Hyppää sisältöön

Kyproksen lomaparatiisista tuli aavekaupunki: loistosta jäljellä vain autioituneet hotellit ja rannat

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 24.09.2020
Kyproslainen kaupunki oli ennen kukoistava lomaparatiisi, mutta nykyään autioituneen kohteen katuja kävelevät vain sotilaat.

Vallankaappaus tyhjensi lomakaupungin

Pohjois-Kyproksella sijaitsevan Varoshan aavekaupungin menneistä loiston päivistä muistuttavat enää vain autioituneet luksushotellit ja huvilat.

Kaupunki oli vielä 1960- ja 70-lukujen vaihteessa suosittu lomakohde, jossa vierailivat muun muassa näyttelijät Elizabeth Taylor ja Birgitte Bardot. Alueen kukoistus loppui kuitenkin kuin seinään, kun vuoden 1974 tapahtumat sulkivat paratiisin portit lopullisesti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kyproksen saari jakautui 1970-luvun puolivälissä kahtia ja Varoshan lomaparatiisi sattui sijaitsemaan juuri rajavyöhykkeellä. Turkin armeija marssi kaupunkiin 15. elokuuta 1974 ajaen kyproksenkreikkalaiset asukkaat ulos Pohjois-Kyprokselta.

Asukkaat pakenivat niin nopeasti kuin suinkin ehtivät, ja nopeasta lähdöstä kertovat paitsi varoshalaisten asuntojen ruokapöytiin mätänemään jääneet ruoat myös päälle unohdetut valokatkaisijat.

Aavemaiset muistot menneestä loistosta

Nykyään Varoshan entisestä loistosta muistuttavat enää auringon paahteen halkaisemat tiet ja kasvien valtaamat luksushotellit.

Muinoin elokuvatähtien ja Kyproksen kerman täyttämät uimarannat ovat tänä päivänä merikilpikonnien vallassa, ja kaupungissa aika on pysähtynyt vallankaappauksen vuoteen. Siitä kertovat niin autoliikkeiden pihaan ruostumaan jätetyt vuoden 1974 uutuusmallit kuin vaatekauppojen ikkunoista pilkistävät 1970-luvun muotivaatteet.

Varoshan kaupunki on ollut tyhjillään 40 vuoden ajan, ja vaikka kaupungin matkustusrajoituksia löysättiin vuonna 2003, ei Varoshassa näe juuri muita kuin sotilaita kävelemässä autioitunutta pääkatua pitkin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Inka Khanji
Kuva: Shutterstock