupungin Karakorumin rauniot.

Mongolian toinen UNESCO-kohde on Keski-Aasian pohjoisin umpinainen syvänne Uvs Nuur.

Mongolian valtion viralliset matkailusivut

Teksti: Panu Lempiäinen ja Hanna Korhonen
Kuvat: Flick / purpaboo , Holidayextras , Dr Aek Muldoon

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää