Suriname

Suriname sijaitsee Etelä-Amerikan pohjoisosassa Atlantin valtameren rannalla. Pitkään Hollannin hallinnossa ollut Suriname on nykyisin mantereen pienin itsenäinen valtio ja sen rajanaapureita ovat Brasilia, Guayana ja Ranskan Guyana.
SURINAME MATKAILUMAANA
Sademetsää ja vehreää luontoa
Suurinta osaa Surinamesta peittää trooppinen sademetsä ja iso osa maan väestöstä elää kapealla rannikkokaistaleella. Rannikolla sijaitsee myös Surinamen pääkaupunki Paramaribo.
Surinamen vehreä luonto on runsas ja monimuotoinen sekä kasvistoltaan että eläimistöltään. Luonnonpuistot ovatkin maan tunnetuimpia käyntikohteita. Kuuluisia luontokohteita Surinamessa ovat esimerkiksi Brownsbergin luonnonpuisto ja Galibin luonnonsuojelualue. Alueen sademetsiin pääsee tutustumaan myös jokiristeilyillä.
Kuumin aika marraskuussa
Surinamen ilmasto on trooppinen, eli lämmin ja kostea. Vuorokauden keskilämpötila on ympäri vuoden noin 27 astetta. Päivälämpötilat kohoavat helposti yli 35 asteen ja yölämpötilatkin pysyttelevät usein 25 asteessa. Erityisen kuumaa on marraskuussa. Merituuli tuo kuitenkin helpotusta kuumuuteen.
Surinamessa on kaksi sadekautta ja kaksi kuivaa kautta vuodessa. Sadekaudet ajoittuvat joulu-tammikuulle ja huhti-elokuulle. Kuivat kaudet vallitsevat helmi-maaliskuussa ja elo-marraskuussa.
Suriname vaatii seikkailuhenkeä
Suriname ei ole matkailumaana kovinkaan kehittynyt ja turismi on kohtuullisen vähäistä. Suriname sopii erityisesti luonnosta ja seikkailuista kiinnostuneille matkailijoille.
Koskemattomaan sademetsään johtavilla joilla järjestetään veneretkiä ja Paramaribosta löytyy muutamia laadukkaita retkenjärjestäjiä. Pääkaupungista löytyy matkanjärjestäjien lisäksi myös paljon ravintoloita, ostospaikkoja ja iltaelämää.
Kulttuurien kirjoa Surinamessa
Surinamen kielten ja uskontojen kirjo näkyy mitä erilaisimpien juhlapyhien määrässä. Eri kulttuurien kunnioittaminen on tärkeää, ja Surinamessa on aina kysyttävä lupa ennen paikallisten valokuvaamista (sotilaita tai sotilaskohteita ei kuitenkaan saa kuvata).
Rokotukset kuntoon ennen matkaa
Surinamessa ja erityisesti pääkaupungissa esiintyy jonkin verran väkivaltarikollisuutta. Matkailijoiden on hyvä tarkistaa esimerkiksi hotellista erityisen vaarallisten alueiden sijainti ja välttää yksin kulkemista.
Ennen Surinamen matkaa on syytä huolehtia tarvittavista rokotuksista. Surinamessa puhutaan lukuisia alueellisia kieliä. Matkailija tulee kuitenkin hyvin toimeen englannin kielellä, jota puhutaan yleisesti.
LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SURINAMESSA
Suomesta Surinameen Amsterdamin kautta
Suomesta ei ole suoria lentoja Surinameen. Surinameen voi matkustaa esimerkiksi Amsterdamin, Miamin tai Curacaon kautta.
Lentoja Surinameen tarjoavat esimerkiksi KLM ja Suriname Airways. Lennot maksavat keskimäärin 1000–5000 euroa ja lentojen hinnat vaihtelevat suuresti lentoyhtiöiden ja välilaskujen määrän mukaan.
Surinamen kansainvälinen lentokenttä Johan Adolf Pengel International Airport eli Zanderij sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Paramaribosta
Surinamen hotellitarjonta
Suurin osa Surinamen hotelleista ja hostelleista sijaitsee pääkaupunki Paramaribossa ja muissa suurimmissa kaupungeissa. Tarjolla on niin laadukasta kuin vaatimatontakin majoitusta.
Hotelliyön hinta vaihtelee halutusta tasosta riippuen 20 eurosta 200 euroon.
Liiku taksilla tai bussilla
Bussilla liikkuminen on Surinamessa edullista ja säännöllisiä bussireittejä löytyy erityisesti rannikkoalueelta. Taksit ovat busseja kalliimpi, mutta nopeampi kulkuväline, ja hinnasta voi neuvotella etukäteen.
Vuokra-autolla liikkuminen ei Surinamessa ole suositeltavaa teiden vähyyden ja kunnon vuoksi. Vuokra-autoja on kyllä tarjolla, mutta ne ovat kalliita, minkä lisäksi Surinamen vasemmanpuoleisessa liikenteessä tarvitaan kansainvälinen ajokortti.
Sisämaassa paras kulkuväline ovat veneet, ja joillakin jokireiteillä kulkee säännöllisiä venevuoroja.
SURINAMEN MATKAKOHTEET
Pääkaupunki Paramaribo
Rannikolla ja Surinamejoen varrella sijaitseva pääkaupunki Paramaribo on Surinamen suurin kaupunki. Hollantilainen kulttuuriperintö näkyy kaupungissa esimerkiksi kadunnimissä ja rakennuksissa, kuten presidentinlinnassa.
Paramaribon suosituimpia käyntikohteita ovat kaupungin historiallinen osa, joka liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2002, yli satavuotias St. Peter & Paulin katedraali sekä vierekkäin sijaitsevat synagoga ja moskeija. Paramaribossa sijaitsee myös paljon ravintoloita ja ostospaikkoja.
Nieuw Nickerie ja Albina
Muita kaupunkikohteita Surinamessa ovat turistikaupunki Nieuw Nickerie ja Albina. Surinamen itälaidalla sijaitseva Albina on kuuluisa kilpikonnistaan, jotka tulevat Surinameen munimaan.
Maan länsireunassa sijaitsevasta Surinamen kolmanneksi suurimmasta kaupungista Nieuw Nickeriestä löytyy useita hotelleja ja lauttayhteys naapurimaa Guyanan kaupunkiin Corriventoniin.
Surinamen luonnonpuistot
Luonnostaan tunnetussa Surinamessa sijaitsee monia luonnonpuistoja ja pieniä luonnonsuojelualueita. Yli 12 prosenttia Surinamen pinta-alasta on luonnonpuistoja ja järviä, ja monimuotoisuudestaan kiitetty Central Suriname Nature Reserve on Unescon maailmanperintökohde.
Muita luontokohteita Surinamessa ovat esimerkiksi Galibi, Coppename Manding, Wia Wia, Brownsberg ja Tafelberg.
Kuvat: Flickr / permanently scatterbrained , madmack66