Hyppää sisältöön

Toimi näin jos lomakohteessa tulvii

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 31.07.2013
Monelle matkailijalle lomakohteeseen syystä tai toisesta iskenyt tulva voi tulla odottamattomana yllätyksenä, mutta eräät lomakohteet ovat tulva-alttiimpia kuin toiset.

Tulviva lomakohde saattaa olla paitsi pelottava kokemus, myös aiheuttaa matkailijallekin aineellista vahinkoa. Tämän vuoksi on hyvä ennen matkaa varmistaa, että matkavakuutusasiat ovat siltäkin osin kunnossa. Tulvat ovat aiheuttaneet tuhoa esimerkiksi Thaimaan ja Etelä-Amerikan rannikon lomakohteissa, Venetsiassa sekä Kanarian saarilla.

Tulvat eivät ole tuntemattomia Suomessakaan, mutta ne saattavat maailmalla saada aivan uudet mittasuhteet. Tulva voi syntyä monesta syystä ja Suomessa yleinen syy ovat keväällä sulavat lumet, jotka nostavat jokien pintaa. Maailmalla tulvia voivat aiheutua lisäksi esimerkiksi tulivuorenpurkaukset, jotka sulattavat lunta nopeasti, kovat rankkasateet ja maanjäristysten aiheuttamat tsunamit. Tulvat saattavat aiheuttaa myös maanvyörymiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Toimintaohjeita tulvan varalle

Hätätilanteiden varalle on hyvä laatia koko perheen viestintäsuunnitelma siltä varalta, että perheenjäsenet joutuvat eroon toisistaan. Suunnitelma varmistaa, että perheenjäsenet löytävät toisensa katastrofin jälkeen ja parhaiten tämä hoituu yhteyshenkilön kautta. Perheen yhteyshenkilöksi kannattaa sopia esimerkiksi joku kotiin jäänyt sukulainen, sillä katastrofin jälkeen on usein helpompaa soittaa kaukopuheluita. Hätätilanteessa perheenjäsenten on usein helpompi saada yhteyttä yhteyshenkilöön kuin toisiinsa. Kaikkien perheenjäsenten tulee kuitenkin tietää yhteyshenkilön nimi, osoite ja puhelinnumero.

Tulva-alttiissa lomakohteessa on hyvä pitää silmällä televisiota ja kuunnella radiota, sillä viranomaiset tiedottavat kyllä uhkaavasta tulvasta. Tulviminen voi olla erittäin nopeaa ja paras suojautumiskeino on siirtyä mahdollisimman nopeasti korkeammalle maalle. Hotellin henkilökunnan tai viranomaisten poistumisohjeita ei kannata veden jo noustessa jäädä odottamaan.

Jos hotellihuone täytyy jättää, kannattaa mielessä pitää asiaan liittyvät evakuoitumisvinkit. Elektronisiin laitteisiin ei missään nimessä tule koskea mikäli on märkä tai veden ympäröimä. Mikäli enne tulvimista on mahdollista, kannattaa kaikki elektroniset laitteet kytkeä pois päältä.

Liikkuvan veden läpi ei kannata kävellä. Jo noin 15 senttimetrin liikkuva vesi voi aiheuttaa kaatumisen. Jos täytyy kahlata veden läpi, kannattaa valita kohta jossa vesi ei liiku. Ulkona liikkuessa on hyvä tarkastaa kepillä maan lujuus ennen astumista, sillä upottavaan mahan saattaa jäädä kiinni.

Jos istuu tulvan alkaessa autossa, ajoneuvo kannattaa hylätä ja siirtyä korkeammalle maalle. Autolla ei myöskään kannata ajaa tulvivalle alueelle Jo 15 senttimetriä vettä vaikeuttaa huomattavasti auton ohjattavuutta ja 30 senttimetriä vettä saa monen ajoneuvon kellumaan. Auto ja ihminen sen sisällä huuhtoutuvat helposti tulvaveden mukana, sillä jo puoli metriä voimakkaasti virtaavaa vettä vie mennessään jopa maasturit ja pakettiautot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tulvan jälkeen kontaktia tulvavesiin kannattaa välttää mahdollisuuksien mukaan, sillä vesi voi olla bensiini, öljyn ja jäteveden saastuttamaa. Vesi saattaa olla myös sähköisesti latautunutta, mikäli jokin voimajohto on epäkunnossa. Myös virtaava vesi on aina vaarallista. Uutisia seuraamalla saa tiedon, onko kraanavesi turvallista juoda. Viranomaisten luvan jälkeen on turvallista palata hotelliin. Tulvan jälkeen on hyvä puhdistaa ja desinfioida kaikki, mikä on kastunut tulvan aikana, sillä tulvaveden jäänteissä voi olla jätevettä ja kemikaaleja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Phi Phi

Surullinen vuosipäivä: kymmenen vuotta tsunamista

Turkin Ankara

Kun maa järisee – toimi näin maanjäristyksen sattuessa