Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Azerbaidžan

Azerbaidžan on modernin arkkitehtuurin ja erikoisten luontonähtävyyksien maa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 26.08.2016
Kaukasian kiinnostava öljymaa Azerbaidžan on loistava kohde matkailijoille, jotka etsivät uusia ja mielenkiintoisia kohteita.

Mielenkiintoinen matkakohde

Azebaidžan sijaitsee Kaukasiassa Kaspianmeren rannalla. Vuoristoisen valtion naapurimaita ovat Venäjä, Georgia, Iran ja Armenia. Entinen neuvostotasavalta on ollut itsenäinen vuodesta 1991 lähtien.

Maan pääkaupunki Baku sijaitsee aivan Kaspianmeren rannalla Apšeronin niemimaalla, ja on vajaan kahden ja puolen miljoonan asukkaan kotikaupunki. Baku eroaa muusta Azerbaidžanista huomattavasti, sillä rikkaan miljoonakaupungin kansainväliset tapahtumat ja hulppea arkkitehtuuri eivät ole tavanomaisia perinteisissä pienissä azerbaidžanilaiskylissä ja -kaupungeissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaukasian vuoristoalueelle ulottuva Azerbaidžan hemmottelee matkailijoita myös upealla vuoristolla. Maan korkein vuori nousee yli neljän kilometrin korkeuteen, ja luonnonnähtävyydet ovatkin seudun kiinnostavimpia matkailukokemuksia. Azerbaidžanin erikoisuuksiin kuuluvat muun muassa Khizin ja Siyazanin vuoristoalueet sekä mutatuolivuoret.

Inka KhanjiAzerbaidžan
Shahdagin vuoristo on suosittu talvisin suosittu laskettelukohde, ja kesäisin alueella voi muun muassa patikoida.

Kuumat kesät ja lempeät talvet

Azerbaidžanin kesät ovat polttavan kuumia ja talvet suomalaisittain mukavan leutoja. Kuumin kausi on heinä- ja elokuussa, jolloin keskilämpötila kohoaa yli 25 asteen. Kylmintä taas on marraskuusta helmikuuhun, kun keskilämpötila on noin viisi lämpöastetta.

Vuoristoalueille suuntaavien matkailijoiden kannattaa kuitenkin huomoida, että vuoristossa on kaupunkialueita viileämpää, ja vaikka lämpötilat Bakussa lähentelisivät 30 astetta, saattaa lämpötila vuoristokohteissa nousta nipin napin 20 asteeseen.

Lämpötilojen puolesta paras aika matkustaa Bakuun on keväällä ja syksyllä, jolloin keskilämpötila on hieman alle 20 astetta.

Kaupunki- ja aktiivikohde

Azerbaidžaniin matkustetaan perinteisesti kaupunki- ja aktiivilomalle. Pääkaupunki Baku on suosittu matkailukohde, ja se on tullut maailmalle tutuksi suurten tapahtumien näyttämönä. Kaupungissa onkin järjestetty muun muassa Euroviisut sekä Formula 1 -kilpailut. Baku on selvästi Azerbaidžanin tärkein kaupunkikohde, sillä muut kaupungit ovat pääkaupunkia huomattavasti pienempiä, ja tarjoavat matkailijan näkökulmasta selvästi heikommat palvelut.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Azerbaidžanin vuoristo on omiaan houkuttelemaan matkailijoita, ja upeat vuoristomaisemat tarjoavatkin loistavat puitteet aktiivimatkailijoille. Komeista vuoristokohteista on kuitenkin valitettavan hankalaa – ellei jopa mahdotonta – löytää merkattuja vaellusreittejä.

Maan tieverkosto on melko huonokuntoista, eikä sovi perinteiselle rennolle automatkalle. Erityisesti vuoriston kapeat serpentiinitiet ja paikallisten rento suhtautuminen liikennesääntöihin ei takaa mukavia ajo-olosuhteita suomalaiseen liikenteeseen tottuneelle.

Azerbaidžanin hintataso on suomalaisittain halpa. Hotellit ovat edullisia, ruoka halpaa ja matkailija pääsee liikkumaa niin ikään pikkurahalla. Paikallinen valuutta on Azerbaidžanin manat, jonka valuuttakurssi suhteessa euroon kannattaa tarkistaa ennen matkaa. Keskimäärin yksi manat on noin 60 senttiä.

Tarkat pukeutumissäännöt

Azerbaidžan on sekoitus venäläis- ja muslimikulttuureja. Vaikka Baku näyttää nopeasti maailman modernilta metropolilta, pätevät kulttuurin sanelemat tiukat pukeutumissäännöt myös siellä. Naismatkustajien suositellaan pukeutuvan konservatiivisesti hellelukemista huolimatta, ja matkaan kannattaakin varautua polvet ja olkapäät peittävillä vaatteilla. Katukuvassa näkee kuitenkin niin paikallisia kuin matkailijoitakin sonnustautuneina lyhyisiin shortseihin ja hihattomiin yläosiin, joten pukeutumisohjeiden noudattaminen jää matkailijan harteille. Miesten on vältettävä shortsien käyttöä.

Azerbaidžanissa puhutaan azeria, joka kuulostaa suomalaiseen korvaan venäjän kaltaiselta kieleltä mutta sisältää myös runsaasti arabiankielisiä sanoja. Englantia osataan heikosti, ja matkailija tuleekin englantia paremmin toimeen venäjän kielellä. Hymyllä, elekielellä ja muutamalla azerinkielisellä sanalla pärjää pitkälle.

Azerbaidžan on turvallinen matkailumaa, mutta köyhän elintason vuoksi erityisesti matkailijoiden on syytä pysyä valppaana varkauksien ja ryöstöjen varalta. Azerbaidžanin ja Armenian kiristyneen tilanteen vuoksi vierailua maiden välisellä raja-alueellä sekä Vuoristo-Karabahissa ja sitä ympäröivällä alueella on syytä välttää.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN AZERBAIDŽANISSA

Inka KhanjiAzerbaidžan
Azerbaidžanilainen ruoka on täynnä makuja ja herkullista leipää.

Yhdellä välilaskulla Bakuun

Suomesta ei ole tarjolla suoria lentoja Azerbaidžaniin, mutta maahan pääsee helposti yhdellä välilaskulla. Lentoja Helsingistä Bakuun tarjoavat esimerkiksi Ukraine International Airlines, Aeroflot sekä Turkish Airlines. Lentoaika riippuu välilaskun kestosta, mutta on nopeimmillaan reilut kuusi tuntia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Azerbaidžanin-lentojen hinnat eivät juuri vaihtele sesonkien mukaan, mutta esimerkiksi Formula 1 -kisamatkalle lähtevien kannattaa varautua maksamaan lentolipuista suuren kysynnän vuoksi hieman ekstraa. Keskimäärin lennot Helsingistä Bakuun maksavat noin 270 euroa.

Maan suurin lentoasema on Bakussa sijaitseva maan entisen presidentin Haidar Alijevin mukaan nimetty kansainvälinen lentoasema. Noin 20 kilometrin päässä Bakun keskustasta sijaitsevalle lentoasemalle on melko hyvät kulkuyhteydet kaupungin keskustasta, sillä välin voi taittaa joko bussilla, taksilla tai vuokra-autolla. Linja-autoyhteys lentoaseman ja keskustan välillä liikennöi puolen tunnin välein aamusta iltaan. Yöaikaan lentokentälle saapuvien matkustajien on siis turvauduttava joko taksiin tai vuokra-autoon.

Monenlaista majoitusta

Azerbaidžanin majoitustarjonta kalpenee maailman suurten matkailukaupunkien rinnalla, ja on varsin suppeaa erityisesti Bakun ulkopuolella. Suosittuja kohteita lukuun ottamatta majoitustilanne on jopa huono, sillä joissakin paikoissa kotimajoitus saattaa olla ainoa vaihtoehto.

Bakussa majapaikkoja on kuitenkin melko runsaasti, ja oman yösijan voi valita useasta eri hintaluokasta. Tarjolla on niin kansainvälisten ketjujen luksushotelleja kuin vaatimattomia hostelleja sekä kotimajoitusvaihtoehtoja.

Majoitusten hinta on verrattavissa maan muuhun hintatasoon, ja hotelliyön saa huomattavasti edullisemmin kuin vaikkapa Suomessa. Majapaikkojen taso ei kuitenkaan ole suoraan verrattavissa kansainväliseen tasoon, ja kolmen tähden hotelli Azerbaidžanissa saattaa muistuttaa kansainvälisellä tasolla enemmän kahden tai jopa yhden tähden majapaikkaa.

Liiku omalla autolla tai turvaudu julkisiin

Azerbaidžanissa on melko hyvä julkisen liikenteen verkosto, sillä paikalliset suosivat minibusseja, mikä takaa sen, että lähes mihin tahansa on mahdollista päästä ilman omaa autoa. Kaukoliikenteen bussit liikennöivät usein kaupunkien linja-autoasemilta, missä oikean bussin löytää parhaiten kysymällä. Linja-autot lähtevät vasta täysinä, joten matkaan kannattaa varautua joustavalla aikataululla. Maksu kerätään hieman ennen lähtöä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Useimmat matkailijat turvautuvat Azerbaidžanin-matkansa aikana myös taksikyyteihin, sillä aivan kaikkialle julkisilla ei kuitenkaan pääse. Taksit ovat Azerbaidžanissa Suomen hintatasoon tottuneen näkökulmasta edullisia. Taksimatkan hinta kannattaa sopia aina ennen auton kyytiin nousemista. Azerbaidžanissa on runsaasti pimeitä takseja.

Pääkaupungissa Bakussa on edullinen ja toimiva metroverkosto, jonka avulla matkailija pääsee helposti liikkumaan paikasta toiseen.

Auton vuokraaminen on Azerbaidžanissa samanhintaista kuin muuallakin, eli ei erityisen edullista. Maassa on monia kansainvälisiä autovuokraamoja. Autolla ajaminen Azerbaidžanissa on suomalaisittain hieman haastavaa, sillä liikennekulttuuri on paikoin kaoottista eikä liikennesääntöjä noudateta yhtä tarkasti kuin Suomessa.

AZERBAIDŽANIN MATKAKOHTEET

Inka KhanjiAzerbaidžan
Bakun komeat liekkitornit näkyvät pitkälle ympäri kaupunkia.

Pilvenpiirtäjien Baku

Azerbaidžan on panostanut pääkaupunkinsa Bakun infrastruktuurin kehittämiseen, ja se näkyy katukuvassa.

Bakun kaupunkikuvaa hallitsevatkin upouudet pilvenpiirtäjät, jotka kertovat maan länsimaistumisesta ja talouskasvun tavoitteista. Kääntöpuolena on vallan ja hyvinvoinnin keskittyminen autoritaarisen hallinnon ja pienen etuoikeutettujen piirin käsiin.

Bakun ydinkeskustan ulkopuolella ja muualla maassa olosuhteet odottavat vielä modernin maailman mukavuuksia ja myös matkailijan kannattaa huomioida tämä odotuksissaan majoituksen tai liikennevälineiden suhteen.

Pääkaupungin tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat tunnelmallinen vanhakaupunki, näyttävä neitsyttorni, upeat liekkitornit, Bakun televisiotorni, satama-alue sekä lukuisat stadionit ja keskustan kauppakadut. Nähtävyyksiä on melko rajallisesti, mutta lomapäivät kuluvat kaupunkikuvaa tarkkaillessa ja esimerkiksi Bakun lukuisissa puistoissa.

Mutatulivuoret ovat Azerbaidžanin erikoisuus

Varsin kuvailevasta nimestään huolimatta mutatulivuoret – mud volcanos ovat melko matalia mutalätäköitä ja toisin kuin voisi kuvitella, tulivuorten sisällä oleva muta ei ole polttavan kuumaa, vaan melko viileää.

Erikoiselta ilmiöltä kuulostavia mutatulivuoria on maailmassa noin tuhat, joista yksistään Azerbaidžanissa on noin 400. Maailman suurimmat mutatulivuoret ovat Azerbaidžanin Boyuk Khanizadagh ja Turaghai.

Mutatulivuoret ovat melko turvallisia, sillä ne eivät juuri räjähtele: sillä massiivisia räjähdyksiä sattuu noin kerran 20 vuodessa. Mudan läpi sinkoutuu noin 800 metrin syvyydestä kuitenkin usein kaasua ja joskus myös vettä ja öljyä, jotka saavat mutatulivuoret kuplimaan hauskasti. Mutatulivuorivierailun voi yhdistää kätevästi Bakun-matkaan: kaupunkia lähinnä olevat mutakohteet sijaitsevat Alyatissa ja Gobustanissa.

Ikuinen tuli palaa Azerbaidžanissa

Yksi Azerbaidžanin kiehtovimpia luontonähtävyyksiä on Yanar Dag – ikuinen tuli. Nimensä mukaisesti iät kaiket palanut tuli on jännittävä luontonähtävyys, joka houkuttelee Azerbaidžanin-matkailijoita myös Bakun ulkopuolelle.

Noin 25 kilometrin päässä Bakusta sijaitseva Yanar Dag on 116 metriä korkea kukkula, jonka helmassa liekehtii ikuinen tuli. Tuli on peräisin luonnollisista kaasupurkaumista, ja paikan päällä leijaileekin vahva kaasun haju.

Liekit palavat noin kymmenen metrin mittaisella alueella, ja voivat nousta parhaimmillaan jopa kolmen metrin korkeuteen. Erityisen näyttävä kohde on öisin pimeällä, mutta Yanar Dagin vierailu on mielenkiintoinen myös päiväsaikaan.

AZERBAIDŽANIN PARHAAT

Inka KhanjiAzerbaidžan
Khizi- ja Siyazan-alueiden värikkäät vuoret ovat näyttävä luontonähtävyys.

Koe nämä kohteet

  • Pääkaupunki Baku
  • Mutatulivuoret
  • Yanar Dag
  • Khizin ja Siyazanin vuoristoalue
  • Shahdagin vuoristo

Maistele näitä herkkuja

  • Tuoreet hedelmät
  • Taatelit
  • Paikalliset suolaiset leivonnaiset

Lisätietoja

Azerbaidžanin virallinen matkailusivusto

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää