Kansainvälisellä kodinvaihdolla maailmalle

Kuva:
Kansainvälinen kodinvaihto on omatoimimatkailijalle erinomainen tapa päästä keskelle uuden kulttuurin paikallista elämää ja mikä parasta, se on täysin ilmaista. Kodinvaihdon perusidea on yksinkertainen: kaksi perhettä eri puolilta maata tai maailmaa päättävät vaihtaa koteja loman aikana. Suomalaisen tunturimökin voi vaihtaa esimerkiksi malibulaiseksi huvilaksi tai pieneksi berliiniläiseksi kaupunkiasunnoksi. Kun suomalainen nauttii Malibun auringosta tai Berliinin ihmisvilinästä, malibulainen tai berliiniläinen kodinvaihtaja voi tutustua Suomen kauniiseen Lappiin.

Kodinvaihdossa voi tarjota vaihtoon joko kaupunkiasuntonsa tai vaikka kesämökkinsä, kun ei sitä itse tarvitse. Tyypillinen asunnonvaihtaja on hyvin toimeentuleva ja kielitaitoinen perhe tai pariskunta, joka omistaa oman asuntonsa ja pitää omatoimisesta matkailusta. Koska kodinvaihto ei maksa mitään, itse lomailuun jää enemmän rahaa ja lomailla voi pidempäänkin. Keskimääräinen vaihtoaika on kahdesta viikosta kuukauteen. Kodinvaihtoon sisältyvät hyvin usein myös autot, ja joskus jopa lemmikit.

Ole kuin kotonasi

Kodinvaihdolla on lomalaisen kannalta monia etuja. Kodinvaihtajalle kertyy paljon kustannussäästöjä, kun lomalla ei tarvitse maksaa hotellista, autonvuokrauksesta ja ravintoloista. Kodit ovat myös tilavampia ja vapaampia kuin hotellihuoneet. Kodinvaihtaja kokee maan paikallisen asukkaan näkökulmasta, ja asukkailta sekä naapureilta voi kysellä vinkkejä parhaista kahviloista, kaupoista ja tapahtumista.

Monesta voi kuitenkin tuntua epämiellyttävältä ja epäilyttävältä päästää vieras ihminen omaan kotiin asumaan moneksi viikoksi. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että molemmat ovat kodinvaihdossa samassa tilanteessa. Vaihtokumppaniin on hyvä tutustua puhelimitse tai sähköpostitse ennen vaihtoa keskinäisen luottamuksen rakentamiseksi, ja aikaisemmilta vaihtokumppaneilta tai naapureilta voi myös pyytää suosituksia.

Kodinvaihto perustuu luottamukseen ja kultaisena sääntönä voidaankin pitää, että tee muille niin kuin haluaisit itsellesi tehtävän. Pulmatilanteita voi syntyä esimerkiksi kodinvaihtajien erilaisista siisteyskäsityksistä, mutta suuriin ongelmiin törmätään harvoin. Omaisuusvahinkoja tietenkin toisinaan sattuu, kuten vahingoilla on tapana, mutta esimerkiksi varkaustapaukset ovat erittäin harvinaisia.

Mustaa valkoisella

Suomesta kodinvaihtoa tehdään eniten Välimeren maihin Italiaan, Ranskaan, Kreikkaan ja Espanjaan, mutta suosittu kohde on myös Iso-Britannia. Kodinvaihtoa halutaan lisäksi esimerkiksi Yhdysvaltoihin ja Etelä-Afrikkaan.

Kodinvaihdon ensimmäinen askel on rekisteröityminen asunnonvaihtosivuille internetissä ja jotkin sivustot keräävät tästä jäsenmaksuja. Sivustolle laaditaan paikkaansa pitävä kuvaus omasta asunnosta valokuvineen. Jäsenet voivat selailla erilaisia koteja ja ottaa yhteyttä toisiinsa mielenkiintoisen kohteen löydyttyä. Vaihdoissa pyritään tasapuolisuuteen: vaihdettavat asunnot ovat suunnilleen samankokoisia ja – tasoisia.

Sopimus vaihdosta tehdään kirjallisena. Ennen lähtöä oma koti kannattaa siivota hyvin ja perusteellisesti, sekä viedä ylimääräiset tavarat muualle varastoon. Tuleville lomalaisille kannattaa jättää kirjalliset ohjeet kaikkeen mahdollisesti tarpeelliseen liikenneyhteyksistä ja kauppojen sijainneista aina stereoiden käyttämiseen. Oman vakuutusvirkailijan kautta kannattaa varmistaa, että kodinvaihtoon liittyvät vakuutusasiat ovat kunnossa.

Kodinvaihtosivustoja

Kodinvaihto onnistuu esimerkiksi seuraavien sivustojen kautta:

Suomeksi:

Intervac, jäsenmaksu 65 euroa
Homelink, jäsenmaksu 110 euroa vuodessa

Englanniksi:

HomeForSwap, jäsenmaksu 59 dollaria vuodessa
HomeExhange, jäsenmaksu 100 dollaria vuodessa
ExchangeZones, ei jäsenmaksua
CraigsList, ei jäsenmaksua

Päivitetty: 9.1.2009

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

4 kommenttia

meidän kaupunkiasunto tampereella meni vaihtoon brittipariskunnalle ja me päädyttiin kentiin. ihan hyvä reissu mutta ens kerralla vaihdetaan johonkin lämpimään. britit on tunnollisia ja siistejä asunnonvaihtajia (yleisesti ottaen) mutta seuraavaksi vaihdetaan italiaan. italiailaiset ei oo niin siistejä ja tunnollsia (kuuleman mukaan) mutta tuskin ne paikkoja hajotaa :) ja pääsee kuitenkin kuukaudeksi lämpimään. kaikki arvokas kannattaa aina vaihtaessa viedä muualle turvaan, siis korulippaat yms, ei telkkaria tietenkään :)

Jännä ajatella että meidän omakotitalo pikkukaupungin lähiössä voi olla jollekkin matkakohde! Toisaalta, kyllä mäkin lähtisin jonnekin italialaiseen pikkukaupunkiin asumaan ihan riemusta kiljuen. Kylläpäs alkoi nyt houkuttaa…