Hyppää sisältöön

Samoa

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 01.03.2016
Samoa on luonnonkaunis saaristovaltio, jossa voit viettää niin ranta- kuin luontolomaakin.

Samoa on Tyynellä valtamerellä sijaitseva saaristovaltio, joka koostuu kahdesta pääsaaresta, Upolusta ja Savai’ista, sekä lukuisista pienemmistä saarista. Samoa muodostaa yhdessä Amerikan Samoan kanssa Samoan saariston, joka puolestaan kuuluu Polynesian saaristoryhmään.

SAMOA MATKAILUMAANA

Samoassa trooppisen lämmintä koko vuoden

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Samoan tulivuoret nukkuvat

Samoan saaret ovat tuliperäisiä, ja molempien pääsaarien keskellä kohoaa nukkuva tulivuori. Matkailu on kasvava elinkeino Samoalla ja saaristo on erityisen tunnettu trooppisesta ilmastostaan, vehreästä luonnostaan ja hienoista rannoistaan.

Pääkaupunki Apia lentokenttineen sijaitsee Upolun saarella, ja pääkaupunki onkin usein matkailijan ensimmäinen pysähdyspaikka Samoalla. Samoalla on paljon luontokohteita ja luonnon muovaamia nähtävyyksiä.

Trooppisen lämmintä ympäri vuoden

Samoalla vallitsee trooppinen ilmasto ja maan keskimääräinen vuosilämpötila on 26,5 astetta. Päivän ylin lämpötila pysyttelee koko vuoden noin 30 asteessa ja yön alin noin 23 asteessa.

Kuiva kausi kestää Samoalla toukokuusta lokakuuhun ja varsinainen sadekausi Samoalla marraskuusta huhtikuuhun. Sateita ja iltapäiväkuuroja saadaan tosin myös kuivan kauden aikana.

Rantoja ja luontoretkiä

Rannat ovat yksi Samoan matkailuvalteista. Samoan rannoilla voi sukeltaa, snorklata, kalastaa, surffata ja uida kilpikonnien kanssa. Esimerkiksi Lalomanu Beach on Upolun saaren suosituimpia rantoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Samoalla voi myös pelata golfia ja luontoretkeillä. Vaikka saaren alkuperäinen sademetsä on lähes kokonaan kadonnut, on saaristo silti vehreä ja eläimistöltään rikas. Saarilta löytyy myös paljon vesiputouksia.

Samoa on kohtuullisen turvallinen matkakohde, mutta saaristoa uhkaavat silloin tällöin maanjäristykset, syklonit ja tsunamit. Matkailijan kannattaa huolehtia myös tarvittavista rokotuksista esimerkiksi dengue-kuumeen varalle.

Samoa on varsin uskonnollinen maa, joten etenkin naisten tulisi välttää liian paljastavaa pukeutumista julkisilla paikoilla. Matkailija tulee Samoalla hyvin toimeen englannin kielellä.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SAMOALLA

Lentoliput Samoalle hinnakkaita

Lentäen Samoalle

Samoalle ei ole suoria lentoja Suomesta, mutta Samoalle voi lentää esimerkiksi Uuden-Seelannin Aucklandin tai Yhdysvaltojen Los Angelesin kautta.

Lentojen hinnat liikkuvat 2000–8000 euron paikkeilla, joten hinta saattaa vaihdella suuresti ajankohdan ja välilaskujen määrän mukaan. Samoan kansainvälinen lentokenttä, Faleolo, sijaitsee noin 35 kilometrin päässä Apian kaupungista.

Toinen kansainvälinen kenttä, Fagalii Airport, sijaitsee aivan Apian lähistöllä. Fagaliin kentälle lennetään pääasiassa Amerikan Samoalta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hotellitarjonta kehittyy

Turismin kehittyessä Samoalta löytyy enenevässä määrin hyviä hotelleja, hostelleja ja majataloja.

Uusia ja hyvin varusteltuja hotelleja löytyy erityisesti suurimmista kaupungeista, mutta matkailija voi yöpyä myös pienemmissä kylissä, joista löytyy paljon pieniä majataloja. Hotelliyön hinnat vaihtelevat halutun tason mukaan 40 eurosta 300 euroon.

Taksilla on helppo liikkua

Kun haluaa liikkua paikasta toiseen, Samoalla paras kulkuväline on taksi. Taksit ovat edullisia ja niitä on paljon. Myös bussit ovat edullinen kulkuväline. Samoalla on myös paljon autovuokraamoja.

Suomalainen tai kansainvälinen ajokortti ei sellaisenaan käy Samoalla, joten mikäli haluaa ajaa vuokra-autolla, täytyy käydä varmentamassa väliaikainen ajokortti samoalaiselta poliisiasemalta. Varmennuksen hinta on noin 15 euroa.

SAMOAN MATKAKOHTEET

Samoan pääkaupunki on Apia

Pääkaupunki Apia

Upolun saarella sijaitsevat Samoan pääkaupunki Apia, sekä molemmat kansainväliset lentokentät. Apian kaupungista löytyy hyviä hotelleja, ostospaikkoja, ravintoloita, baareja ja markkinapaikkoja, joten se on hyvä kohde esimerkiksi ostoksille ja illanvietoille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Apiasta voi lähteä tutustumaan myös Upolun saaren muihin osiin, kuten läheisiin kyliin tai Lolomanun rannalle.

Viidakkoretkeilyä Savai´in saarella

Savai’in saarella matkailija voi retkeillä viidakossa ja kulkea esimerkiksi Canopy Walkwayta pitkin 40 metrin korkeudella maanpinnasta.

Hiekkarannan ja sademetsän välissä sijaitsevalla Tafuan niemimaalla matkailija voi tutustua Samoan alkuperäisluontoon, vierailla Tafua-tain kylässä ja nähdä hedelmälepakoiden asuttamia vulkaanisia kraattereita.

Samoalaista arkea Manonolla

Upolun ja Savai’in välissä sijaitseva pieni Manonon saari tarjoaa tutustumisretken samoalaiseen arkipäivään. Hiljaisella ja uneliaalla saarella voi tutustua kalastajakyliin ja pakalliseen taiteeseen, sekä uida, sukeltaa tai snorklata.

Manono sijaitsee neljän kilometrin päässä Upolusta ja sinne pääsee parhaiten veneellä Manono-utasta.

Samoa Travel

Kuvat: Flickr / Simon_sees , NeilsPhotography , Felipe Skroski