Hyppää sisältöön

Lentokapteeni uppoutui tekstailuun – laskeutuminen keskeytyi vaarallisesti

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 29.04.2012
Jetstar-lentoyhtiön kone joutui vaaratilanteeseen kapteenin tekstiviestien takia.

Kapteeni sai tekstiviestejä – kaaos ohjaamossa

Australialaisen halpalentoyhtiö Jetstarin kone joutui vaaratilanteeseen Singaporessa lentokapteenin menetettyä keskittymiskykynsä saapuvien tekstiviestien takia. Toukokuussa 2010 sattuneesta tapauksesta on julkaistu raportti Australian lentoturvallisuusviranomaisten toimesta.

Ongelmat Darwinista lähteneellä lennolla alkoivat miehistön valmistautuessa laskeutumiseen koneen ollessa noin 700 metrin päässä kiitoradasta. Puhelimeensa tekstiviestejä saanut lentokapteeni häiriintyi ja menetti keskittymiskykynsä – kapteeni jätti lentäjien mukaan vastaamatta heidän pyyntöihinsä ja näytti uppoutuneen puhelimeensa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hämmennyksen jatkuessa ohjaamossa kapteeni ei huomannut, että koneen pyöriä ei ollut laskettu vaikka kone oli vain reilun 300 metrin korkeudessa. Myös muut laskeutumistoimenpiteet laiminlyötiin. Kaaoksen valtaan joutunut miehistö ei kommunikoinut keskenään ja oli raportin mukaan menettänyt korkeudentajunsa.

Raportti kertoo lentokoneen olleen vain reilun sadan metrin korkeudessa, kun laskeutuminen jouduttiin keskeyttämään ja kone ampaistiin takaisin ilmaan.

Kapteeni kertoi myöhemmin yrittäneensä sulkea matkapuhelintaan, jonka oli unohtanut sammuttaa.

Jetstar on ilmoittanut, että tapauksesta opitut läksyt on sisällytetty osaksi pilottien koulutusta. Jetstar on Qantasin tytäryhtiö.

Lähde: Sydney Morning Herald
Kuva: Flickr / Joi

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen