Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Kärsitkö aikaerorasituksesta? Vertailussa matkailijan melatoniinituotteet

Istockphoto artikkelin kuva
Matkailijan terveys
Melatoniini eli pimeähormoni voi olla tervetullut apu aikaerorasituksen hoitoon. Se nopeuttaa sopeutumista uuteen aikavyöhykkeeseen etenkin itään päin matkustettaessa.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 23.02.2016
facebook   whatsapp

Lyhytvaikutteista melatoniinia saa ilman reseptiä

Nykyisin melatoniini luokitellaan ravintolisäksi ja sitä voi ostaa Suomessakin ilman reseptiä. Markkinoilla on runsaasti erilaisia tuotteita, joilla jetlagin tuomaa rasitusta voi vähentää.

Melatoniinin vaikutukset ovat yksilöllisiä ja siten myös optimaalisin annostus vaihtelee. Yleisin ohje käsikaupassa myytävissä lyhytvaikutteisissa melatoniineissa on ottaa yksi 1 mg:n tabletti hieman ennen nukkumaanmenoaikaa, mutta suosituksissa esiintyy jopa 5 mg:n annoksia.

Melatoniini tulisi nauttia noin kello 22-23 paikallista aikaa – tai noin tuntia ennen sitä aikaa, jolloin haluat nukahtaa – mieluiten neljänä iltana kohdemaahan saapumisen jälkeen. Säännöllisyys on tärkeää rytmin tehokkaassa siirtämisessä, joten tabletti on hyvä ottaa jokaisena iltana samaan aikaan.

Itään päin matkustettaessa ensimmäisen annoksen voi ottaa jo iltapäivällä tai illalla kello 17-20, sillä tuolloin kohdemaassa on jo yö.

Melatoniinilla ei ole tutkimuksissa havaittu olevan merkittäviä haittavaikutuksia. Melatoniini saattaa kuitenkin esimerkiksi herkistää auringonvalolle, eikä se myöskään sovi kaikkien lääkkeiden kanssa yhteen. Jos epäilet melatoniinin sopivuutta aikaerorasituksen hoitoon omalla kohdallasi, ota yhteyttä lääkäriin tai terveydenhoitajaan hyvissä ajoin ennen matkaa.

Melatoniini lisäksi myös erilaiset yrttituotteet voivat tuoda yksilöllistä apua aikaerorasituksen tuomiin nukahtamisvaikeuksiin. Kokosimme vertailuun neljä erilaista melatoniinituotetta ja kaksi muuta ravintolisää. Kokeilemalla löydät itsellesi sopivimman tuotteen!

ESI Melatonin Pura Fast

ESI:n Melatonin Pura Fast on matkailijan näkökulmasta kenties kätevin saatavilla oleva melatoniinituote, sillä sen annoskoko on vain parin sentin kokoinen litteä liuska, joka sisältää 1 mg melatoniinia. Liuska sulaa suussa silmänräpäyksessä ja se ei tarvitse veden nauttimista seurakseen. 24 liuskaa sisältävä pieni rasia kulkee helposti mukana eikä vie juuri lainkaan tilaa laukussa.

Melarest Travel

Kotimaisen Vermanin Melarest Travel kulkee myös kätevästi mukana ja sopii hyvin reissaajan varustukseen. Pieni rasia sisältää 50 mintunmakuista 1 mg:n tablettia, jotka voi imeskellä tai niellä kokonaisena. Melarest-tablettien hinta on muihin melatoniinituotteisiin nähden erittäin kilpailukykyinen.

Aboa Medica: melatoniinimikrotabletit Melatonin

Niin ikään kotimaisen Aboa Medican melatoniinitabletit sisältävät enemmän melatoniinia kuin monet muista käsikaupan melatoniinituotteista. 1,9 mg:n tabletit tulevat 180 mikrotabletin pakkauksessa, joka on riittoisa pitkäksikin aikaa. Aboa Medican melatoniinien pakkaus on kuitenkin isohko lasipurkki, joka ei täysin vastaa paljon matkustavan tarpeita.

ESI Melatonin Pura Activ

Melatoniinin ja valeriaanan yhdistelmä tuo tehoa tähän tuotteeseen, joka sisältää 1 mg melatoniinia ja lisäksi 500 mg valeriaanaa. Melatoniinin unensaantia nopeuttavan vaikutuksen lisäksi valeriaana edistää rentoutumista ja rauhoittaa unta.

Aboa Medica: Valeriana Relax Sleep 400

Rohtovirmajuuresta valmistettua valeriaanaa on perinteisesti käytetty luontaishoidossa rauhoittamaan, vähentämään ahdistusta ja parantamaan unta. Aboa Medican tabletit sisältävät 400 mg valeriaanaa. Tämä valmiste voi helpottaa unen tuloa rasittavan matkustuspäivän jälkeen.

ESI Erbe della Notte Yön yrtit -ravintolisä

Yön yrtit -ravintolisä on tipoittain otettava uute, joka sisältää kaliforniantuliunikkoa, kärsimyskukkaa, orapihlajaa, kamomillaa, lehmusta sekä valeriaanaa. Yrttiyhdiste rauhoittaa ja helpottaa unensaantia. Tippamuotoisena tämä tuote ei ole paras vaihtoehto matkapakkaukseksi. 50 ml:n koko mahdollistaa kuitenkin tippojen kuljettamisen tarvittaessa käsimatkatavaroissakin.

Teksti: Riikka Krenn
Kuva: Istockphoto
Lähteet: Terveyskirjasto.fi, Kaypahoito.fi ja Potilaan lääkärilehti

Lue kommentit (3) Jätä kommentti

  1. Monia melatoniini auttaa nukahtamaan ja nykyisin onkin monia hyviä tuotteita myynnissä. Melatoniini ei kuitenkaan aina anna koko yön kestävää unta, mutta nukahtamiseen se auttaa. Jos on väsynyt, niin unta riittää kunhan nukahtaa, joten jetlagiin se on hyvä.


  2. Melatoniinia tulee itse käytettyä. Todella toimiva itselle, mutta ei kuulemma toimi kaikilla yhtä hyvin.


  3. Mielenkiintoista juttua. Täytyypä kokeilla jotakin noista valmisteista. Itse matkustelen paljon, mutta jetlag iskee joka kerta.


  4. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.