Hyppää sisältöön

Saudi-Arabian öitä Riadissa

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 12.12.2009
Saudi-Arabian pääkaupungin Riadin nimi tulee Arabian kielen sanasta rawdha, joka tarkoittaa puutarhaa, tarkemmin sanottuna sellaista vehreyttä joka muodostuu autiomaahan sateen jälkeen.

Muslimeille Riad ei kuitenkaan ole Arabian niemimaan merkittävimpiä kaupunkeja, sillä se titteli on varattu joko Mekkalle, Medinalle tai Jeddalle. Valtaosa Riadin asukkaista on sunnimuslimeja, ja aasialaiset ja länsimaiset asukkaat ovat pieniä vähemmistöjä. Kaupungissa on yli 4300 moskeijaa. Länsimaisen turistin kannattaa etukäteen tutustua Saudi-Arabian kulttuuriin ja tapoihin, sillä rajoituksia on varsin paljon verrattuna perinteisiin rantalomakohteisiin. Riad on kuitenkin näkemisen arvoinen: tarjolla on suurkaupungin humun lisäksi aitoa arabialaista kulttuuria.

Riadissa vallitsee suunnilleen samanlainen ilmasto kuin muissakin Saudi-Arabian kaupungeissa: äärimmäisen kuiva ja kuuma aavikkoilma. Kesäisin lämpötila on keskimäärin 42–48 asteessa ja talvisin 32–37 asteessa, eikä sateestakaan ole juuri toivoa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nähtävää Riadissa

Riadissa on Saudi-Arabian korkein pilvenpiirtäjä, Kingdom Tower, joka on osa suurempaa kokonaisuutta, Kingdom Centeriä. Kingdom Tower kohoaa 302 metrin korkeuteen ja se on maailman mittakaavassa 37. korkein pilvenpiirtäjä ja samalla maailman korkein moskeija. Kingdom Centerin omistaa saudi-arabialainen prinssi. Kiinnostavin osa Kingdom Centeriä on itäsiivestä löytyvä kolmikerroksinen ostoskeskus, joka valmistuttuaan voitti suuren suunnittelukilpailun. Keskuksen julkisivu valaistaan pimeän laskeuduttua alati vaihtuvin värivaloin.

Riadin vanhaankaupunkiin sisältyy esimerkiksi Kuningas Abdulazizin alue, Wadi Laban ja muita historiallisia kyliä, joista on tullut osa kaupunkia. Aikanaan vanhassa kaupunginosassa oli paljon hienoja monikerroksisia taloja, mutta kehitys on ajanut historian edelle. Modernit rakennukset ja suuret projektit valtaavat alaa historialtakin. Onneksi viime vuosina on Riadissakin herätty huomaaman perinteiden ja historian suuri merkitys, ja joitakin vanhimmista rakennuksista on huolellisesti restauroitu. Pari näistä rakennuksista on esimerkiksi Al Masmakin linna ja Oasr Al Hokom.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Saudi-Arabian Jeddah

Tämän matkustajan viinanhimolla ei ollut mitään rajaa! Teippasi 14 pulloa alkoholia vartaloonsa

Pyhä Moskeija

Tähän yllättävään paikkaan aiotaan rakentaa maailman suurin hotelli

Kaupunkilomaa arabialaisittain Jeddassa