Hyppää sisältöön

Zimbabwe on luontomatkailijan mieleen

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 09.02.2015
Zimbabwen ainutlaatuinen luonto on yksi eteläisen Afrikan kauneimpia.

Ennakkoluulottoman matkailijan kohde

Zimbabwe sijaitsee eteläisessä Afrikassa. Sisämaavaltiolla on neljä naapuria. Maalla on yhteista rajaa Sambian, Botswanan, Mosambikin ja Etelä-Afrikan kanssa.

Taloudellisista ja poliittisista vaikeuksista huolimatta kulttuuri elää rikkaana ja luontokohteet houkuttelevat matkailijoita. Massaturismi ei ole vielä turmellut Zimbabwea, vaan maasta löytää palan aitoa Afrikkaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maan tunnetuin luontokohde on Zimbabwen ja Sambian rajalla sijaitseva Victorian putous. Tohtori David Livingstone löysi ja nimesi putoukset Kuningatar Victorian mukaan vuonna 1855. Noin tunnin ajomatkan päässä Victorian putouksilta sijaitsee Zimbabwen suurin kansallispuisto Hwange. Kansallispuistossa voi nähdä The Big Five:n eli Afrikan suurimmat villieläimet. Suosittu luontokohde on myös Mana Poolsin kansallispuisto. Tämä maan pohjoisosassa sijaitseva puisto kuuluu Unescon maailmanperintökohteiden listalle.

zimbabwe-elefantti-Flickr-Timo-Arnall

Miellyttävä ilmasto ympäri vuoden

Zimbabwe sijaitsee trooppisella vyöhykkeellä, mutta korkeuden takia maassa ei ole trooppisen kuumaa.

Sadekausi kestää marraskuusta maaliskuulle. Sateet tulevat yleensä voimakkaina iltapäiväkuuroina, mutta toisinaan sade voi kestää muutamia päiviä. Ukkoset ovat yleisiä ja lämpötilat pyörivät 25 asteen molemmin puolin. Aamuisin saattaa olla 18 astetta, kun taas iltapäivällä elohopea voi kohota 32 asteeseen. Ilmankosteus sadekaudella on huomattavan suuri.

Kuiva kausi Zimbabwessa on huhtikuusta lokakuuhun. Tällöin ei sada juuri ollenkaan ja lämpötilat laskevat. Öisin ja aamuisin lämpötilat saattavat laskea jopa viiteen asteeseen. Päivisin aurinko kuitenkin lämmittää nostaen elohopeaa 25 asteen tietämiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Paras matkustusaika on huhti-toukokuu ja elo-syyskuu. Tällöin päivät ovat aurinkoisia ja yöt kirkkaita, mutta viileitä. Villieläimet kerääntyvät juomapaikoille, joilla ne on helppo nähdä.

Hyvä tietää Zimbabwesta

Zimbabwe sopii matkakohteeksi ennakkoluulottomalle luontomatkailijalle. Maan sekavan poliittisen ja taloudellisen historian vuoksi turismi on vasta kehittymässä oleva elinkeino.

Suomalaismatkailija tarvitsee maahan viisumin. Sen voi anoa Zimbabwen suurlähetystöstä ennakkoon, mutta sen saa myös lentokentältä. Ajantasaiset hintatiedot ja vaatimukset on hyvä tarkistaa lähetystöistä hyvissä ajoin ennen matkaa.

Zimbabwe kuuluu malariariskialueeseen, joten lääkitystä suositellaan. Myös rokotukset on hyvä hoitaa kuntoon ennen matkaa. Kaiken kattava matkavakuutus on myös syytä hankkia, sillä paikallisen terveydenhoidon taso ei ole kovin korkea ja vakavat tapaukset viedään usein hoitoon Etelä-Afrikkaan.

Turvallisuustilanne Zimbabwessa on kohtalainen. Poliittisia mielenilmauksia esiintyy ja niihin osallistumista tulee välttää. Poliittinen väkivalta kohdistuu kuitenkin harvoin turisteihin. Taskuvarkauksia esiintyy, joten normaali valppaus on tarpeen. Pimeällä yksin liikkumista tulee välttää, kuten myös pimeällä autoilua. Matkustusilmoituksen tekemistä suositellaan. Ajantasaisen matkustustiedon saa Ulkoministeriön tiedotteesta.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN ZIMBABWESSA

Zimbabwe-juna-Flickr-Richard-Stupart

Pitkä lento perille

Zimbabween ei ole Suomesta suoria lentoja. Pääkaupunkiin Harareen pääsee lentämään Euroopan suurimpien kenttien kautta. Konetta täytyy yleensä vaihtaa kaksi kertaa. Matkustusaika on noin 20 tuntia välilaskuista riippuen. Meno-paluuliput maksavat 800-1100 euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaukomatkoja järjestäviltä matkatoimistoilta voi kysellä pakettimatkoja Zimbabween. Usein matkat ovat kiertomatkoja, joissa vieraillaan muissakin eteläisen Afrikan suosikkikohteissa.

Majoitusta moneen makuun

Zimbabwesta löytyy jokaisen matkailijan tarpeisiin soveltuvaa majoitusta.

Budjettimatkailijalla on valittavanaan usein muutamia dormeja ja joukko edullisia huoneita. Keskihintaisia huoneita on paljon tarjoilla ja ne ovat usein laadultaan hyviä. Vaativampaan makuun löytyy niin luksushotelleja kuin mökkejäkin.

Kansallispuistoissa kailliimmat mökit on rakennettu luontoa kunniottaen ja ympäristöön sopivaksi. Puistojen alueella on myös mahdollisuus telttailla. Oma teltta on kätevä mukana, mutta ei välttämätön. Kansallispuistojen alueilla on vaihtelevasti ravintoloita, joten tilanne kannattaa varmistaa ennakkoon ja varautua tilanteen mukaan omilla eväillä.

Liikkuminen Zimbabwessa

Suurissa kaupungeissa taksit ovat kätevin tapa liikkua ympäriinsä. Taksin saa tilattua kätevästi hotellin vastaanotosta ja ne ovat edullisia. Autoissa on mittarit ja useimmat kuljettajat käyttävät niitä. Yöaikaan taksit ovat myös turvallisin tapa liikkua.

Auton vuokraaminen Zimbabwessa on myös mahdollista, mutta kallista. Useimmat, jotka haluavat vuokrata auton, vuokraavat sen Etelä-Afrikasta ja ajavat rajan yli. Autoa vuokratessa on syytä tarkistaa auton kunto ja tarvittavat paperit. Kansainvälisen ajokortin hankkiminen ennen reissua on järkevää, sillä vaikka suomalaisella ajokortilla periaatteessa saa ajaa, saattavat poliisit pysäytystilanteessa sakottaa tai vaatia lahjuksia paikallisen kortin puuttumisesta. Huomioitavaa on myös, että useat tiet ovat huonossa kunnossa. Lisäksi paikallinen ajokulttuuri saattaa aiheuttaa vaaratilanteita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suurimpien kaupunkien välillä voi matkustaa busseilla tai junalla. Linja-autot operoivat aikataulujen mukaan. Valittavana on paikallisbusseja sekä luksusbusseja. Junat liikkuvat pääsääntöisesti öisin, joten niissä on järkevää panostaa ykkösluokkaan ja makuupaikkaan.

ZIMBABWEN MATKAKOHTEET

Zimbabwe-seepra-Flickr-Aftab-Uzzaman

Pääkaupunki Harare

Zimbabwen pääkaupunki Harare on mainettaan monipuolisempi kohde. Useimmat matkailijat pysähtyvät kaupunkiin vain jatkaakseen matkaa safareille. Kaupunki tarjoaa matkailijalle historiaa ja kulttuuria sekä monipuolisesti ravintolaelämyksiä.

Kaupungin erikoisuuksiin kuuluu talo, jossa viljelijät myyvät tupakkaa välittäjiltä toiselle. Tupakka oli aikoinaan Zimbabwen suurimpia vientituotteita ja edelleen helmikuusta elokuuhun kerrokset täyttyvät aamupäivisin vilinästä, jota on kuvailtu pörssikauppaa muistuttavaksi huutokaupaksi.

Lentokentän lähellä on loukkaantuneita ja orpoja villieläimiä hoitava suojelualue, jossa voi nautiskella iltapäiväkahvit tai shampajat samalla kun tutustuu eläimiin. Paikan erikoisuutena on, että alle 12-vuotiaat lapset eivät pääse alueelle. Ennakkovaraus on myös suotava.

Hararesta löytyy myös muutama museo, joihin on tallennettu etenkin taide-esineitä sekä valokuvia.

Zimbabwessa järjestetään myös muotiviikot. Maasta kotoisin oleva ex-malli Pricilla Chigariro on perustanut tapahtuman, jossa afrikkalaiset suunnittelijat saavat luomuksiaan esille. Tapahtuma on vuosittain elo-syyskuun vaihteessa.

Kariba-järvi

Yksi maailman suurimmista tekojärvistä palvelee monipuolisena virkistysalueena. Paras tapa rentoutua järvellä on vuokrata asuntolaiva. Myös kalastus on suosittua ajanvietettä järvellä. Uimista ei suositella, sillä järvessä elää suuria krokotiileja. Myös muita villieläimiä kuten norsuja ja puhveleita voi nähdä järven rannoilla, sillä sen vieressä sijaitsee Matusadonan kansallispuisto.

Kariba-järvi tarjoaa myös vesireitin naapurimaahan Sambiaan ja Victorian putouksille. Mikäli matkustat vesitse naapurimaan puolelle ja haluat palata takaisin Zimbabween varmista, että viisumisi sallii useamman maahantulon.

Mana Poolsin kansallispuisto

Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva Mana Poolsin kansallispuisto tarjoaa matkailijalle kokonaisvaltaisen kokemuksen villistä luonnosta. Puiston tekee erikoiseksi se, ettei sitä ole aidattu. Elefantit siis saattavat vaeltaa ohitsesi kun nautit aamupalaa.

Puistoon voi tutustua myös kävellen. Siellä elää suuri määrä seeproja, virtahepoja ja krokotiileja sekä leijonia. Puistossa vaeltaessa ja eläimiä ihaillessa on hyvä muistaa, että eläimet ovat paitsi villejä myös todella nopeita. Vaikka ne harvoin hyökkäävät ihmisen kimppuun, vaara on silti olemassa. Tästä johtuen oppaan kanssa liikkuminen on erittäin suositeltavaa.

Puiston alueella voi yöpyä teltassa tai mökissä. Mökkimajoitusta on tarjolla monen tasoista, joten jokaiselle budjetille löytyy vaihtoehto. Osa hinnoista sisältää ruoat ja majoitukset, joten on hyvä tarkistaa varausta tehdestä, mitä hintaan sisältyy. Lisäksi huomioitavaa on, että osa leirintäalueista sulkeutuu sadekaudella.

Victorian putoukset

Tohtori David Livingstonen vuonna 1855 kuningatar Victorian mukaan nimeämät putoukset ovat Zimbabwen kuuluisin matkakohde. Putoukset sijaitsevat Sambian rajalla ja kuuluvat Unescon maailmanperintöluetteloon.

Putoukset ovat 108 metriä korkeat ja 1,7 kilometrin levyiset. Matkailija kokee putouksilla erilaisen elämyksen, riippuen vuoden ajasta, jolloin putouksilla vierailee. Paras aika vierailla putouksilla on kesäkuusta syyskuuhun, jolloin putouksissa on vielä runsaasti vettä, mutta vesisumu ei peitä näkyvyyttä. Ennen sadekautta marraskuun alussa putousten vesimäärä pienenee ja paikoitellen siellä ei ole ollenkaan vettä.

Zimbabwen puolella putousten välittömässä läheisyydessä järjestetään Victorian putousten maraton. Täysimittaisen maratonin lisäksi valittavana on puolimaraton sekä viiden kilometrin mittainen matka. Reitti on suhteellisen tasaista ja maisemat upeat. Maraton järjestetään vuosittain kesäkuussa.

Hwangen kansallispuisto

Tunnin ajomatkan päässä Victorian putouksilta sijaitsee Hwangen kansallispuisto. Vuonna 1929 perustettu puisto on Zimbabwen suurin. Alueella elää noin 100 nisäkäslajia. Norsuja ja puhveleita tavataan poikeuksellisen suurina laumoina. Alue on myös lintubongarin unelma, sillä siellä elää noin 400 erilaista lajia.

Puistossa voi yöpyä leirintäalueella. Valittavana on joko teltta tai mökkimajoitusta. Pääleiristä löytyy myös ravintola ja perustarvikkeita myyvä ruokakauppa.

Paras aika vierailla puistossa on kuivan kauden aikana, jolloin eläimet kokoontuvat juomapaikoille ja liikkuminen puistossa on helppoa.

ZIMBABWEN PARHAAT

zimbabwe-auringolasku-Flickr-Jason-Wharam

Koe nämä Zimbabwessa

  • Ihaile Victorian putouksia ja testaa kestävyytesi maratonilla
  • Koe villi luonto Mana Poolsissa
  • Nauti Hararen ravintolatarjonnasta

Zimbabwen miinukset

      Ei suoria lentoja Suomesta
      Kuuluu malariariskialueeseen
      Taskuvarkaudet yleisiä

Zimbabwen matkailusivut

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Flickr / ninara, Timo Arnall, Jason Wharam, Richard Stupart, Aftab Uzzaman