Hyppää sisältöön

Kalastusmatkoilla haetaan elämyksiä

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 05.07.2012
Kun Suomen pilkkijäät ja verkkojenlaskupaikat käyvät liian tutuiksi, pakkaa seikkailuhenkinen kalastaja vapansa ja lähtee kalaan vaikkapa Latinalaisen Amerikan Belizeen.

Kalastaa voi missä vain

Kalastuksen harrastajilla on matkakohteita mistä valita. Kalaan voi nimittäin lähteä lähes minne tahansa, onhan kalastus perinteinen tapa hankkia elanto kaikkialla, missä vettä virtaa.

Kalastusmatkailuyrittäjä Jouni Rauha on vienyt suomalaisia merta edemmäs kalaan jo lähes kaksikymmentä vuotta. Hänen mukaansa viime vuosina kalassa on käyty yhä kaukaisemmissa maissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rauhan oma suosikki on uusi kohde Intian valtameressä sijaitsevat Malediivit, jossa kalastajat viedään varsin syrjäisille vesille.

– Malediivien reissulla liikutaan asuntolaivalla, jonka ansiosta pääsemme paikkoihin, joissa ihmisen merkkejä ei juuri ole.

Kalastusmatkailu on paitsi vavan heittelyä, myös elämysten hakemista.

Aloittelija oppii Norjassa

Kalareissun hintaan kuuluu kiteytettynä kalastus, opastus ja majoitus. Laajempia ja suppeampiakin paketteja on tarjolla, samoin kuin lukuisia alan yrittäjiä. Hinnat ovat ryhmän koosta riippuen 400 eurosta ylöspäin. Kaukokohteiden reissuihin euroja kuluu yli 2 000. Kotimaassa matka voi kestää muutamia vuorokausia, ulkomailla usein viikon.

Opastetulle kalastusmatkalle voi lähteä kuka tahansa, vaikka aikaisempi kokemus rajoittuisikin ongen pitelyyn mökin rannassa. Rauha suosittelee aloittelijoille helpompia kohteita, kuten naapurimaan Norjan Gaulajokea.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomalaiset eivät matkaa liian kauas kalastamaan, vaan suosikkipaikat löytyvät Ruotsista, Norjasta ja Skotlannista. Toki opastettuja kalareissuja järjestetään myös Suomessa. Erona kotimaan kalastukseen opastetulla matkalla harjoitetaan kalastusta eri tavoin. Suomessa otetaan rauhassa ja pilkitään jäällä tai lasketaan verkkoja aaltojen liplattaessa.

– Täällä kalaa on pitkään pyydetty vain elannoksi, selittää Rauha suomalaisen kalastuskulttuurin verkkaisuutta.

Maailmalla sen sijaan kalastuksessa on vauhtia. Eri vaihtoehtoja ovat perho- ja heittokalastus sekä vetouistelu.

– Tärkeintä ei reissulla ole saalis, vaan kokemus, sanoo Rauha.

Opas ei ole vain kalakonsultti

Kalastusmatkoilla on mukana suomalainen tai paikallinen opas, joka tuntee kohteen ja sen vesialueet. Jouni Rauha on itse kalastanut yli kolmekymmentä vuotta ja kiertänyt ympäri maailmaa opastamassa kalamiehiä ja –naisia.

– Oppaan kanssa saalisvarmuus nousee moninkertaiseksi, lisäksi opas neuvoo kalastamistilanteessa, hän kertoo.

Paitsi kalastuskonsultti, on opas myös turvallisuustekijä. Vierailla ja usein syrjäisillä seuduilla kalastettaessa kielitaitoinen ja ensiapukoulutettu opas saattaa pelastaa koko reissun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Oppaan ja osallistujien kannalta on mukavaa, että ryhmäkoot ovat kalastusreissuilla pieniä. Rauha palasi juuri Gotlannista kuuden kalastajan kanssa tehdyltä reissulta, jossa saalis oli yhteensä 14 lohta.

Kalastusmatkat ovat elämyksiä, mutta niiden suosion takana on myös kylmä tosiasia. Suomen vesistöt ovat paikoin niin ylikalastettuja ja saastuneita, että neitseellistä, täysin luonnontilassa elävää kalaa on haettava muualta.

– Kalastusmatkan hienoin hetki on, kun kalastaja saa jonkin erikoisen lajin tai ison kalan, sanoo Rauha.

Teksti: Anna Lehto
Kuva: Fishmaster