hero taustakuva

Unelma Afrikasta – Pieni opas safarille

artikkelin kuva
Aktiivilomat
Safarille voi lähteä monella tapaa, riippuen kokemuksesta, mieltymyksistä ja lompakon paksuudesta.
Teksti: Jenna Lehkonen
Päivitetty: 17.07.2014
facebook   whatsapp

Safarille voi lähteä monella tapaa, riippuen kokemuksesta, mieltymyksistä ja lompakon paksuudesta. Kaikkein tärkein matkatavara on kuitenkin suuri kunnioitus paikallisia ihmisiä sekä luontoa ja sen eläimiä kohtaan.

Safarimatkojen kirjo on suuri. Edullisimmat ja väkirikkaimmat safarit löytyvät Keniasta, ja hienoimmat luonnonpuistot Botswanasta, missä matkalaiselle on tarjolla luksusta niin majapaikan kuin pienryhmissä tehtyjen luontoretkien saralla. Etelä-Afrikan puistoissa on rikas eläimistö ja liikkuminen helppoa: tiet ovat hyväkuntoisia ja ympäri puistoa voi ajella omassa rauhassa.

Valmismatkoja ensikertalaisille

Jos on lähdössä safarille ensimmäistä kertaa, kannattaa unohtaa omatoimiset matkat. Ensikertalaisen on parasta osallistua järjestetylle safarille ja tutustua villieläimiin osaavan oppaan johdolla. Kun miettii minkälaiselle safariretkelle haluaa lähteä, varmaa on ainakin se, että valinnanvaraa on.

Matkanjärjestäjien safarimatkojen pituus vaihtelee muutamasta yöstä pariin viikkoon ja matkaohjelmia on yhtä monia kuin matkojakin. Monen mielestä ainoa oikea tapa päästä safaritunnelmaan on autolla tehtävä kiertosafarimatka, mutta vaivattomampiakin vaihtoehtoja on. Kannattaa miettiä mitä haluaa nähdä, minkälaisella menopelillä kulkea ja haluaako nukkua ylellisessä ja turvallisessa hotellihuoneessa vai makuupussissa teltassa. Safareita on tarjolla hyvin erihintaisia riippuen kohteesta ja edullisimmat sopivat budjettimatkalaisellekin.

Safarimatka ei kuitenkaan ole mikään hienohelmojen huviretki, sillä matkat ovat pölyisiä, tiet kuoppaisia ja huonokuntoisia eikä sähkön- ja vedenjakelun toimivuudesta ole mitään takuita. Safari on kuitenkin kokemus, joka vie menneessään, ja harva jää pohtiman pikkuasioita nähdessään virtahevon kylvyssä.

Omatoimisafareita kokeneille

Safari on mahdollista järjestää kotimaasta käsin, joko suomalaisen tai paikallisen järjestäjän kautta, ja vaihtoehtoja on monia. Safarin voi kuitenkin järjestää myös paikan päällä jossakin puistojen portteina toimivista kylistä tai kaupungeista.

Safarien sisällöistä kannattaa keskustella useamman safarinjärjestäjän kanssa ennen päätöksen tekoa. Safarit eivät ole ilmaisia tai edes halpoja paikan päältä järjestettyinäkään. Safareilla olleiden ystävien ja tuttujen kokemuksia kannattaa kuunnella ja suosituksia pyytää, sillä kokemus on aina toimistojen lupailuja vakuuttavampi.

Matkoja Afrikan aroille järjestävät esimerkiksi Kilroy Travels, Mandala Travel, Tema-matkat ja Kaleva Travel.
Lentoja Afrikkaan myyvät esimerkiksi Tjäreborg, Travellink, Ebookers ja SuperSaver.

Hyvin suunniteltu, puoliksi tehty

Safarille lähdettäessä huolellinen suunnittelu on tärkeää. Omatoimisen matkaajan on kuitenkin syytä varata mukaan hyvät varusteet perustarpeita, aina vedestä lähtien. Tärkeää on myös hankkia etukäteen tietoa Afrikasta ja sen eläimistä, ja myös paikallisiin tapoihin on hyvä tutustua etukäteen. Esimerkiksi kameran kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä varsinkin ihmisten valokuvaaminen voi joskus olla herkkä asia. Masai-heimon jäsenien kuvaaminen oli aikaisemmin jopa lailla kielletty ja vieläkin kuvaamisesta ja sen hinnasta kannattaa ehdottomasti sopia heidän kanssaan etukäteen. Kuvausluvan kysyminen muiltakin kuin masailta on kohteliasta. Univormuissa olevaa henkilöstöä, kuten poliiseja, sotilaita ja puistovartijoita, ei yleensä kannata valokuvata.

Omatoimisen matkaajan voi olla yksinkertaisempaa unohtaa telttailu ja majoittua majataloihin tai pysyviin telttaleireihin. Myös tämä vaihtoehto vaatii hieman suunnittelua ja etukäteisvarauksia, mutta on silti telttailua yksinkertaisempi vaihtoehto. Varsinkin suosituimpiin luonnonpuistoihin varaukset kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen.

Villieläinten pongaus on kiinni sekä taidosta että tuurista. Afrikan villieläinten “Big Five”, eli leijona, leopardi, norsu, puhveli ja sarvikuono ovat monen reissaajan bongauslistalla, mutta Afrikan villistä luonnosta löytyy paljon muitakin kiinnostavia eläimiä, kuten kirahveja, seeproja, impoloita, gorilloja ja lukemattomia muita. Eläinten pongauksessa on tärkeää valita oikea vuodenaika ja oikea vuorokaudenaika, matkata asiantuntevan oppaan kanssa ja tietää mistä eläimiä etsiä.

Varustevinkkejä safarille

Kun safarimatka siintää jo silmissä, ei matkahuumassa kannata unohtaa pakata mukaan seuraavia tavaroita:

 • Adapteri: Afrikkalaisiin pistokkeisiin sopiva adapteri on usein tarpeen. Monin paikoin esimerkiksi Tansaniassa tarvitaan edelleen brittiläismallista, kolminapaista pistoketta.
 • Aurinkosuoja: Aurinkosuoja on yksi safarimatkan välttämättömyyksistä, ellei aio heti ensimmäisen matkapäivän jälkeen kärsiä pahoista auringonpolttamista.
 • Hattu: Hattu on ehdottomasti tarpeellinen varuste, sillä ihon lisäksi paljas pää on alttiina Afrikan kuumalle auringolle ja auringonpistoksille.
 • Hyttyskarkote: Hyttyskarkote tai vastaava tuote on enemmän kuin tarpeen iltaisin.
 • Hyvät kengät: Hyvät, mukavat ja sisäänajetut jalkineet ovat erittäin tärkeät matkan mukavuuden kannalta.
 • Kamera: Hyvällä objektiivilla varustettu kamera tallentaa matkan parhaat palat kotisohvalla ihailtavaksi. Kauko-objektiivi on siten välttämätön, jos aiokoo saada hyviä eläinkuvia. Suojelualueilla oikeissa elinympäristöissään käyskenteleviä villieläimiä seurataan useimmiten matkan päästä, ettei niitä tarpeettomasti häiritä. Kameran taakse ei kuitenkaan kannata piiloutua, sillä katsominen ja näkeminen ovat olennainen osa safaria.
 • Kartta: Kartta on ehdoton välttämättömyys omatoimimatkailijalle, mutta myös valmismatkaajat nauttivat siitä kun voivat seurata matkan kulkua kartalta.
 • Kevyt vaatetus: Päivisin parhaita ovat mukavat, kevyet vaatteet ja esimerkiksi shortseja ja hametta voi hyvin käyttää.
 • Kiikarit: Kiikarit ovat keskeinen osa matkaa, mikäli haluaa nähdä kaiken sen minkä vuoksi Afrikkaan asti matkusti.
 • Lämmin vaatekerta: Vaikka Afrikan aurinko polttaa päivällä, yöt ovat vastaavasti kylmiä. Kun herätys on ennen auringonnousua, lämmin pusero ja housut ovat ainoa oikea vaatekerta.
 • Pehmeä matkakassi: Koska safarin pikkubusseissa ja jeepeissä on usein rajoitetusti matkatavaratilaa, kannattaa matkatavarat pakata pehmeisiin kasseihin. Mukaan kannattaa ottaa vain välttämättömin. Jos jatkaa safarin jälkeen lomaansa Afrikassa, voi matkatavarat jakaa kahtia niihin joita tarvitsee safarilla ja niihin joita tarvitsee loppulomalla. Muovipusseihin voi pakata pölyherkimmät matkatavarat.
 • Rokotukset: Moniin Afrikan maihin tarvitaan keltakuumerokotus ja myös malarianestolääkityksestä kannattaa neuvotella etukäteen lääkärin kanssa. Maakohtaiset rokotussuositukset tulee selvittää hyvissä ajoin ennen matkaa.
 • Seikkailumieli
 • Taskulamppu: Jos Afrikan yöt ovat kylmiä, ovat ne myös pimeitä. Sähkökatkoksen sattuessa taskulamppu on kätevä olemassa.
 • Vesipullo: Nestehukka iskee kuumuudessa helposti, joten aina kannattaa pitää käsillä vesipulloa ja pitää muutenkin huolta riittävästä nesteytyksestä.

Lisätietoja

NewAfricanFrontiers.com
Go2Africa.com

Lue kommentit (2) Jätä kommentti

 1. Kertomus oli hyvä mutta miksi tähän oli kerätty vain osa afrikkaan matkoja järjestävistä. Olympia, Kontiki ja Aventura ovat luotettavia kokeneita afrikan safarien järjestäjiä jotka tietävät parhaat paikat ja matkat ovat loistavia. Opastetulla valmiilla safarimatkalla on turvallista, jos vaikka auto rikkoontuu ei tarvitse uutta odotella päiväkausia vaan safari jatkuu hetimiten. Valmissafareilla näkee useimmiten enemmän kuin omatoimisella ja täytyy muistaa liikenneonnettomuuden riskit, jos joku on niin rohkea että lähtee ajamaan ”valkoinen on aina syyllinen jos jotain sattuu”.
  Afrikkaan kannattaa mennä avoimin mielin ja nauttia luonnosta, eläimistä, tuoksuista, ihanista lämpimistä illoista nuotiolla ja hyvästä ruoasta.


 2. Suosittelen lämpimästi Olli Marttilan safariopaskirjoja. Vanhoista painos loppu mutta 2008 julkaistu Safaripassi on erittäin asiantuntevasti mutta myös sujuvasti, jopa viihdyttävästi kirjoitettu. Lajiluettelo (eläimet, linnut, kasvit) on todennäköisesti ainoa laatuaan suomeksi, itse en ainakaan ole onnistunut yhtä kattavaa opusta löytämään. Matkavalmistelut ja varustautumisohjeet kaiken kattavat.

  Vaikka Safaripassi keskittyykin Pohjois-Tansaniaan, itse pärjäsin kirjan tiedoilla loistavasti Keniassa, myös eteläisessä Afrikassa.


 3. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.