Hyppää sisältöön

Israel on pieni maa, joka tarjoaa suuria kokemuksia

  • Palmuja rannalla
Ilmoitus Päivitetty: 28.03.2023
Jos haluat nähdä ja kokea loman aikana paljon, mutta et jaksaisi matkustaa kovin kauas, on Israel sopiva kohde vain viiden tunnin lentomatkan päässä. Vaikka maa on pinta-alaltaan noin 15 kertaa Suomea pienempi, tarjoaa se rajattomasti elämyksiä.

MAINOS: ISRAEL MINISTRY OF TOURISM

Tutustu kulttuuriin ja historiaan

Historiallinen Jerusalem on maailman kuuluisimpia ja kiehtovimpia kaupunkeja, missä tuhansien vuosien mittainen historia kietoutuu nykyaikaan. Kaupungissa yhdistyvät kolme maailman suurinta uskonta: juutalaisuus, kristinusko ja islam. Se tarjoaa matkailijoille lukemattoman määrän historiallisia kohteita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jerusalemin vanhakaupunki on matkailijoiden suosikki. Aluetta ympäröi muinainen muuri, joka on historian saatossa rakennettu uudelleen useita kertoja. Muurin seitsemän portin läpi pääsee tutkimaan vanhankaupungin historiallisia ja pyhiä kohteita. Lomapäivä kuluu myös alueen monipuolisissa kortteleissa, ja esimerkiksi juutalaisten, kristittyjen, muslimien ja armenialaisten kortteleissa pääsee näkemään osan alueen monista aarteista.

ShutterstockIsrael
Jerusalemin länsimuuri on matkailijoiden suosima kohde.

Juutalaisten pyhimpänä paikkana pidetty länsimuuri sijaitsee niin ikään Jerusalemin vanhassakaupungissa, ja se houkuttaa kävijöitä kaikkialta maailmasta rukoilemaan muurin kiviä vasten, sujauttamaan sen halkeamiin rukouspapereita sekä tietysti vain nähdäkseen kuuluisan muurin.

Lähellä kulkeva Via Dolorosa seuraa tarinoiden mukaan Jeesuksen viimeisiä askeleita ennen hänen ristiinnaulitsemistaan. Alueella sijaitseva pyhä hauta lukeutuu kristittyjen pyhiin kohteisiin, ja sen uskotaan olevan paikka, Jeesus ristiinnaulittiin, haudattiin ja herätettiin kuolleista.

Myös vanhankaupungin ulkopuolella on paljon tekemistä, ja siellä sijaitsee hotelleja, kävelykatuja, ravintoloita ja ostoskeskuksia sekä museoita, kuten maailman johtaviin taide- ja arkeologisiin museoihin lukeutuva Israelin museo.

Nauti rannasta ja merestä

Paras tapa rentoutua Israelissa on vierailla Kuolleessameressä. Siellä voi kellua painottomasti erittäin suolapitoisessa vedessä tai peittää itsensä mineraalirikkaalla mudalla. Kuollutmeri tarjoaa mahdollisuuden rentouttaa niin keho kuin mielikin, ja se sijaitsee maan matalimmalla paikalla 428 metriä merenpinnan alapuolella. Vesi on tyyntä ja lämmintä, ja korkean suolapitoisuuden vuoksi vedessä voi vain kellua.

Kuollutmeri ei kuitenkaan ole ainoa paikka Israelissa viettää rantapäivää, sillä Israelin eteläisin kaupunki Eilat sijaitsee Punaisenmeren rannalla, ja hemmottelee kävijöitä kristallinkirkkaalla vedellä ja 360 aurinkoisella päivällä vuodessa. Rantaviivaa on seitsemän kilometrin verran ja se tarjoaa uinnin ja rantalöhöilyn lisäksi mahdollisuudet myös vesiurheiluun, kuten snorklaukseen, laitesukellukseen, purjelautailuun, leijalautailuun ja purjehdukseen.

ShutterstockIsrael
Eilatin kuuluisa rantakaupunki sijaitsee Punaisenmeren rannalla.

Maailmankuulu Coral Beachin luonnonsuojelualue ja sen upea koralliriutta ovat mainioita paikkoja sukeltaa ja snorklata värikkäiden kalojen ja ainutlaatuisten vesikasvien keskellä.

Tekemistä riittää myös Tel Avivissa, joka on moderni ja eloisa metropoli, mutta sen lisäksi siellä on 13 kaunista rantaa. Kaupungin valtteihin lukeutuvat myös sykkivä taidemaailma, Unescon tunnustama Bauhaus-arkkitehtuuri, palkittu ruokakulttuuri, maailmanluokan yöelämä, ystävällinen ja rento ilmapiiri sekä upeat rannat, jotka ovat kaikki vaikuttaneet siihen, että kaupunki on maailman parhaita matkakohteita. Tel Avivin häikäisevillä kultaisilla rannoilla voi rentoutua hyvällä säällä lähes ympäri vuoden.

Koe aavikko

Aktiivimatkailijoilla on yksi selkeä suunta Israelin-lomalla: Negevin autiomaa, joka kattaa 62 prosenttia koko Israelin pinta-alasta ja tarjoaa ainutlaatuisia näkymiä. Autiomaassa on hyvin merkitty polkuverkosto, joka mahdollistaa vaellus- ja pyöräilyretket.

Autiomaassa onkin monia vaikuttavia vaellusreittejä ja satoja turvallisia polkuja. Alueella järjestetään myös muutaman tunnin mittaisia autiomaaretkiä, joiden aikana voi nähdä koko aavikkomaiseman kirjon ja monipuolisuuden. Punertavasta maisemasta erottuvat esimerkiksi näyttävät kalliomuodostelmat.

ShutterstockIsrael
Autiomaan kalliomuodostelmat tarjoavat vaihtelua rantamaisemiin.

Paikan päälle kannattaa jäädä myös pimeän laskeutuessa, sillä autiomaan taivas on öisin lumoava näky. Silloin miljoonien tuikkivien tähtien loisto valaisee pimeyden tavalla, joka näkyy vain autiomaassa.

Paras paikka katsella auringonnousua löytyy kiipeämällä muinaisen Juudean aavikon kallion laella sijaitsevan Masadan linnoituksen huipulle. Sieltä näkee, miten aurinko nousee Jordanian puolella sijaitsevien Moab-vuorten ja Kuolleenmeren yli valaisten ympäröivän aavikkomaiseman.

Lähde: Israel Ministry of Tourism
Kuvat: Shutterstock

MAINOS: ISRAEL MINISTRY OF TOURISM