Voita matkalahjakortti tai herkkupaketti – kerro meille, mikä on paras kreikkalainen ruoka
MAINOS: APOLLOMATKAT
Kreikan ihana ruoka sopii kaikille
Monen suomalaisen kesä alkaa virallisesti sillä hetkellä, kun lentokoneen pyörät karahtavat Kreikan maaperälle. Tai kun tarjoilija laskee tavernassa eteen loman ensimmäisen kreikkalaisen salaatin.
Kreikkalaisessa keittiössä tuoreet raaka-aineet tekevät yksinkertaisistakin annoksista uskomattoman hyviä. Ruoka on terveellistä, raikasta ja herkullisen makuista. Myös kasvissyöjien on helppo löytää ruokalistalta monipuolisia vaihtoehtoja.
Moussaka, tsatsiki ja viininlehtikääryleet kuuluvat annoksiin, jotka matkailija odottaa löytävänsä lähes jokaisesta kreikkalaisesta ravintolasta. Myös kalaa ja äyriäisiä syödään paljon.
Keräsimme alle vinkkejä herkuista, joita on pakko maistaa kreikkalaisissa lomakohteissa. Osallistu myös arvontaan, jossa voit voittaa Apollomatkojen matkalahjakortin tai kreikkalaisia ruokatuotepaketteja!
1. Kreeta on Kreikan monipuolisin saari
Maista ainakin näitä: ekstra-neitsytoliiviöljy, oliivit, graviera-juusto
Kreikan suurin saari Kreeta on monen valinta lomakohteeksi myös tulevana kesänä. Upeiden rantojen kiertelyn lisäksi Kreetalla pääsee takuulla myös herkuttelemaan. Saari on Kreikan merkittävimpiä oliiviöljyn tuottajia, joten muista ostaa pullo mukaan myös kotiinviemisiksi!
Ravintolassa paikalliset oliivit sopivat naposteltavaksi ennen ruokaa tai vaikka viinilasillisen seuraksi. Suolaiset välipalat ovat tärkeitä erityisesti hellepäivinä.
Jos olet keskittynyt syömään Kreikassa vain fetajuustoa, on viimeistään Kreetalla aika maistaa paikallista graviera-juustoa. Kreetalainen graviera valmistetaan vuohenmaidosta. Kova juusto sopii pöytään sellaisenaan tai osaksi lämpimiä ruokia tai salaatteja.
Kreeta tunnetaan myös hienoista vaellusreiteistään, joilla reippailun jälkeen ruoka maistuu erityisen hyvältä!
2. Santorini on nautiskelijan valinta
Maista ainakin näitä: Assyrtiko-valkoviini, fava-tahna, kaprikset
Monet Kreikan upeimmista hotelleista ja komeimmista maisemista löytyvät Santorinin saarelta, joka sopii vaikka häämatkalle tai merkkipäivän viettoon. Santorini on myös kulinaristille ja viineistä kiinnostuneelle matkailijalle sopiva saari.
Santorinilta ei voi poistua maistamatta keltaisesta herneestä valmistettua fava-tahnaa. Se tarjoillaan usein dippinä tai levitteenä meze-lautasella, ja sitä voi syödä esimerkiksi leivän tai vihannesten kanssa.
Santorini on myös Kreikan parhaita viininvalmistusalueita. Tuliperäinen maasto tuo viininviljelyyn omat erityispiirteensä, joihin voi käydä tutustumassa viinitiloilla. Assyrtiko-viinin valmistuksella on saarella tuhansien vuosien perinteet.
3. Epiruksen alue hurmaa kävijän
Maista ainakin näitä: fetajuusto, kreikkalainen jogurtti, muut maitotuotteet
Kreikan saariston lisäksi myös mantereen puolelta löytyy ihania lomakohteita. Manner-Kreikan suosituimpia matkailualueita on Epirus, jonne pääsee Apollomatkojen kautta kuvaukselliseen Pargaan ja idylliseen satamakaupunkiin Sivotaan.
Epiruksen alue on täydellinen valinta esimerkiksi matkailijalle, joka on jo käynyt useammalla Kreikan saarella ja haluaa kokea jotain uutta. Nämä maisemat lunastavat kaikki odotukset.
Epirus tunnetaan maitotaloudestaan: maidon ja piimän lisäksi alueella valmistetaan esimerkiksi fetajuustoa ja kreikkalaista jogurttia. Oliiviöljyn sijaan ruoanlaitossa käytetään usein voita.
Fetajuuston fanit voivat herkutella lempijuustollaan kreikkalaisessa salaatissa tai uunilämpimänä annoksena, joka tarjoillaan usein alkupalaksi. Kermainen jogurtti käy melkein jälkiruoasta, kun siihen yhdistää tuoreita marjoja tai makeita kreikkalaisia kirsikoita.
4. Rodos ja muut Dodekanesian ikivihreät
Maista ainakin näitä: seesaminsiemenet, hunaja, oliiviöljy
Dodekanesia on saariryhmä, joka on suomalaisille erityisen tuttu. Täällä sijaitsevat pitkän linjan klassikkokohteet Rodos ja Kos sekä monet lomalaiset hurmannut Karpathos. Kaikkiin pääsee matkustamaan helposti Apollomatkojen pakettimatkoilla.
Monet ovat kokeilleet kreikkalaista ruokaa ensimmäisen kerran juuri näillä saarilla – ja jotkut palaavat joka vuosi samoihin tavernoihin. Suosituilla lomasaarilla matkailijoita odottavat kattavat palvelut ja monipuolinen hotellivalikoima.
Mausteet ovat Dodekanesian saaristossa isossa roolissa. Esimerkiksi Rodoksella tuotetaan seesaminsiemeniä, joita käytetään joko sellaisenaan tai jauhettuna tahinina jälkiruoissa tai muissa ruokalajeissa.
Myös alueen hunajaa pidetään erityisen herkullisena. Lisää sitä kreikkalaisen jogurtin joukkoon aamupalalla tai osta purkki tuliaisiksi ennen kotiinpaluuta.
Voita matkalahjakortti tai ruokatuotepaketti!
Kerro meille, mikä on suosikkisi kreikkalaisen keittiön herkuista, ja olet mukana Apollomatkojen 200 euron matkalahjakortin ja 30 euron arvoisten Filos-ruokatuotepakettien arvonnassa.
Ruokatuotepaketti sisältää kreikkalaisen keittiön suosikkeja: oliiviöljyä, oliiveja, balsamico-kastiketta, viikunahilloa, jättipapuja tomaattikastikkeessa ja viinilehtikääryleitä. Ruokatuotepaketteja arvotaan 5 kappaletta.