Libya
Ennen levottomuuksia matkailijoita houkuttelivat etenkin Antiikin rauniot – niin kreikkalaiset kuin roomalaisetkin – sekä Saharan autiomaan ja Välimeren risteyksessä sijaitseva Tripoli, Libyan eksoottinen pääkaupunki.
LIBYA MATKAILUMAANA
Libyan kriisi – näin sisällissota eteni
Libyassa käyty sisällissota julistettiin loppuneeksi lokakuussa 2011, kun diktaattori Muammar Gaddafi surmattiin Syrtissä. Kriisin jättämät jäljet tulevat kuitenkin näkymään Libyassa vielä pitkään – sota on tuoreena mielessä kovia kokeneilla paikallisilla ja uutiskanavia seuranneilla matkailijoilla.
Vuoden 2010 loppupuolella arabimaiden kansannousut saivat alkunsa Pohjois-Afrikasta. Muutamassa kuukaudessa ne levisivät Tunisiasta Egyptin kautta Libyaan, jossa suurmielenosoitukset suunnattiin diktaattori Muammar Gaddafia vastaan.
Helmikuussa 2011 Bengasista alkanut kansannousu sai väkivaltaisen alun Gaddafin hallinnon yrittäessä tukahduttaa mielenosoitukset. Muutamassa päivässä kuolonuhrien määrä nousi tiettävästi yli sadan.
Tilanne eteni nopeasti: vain viikko mielenosoitusten alun jälkeen käytännössä kaikki ulkomaalaiset poistuivat maasta ja paikalliset pyrkivät turvaan Tunisiaan.
Gaddafin aloitettua täysimittaiset sotatoimet kapinallisjoukkoja vastaan ja kriisin jatkuttua kuukauden verran YK salli Libyan lentokieltoalueen perustamisen ja sotilaallisen voimankäytön Libyaa vastaan.
Varsin pitkällisten neuvottelujen jälkeen Libyan-operaation johtoon nousi Pohjois-Atlantin puolustusliitto Nato.
Neuvottelujen kariuduttua väkivaltaisuudet Libyassa jatkuivat Gaddafin yrittäessä edelleen jyrätä kapinallisjoukkoja. Joukot saivat ilmatukea Naton johtamalta, pääasiassa länsimaista koostuvalta liittoumalta.
Elokuussa 2011 kapinalliset etenivät Tripoliin ja onnistuivat valtaamaan suurimman osan kaupungista sekä Gaddafin tukikohdan. Tilanne kärjistyi lokakuussa, kun kapinallisjoukkoja pakoillut Gaddafi saatiin kiinni ja surmattiin Syrtissä. Sota julistettiin päättyneeksi 23. lokakuuta 2011.
Ennen sotaa: Antiikkia, autiomaata ja eksotiikkaa
Ennen käsiin räjähtänyttä tilannetta Libyan suosio matkailukohteena oli tasaisessa nousussa ja turismin merkitys maalle kasvussa.
Matkakohteena Libya on kontrastien cocktail. Yhdeksän kymmenystä maasta käsittävä Saharan autiomaa on hallitseva elementti, jota Välimeren pärskeet ja virkistävä merituuli rikkovat.
Libyan suosituimmat nähtävyydet ovat peräisin Antiikin ajalta. Maasta löytyy sekä kreikkalaisten että roomalaisten rakennusten raunioita. Toisaalta läsnä on myös ottomaanien vaikutus, joka sulautuu arabilais-islamilaiseen kulttuuriin.
Tähän mielenkiintoiseen, ja pohjoismaalaiseen makuun varmasti hyvin eksoottiseen, ilmapiiriin voi heittäytyä helpoimmin Libyan pääkaupungissa Tripolissa. Basaarien kiireettömyys, yksinkertaisen vaatimaton libyalainen ruoka ja toisaalta Välimeren rannat kuuluivat Libyan matkailuelämyksiin.
Libyan tulevaisuus auki
Libyassa edelleen jatkuvaa sekavaa tilannetta ja sen kehittymistä voidaan vain arvailla. Muutamat lentoyhtiöt ovat taas avanneet reitit Libyaan, mutta maan turvallisuustilannetta pidetään edelleen heikkona eikä Suomen ulkoministeriö suosittele matkustusta etenkään Tripolin ulkopuolelle.
Konfliktin jälkimainingit tulevat todennäköisesti näkymään Libyassa pitkään. Vaikka tarina saisikin – olosuhteisiin nähden – onnellisen lopun, on maan tulevaisuutta vaikea ennustaa. Levottomuuksien vaikutus infrastruktuuriin sekä sodankäynnin aiheuttamat inhimilliset ja materiaaliset tuhot ovat vielä täysin spekulaatioiden varassa.
Libya olisi helppo laskea tuhoon tuomittujen valtioiden joukkoon. Toisaalta mielessä ovat yhä rohkaisevat esimerkit lähimenneisyydestä: Egyptin matkailu alkaa uuden hallinnon myötä hiljalleen elpyä. Thaimaakin pääsi kohtuullisen nopeasti jaloilleen maailmaa järkyttäneen tsunamin jälkeen.
Lisätietoa
Libyan tilannetta seuraa valtamedioiden lisäksi ulkoasiainministeriö, jonka matkustustiedotteet löytyvät ministeriön verkkosivuilta.
Teksti: Kalle Jokinen
Kuvat: SXC ja Flickr/ Waitscm