Hyppää sisältöön

Eurooppalaisen sairaanhoitokortin tilanneita jo neljännesmiljoona

Rantapallo Päivitetty: 19.06.2012
Yli 250 000 suomalaista on tilannut eurooppalaisen sairaanhoitokortin tänä vuonna.

Ilmainen kortti auttaa akuuttitapauksissa

Eurooppalainen sairaanhoitokortti on Suomessa sairausvakuutettujen oikeus.

Kortilla saa lääketieteellisesti välttämättömän sairaanhoidon julkisessa terveydenhuollossa, kun matkustaa EU- tai Eta-valtioissa tai Sveitsissä. Kortilla pääsee hoitoon myös, jos pitkäaikaissairaus aiheuttaa matkalla akuuttia hoidontarvetta tai jos tarvitsee hoitoa raskauden tai synnytyksen vuoksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Eurooppalainen sairaanhoitokortti käy Euroopassa myös sellaisten yksityisten lääkäreiden vastaanotoilla ja yksityisissä sairaaloissa, jotka ovat tehneet sairausvakuutussopimuksen kohdemaan julkisen terveydenhuollon kanssa.

Matkailija maksaa hoidosta vain asiakasmaksun, kun hän osoittaa hoito-oikeutensa eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Hoidon oikean hinnan maksaa myöhemmin Suomen valtio.

– Yli 250 000 suomalaista on tilannut ilmaisen kortin tammi-kesäkuun aikana, kertoo suunnittelija Sanna Kuorikoski Kelan terveysosastolta.

Eurooppalaisen sairaanhoitokortin voit tilata Kelan verkkosivujen kautta tai puhelimitse.

Tietoa paikallisesta terveydenhuollosta etukateen

Suunnittelija Sanna Kuorikoski muistuttaa lomalaisia selvittämään ennen matkaa, minkälainen terveyspalvelujärjestelmä matkakohteessa on.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kelan sivuilta voi lukea maittain, miten julkinen terveydenhuolto toimii tai miten hakeudutaan lääkäriin.

– Sivuilla on esimerkiksi tietoa siitä, miten Alankomaissa mennään lääkäriin tai onko sairaankuljetus Slovakiassa ilmaista ja miten Portugalissa saa lääkekorvauksia, Kuorikoski toteaa.

Lisätietoa: Kela

Kuva: Kela