Hyppää sisältöön

Somalia

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 09.02.2015
Somaliaan matkustaminen on hengenvaarallista.

Afrikan sarvessa sijaitsevassa Somaliassa aseelliset yhteenotot ovat olleet arkipäivää jo vuosikymmenien ajan. Sotilaallisen kriisin lisäksi maata vaivaa kuivuudesta johtuva nälänhätä.

Itsenäisen Somalian sotaisa historia

Somalian sekasortoisen nykytilanteen taustalla on jo vuosikymmeniä jatkunut myllerrys, joka on koitunut kohtalokkaaksi infrastruktuurin ja maan asukkaiden kannalta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vuonna 1960 Somalia irtautui Italian vallasta ja itsenäistyi. Rajariidat Etiopian ja Kenian kanssa värittivät tasavallan alkuvuosia. Vielä saman vuosikymmenen aikana kenraali Siad Barre toteutti sotilasvallankaappauksen ja julistautui valtionpäämieheksi.

Neuvostoliitto tuki Siad Barren hallintoa, kunnes katkaisi tähän välinsä Somalian yrittäessä vallata Etiopialta kiisteltyä Ogadenin aluetta. Tuekseen Siad Barre sai tuolloin Yhdysvallat.

Tyytymättömyys sosialistista valtiovaltaa vastaan kasvoi. Lopulta vuonna 1991 Siad Barren hallinto kukistettiin ja mies ajettiin maanpakoon.

Tasavallan romahdus

Sisällissodan jälkeen tasavaltaa ei käytännössä ole enää ollut. Sota aiheutti myös valtavan humitaarisen kriisin, josta seurasi valtava pakolaisaalto.

Sittemmin Somaliaan on kansainvälisen yhteisön tuella pyritty rakentamaan hallintoa. Menestys on ollut heikkoa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tällä hetkellä maata hallitsee teoriassa väliaikaishallitus, jonka valta on kuitenkin vain nimellistä. Käytännössä väliaikaishallitus taistelee vallasta jatkuvasti al-Shabaab -järjestön ja useiden muiden klaanien kanssa.

Matkustaminen Somaliaan on vaarallista

Yleisen turvallisuustilanteen vuoksi Somaliaan ei tule matkustaa.

Suurimpana turvallisuusriskinä ovat aseelliset konfliktit ja terrori-iskut, joiden kohteeksi länsimaalaiset joutuvat helposti.

Myös rikollisuus rehottaa. Väkivalta, ryöstöt ja kidnappaukset ovat tavallisia. Somalian edustan merialueella liikkumista tulee välttää akuutin merirosvousuhan vuoksi.

Maassa liikkuminen on vaarallista, sillä tiet ovat huonossa kunnossa ja maamiinat muodostavat suuren riskin. Sotilaallisten joukkojen pitämät tiesulut vaikeuttavat kulkemista.

Valtaosassa Somaliaa toteutetaan islamilaista sharia-lakia, jonka rangaistukset ovat länsimaiseen oikeuskäytäntöön nähden hyvin ankaria, jopa kohtalokkaita. Al-Shabaab järjestö on uhannut surmata toisuskoiset.

Sekasortoisen tilanteen vuoksi suomalaismatkailijoille ei voida antaa konsulisuojaa, eikä mitään muitakaan takeita turvallisuudesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomen suurlähetystö kehottaakin maassa olevia poistumaan sieltä välittömästi.

Ulkoministeriön matkustustiedote 22.7.2011

Lisätietoa

Ulkoministeriön maakohtaiset matkustustiedotteet

Teksti: Kalle Jokinen
Kuva: Flickr / ctsnow